Sporcu diyetisyenin iyi bir donanıma sahip olması gerekiyor…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.43540

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından ‘Sporcu Diyetisyenliğinde Kariyer Basamakları’ adlı etkinlik gerçekleştirildi. Çevrimiçi gerçekleştirilen etkinliğe konuk olarak Dr. Dyt. Cenk Özyılmaz katıldı. Dr. Dyt. Cenk Özyılmaz, sporcuların menülerini nasıl planlaması gerektiğinden ve sporcu diyetisyensbfliğinde dikkat edilmesi gereken konulardan bahsetti.

Çevrimiçi düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Müge Arslan gerçekleştirdi.

“Sporcu diyetisyenin iyi bir donanıma sahip olması gerekir”

Deneyimli bir sporcu diyetisyenin gereken bilgi, beceri ve uzmanlığa sahip olması gerektiğini vurgulayan Dr. Dyt. Cenk Özyılmaz; “Bir yerden başlamam gerekiyordu ve kafamda hep sporcu beslenmesiyle ilgili bir şeyler yapmak vardı. Bu süreçte akademik olarak doygunluğa ulaşmadığım için yüksek lisansa başlamak istedim. İstediğim alan müfredatta yoktu ve hocalarım, ‘Sen bu alanda neler yapabilirsin? Sen bize anlat, ona göre bir yoldan ilerleyelim.’ dediler. Mesela anne-çocuk beslenme dersinin sunumunu sporcu anne şeklinde yapıyordum. Sporcu diyetisyenin görev ve sorumlulukları gereği beslenme ilkelerinin yanı sıra temel antrenman ilkeleri, egzersiz fizyolojisi, biyokimyası ve farklı spor dallarının antrenmana adaptasyonlar konusunda iyi bir donanıma sahip olması gerekir. Bu doğrultuda deneyimli bir sporcu diyetisyenin bireysel olarak sporcuların ve takımların performanslarıyla ilgili hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için gereken bilgi, beceri ve uzmanlığa sahip olmaları gerekmektedir.” ifadelerini kullandı. 

“Eğitim çalışmalarını destekleyecek kaynakları geliştirmek gerekiyor”

Beslenme supplementlerinin satın alınması ve dağıtımı için bütçeleri yönetmenin önemine dikkat çeken Dr. Dyt. Cenk Özyılmaz; “Sporcuların performansı ve sağlığı için beslenme ve diyet uygulamalarını yapmak, sporculara gerektiğinde danışmanlık ve eğitim vermek, beslenme durumunu saptamak, vücut kompozisyonunu ve enerji dengesini analiz etmek, değerlendirmek gerekir. Bundan sonra beslenme eğitimi geliyor. Sporculara, takımlara beslenme konusunda eğitim verilmesi gerekiyor ve bunun yanı sıra eğitim çalışmalarını destekleyecek kaynakları geliştirmek gerekiyor. Sporcu menü planlamasını ve yemek servisini geliştirmek ve yönetmek lazım. Beslenme supplementlerinin satın alınması ve dağıtılmı için bütçeleri yönetmekte oldukça önemli.” şeklinde konuştu.  

 “Sporcular yağsız vücut kitlesi hakkında bilgilendirmeli”

Sporcuların yağsız vücut kitlesi hakkına bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyen Özyılmaz; “Sporcular yağsız vücut kitlesi hakkında bilgilendirmelidir. Sporcular için en çok kullanılan vücut ölçümlerini sıralayacak olursak bunlar: Antropometrik ölçümler (boy, uzunluk, çap, çevre, ağırlık), Skinfold ölçümleri (deri kıvrım kalınlığı ölçümü) ve son olarak Bioelektrik direnç ölçümü (BIA) şeklinde sıralayabiliriz.” dedi.  

A Milli Takımın menü örneğini öğrencilerle paylaşan Dr. Dyt. Cenk Özyılmaz, sporcu menü planlamasını ve yemek servisini geliştirmek ve yönetmek gerektiğine dikkat çekti.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)