“100. Yılda Türk Tasarım Tarihi ve Markalaşmasına Bakmak” konuşuldu

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.43427

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi sektörden isimleri öğrencilerle buluşturmaya devam ediyor. Bu kapsamda Görsel İletişim Tasarımı bölümü tarafından ‘100.Yılda Türk Tasarım Tarihi ve Markalaşmasına Bakmak’ etkinliği gerçekleştirildi. Grafik Tasarımcısı İlhan Bilge ve Sanatçı Mehmet Dere’nin katıldığı etkinlikte Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana tasarım ve markalaşma hakkında konuşuldu. 

Moderatörlüğünü Görsel İletişim Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. And Algül’ün yaptığı etkinlik, Üsküdar Üniversitesi Güney Yerleşke Fuat Sezgin konferans salonunda gerçekleştirildi. 

Üniversite Kültürü dersi kapsamında gerçekleştirilen etkinlik iletişim öğrencileri tarafından ilgiyle karşılandı.

Prof. Dr. And Algül: “Gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak en büyük gayretimiz”

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Görsel İletişim Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. And Algül; “Geçmiş deneyimlerin yeni nesillere aktarılması ve alana ilişkin belleğin kaydedilmesini sağlayarak gelişme sağlamak ve bugün sahip olduğumuz değerlere geleceği daha iyi bir şekilde aktarmak hepimiz açısından önemli. Mustafa Kemal Atatürk tarafından demir aldığınız Cumhuriyetimizin ‘100. Yılda Türk Tasarım Tarihi ve Markalaşmasına Bakmak’ başlıklı panel kapsamında bir araya gelmiş bulunmaktayız. Atamızdan emanet aldığımız, Cumhuriyetimizin bize verdiği güç ve onurla gelişme kaydetmek ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak en büyük gayretimiz.” şeklinde konuştu.

İlhan Bilge: “Cumhuriyetin birinci önceliği eğitimdi”

Millî mücadele döneminde eğitimin önemini kaybetmemesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Grafik Tasarımcısı İlhan Bilge; “Cumhuriyetin eğitime nasıl baktığına bakmak lazım. Cumhuriyetin birinci önceliği eğitimdi. Daha Kurtuluş Savaşı devam ederken Sakarya Savaşı olmamışken devletin kalıp kalmayacağı belli değilken, Ankara’da eğitim şurası toplandı. Atatürk cepheden geldi. Şuraya katıldı, tekrar cepheye döndü. O tarihlerde yine devletin devam edebileceği belli değilken Avrupa’ya eğitim için öğrenciler gönderiliyordu. Eğitim o kadar önemliydi. Hatta şöyle bir anekdot var. Sakarya Savaşı bitmiş, İsmet İnönü yaralıları ziyaret ediyor. Bir komutan için birinci öncelik askerlerinin sağlığıdır. Yaralıları okullara yatırmışlar, diyor ki; ‘Burayı boşaltın eğitim aksamaz.’ bu dediğinden sonra yaralıları başka bir yere yerleştirmişler yani onlar için ilk sırada gelen eğitim.” ifadelerini kullandı.

Büyük bir kırılma noktası…

Latin alfabesine geçilmesini büyük bir kırılma noktası olarak ifade eden Bilge; “Cumhuriyet 1923’te ilan edildi. 5 yıl sonra alfabe değişti. Yani bu büyük bir kırılma noktasıdır, 1000 yıldır kullanılan Arap harfleri terk edildi. O zamana kadar bütün yaratıcı çalışma minyatürde hat üzerindeydi. Yani çok büyük aşamalar kaydetmişti, Türk hattatları. Bir anda tanımadıkları bir alfabeyle yüz yüze geldiler ama onlar eğitimli insanlardı, halkın yüzde doksana yakını zaten okuma yazma bilmiyorlardı. Onlar çok daha kolay öğrendiler, yeni harfleri ve böyle devam etti.” dedi. 

Mehmet Dere: “Üretimlerimin stratejisini kendi mahalleme çevirdim” 

Üretimlerinin stratejilerini kendi mahallesine çevirdiğine vurgu yapan sanatçı ve akademisyen Mehmet Dere; “2008 yılında mekânsız bir şekilde sanatçılar şehre daldı. Bende üretim stratejisini kendi mahalleme çevirdim. Çünkü yaptığınız işi nerede sergileyeceksiniz? Tabi ki bir anlamda kendi evinizde. Bu bir bayiden çevrilme, babamdan kalma bir bayi 40-50 m bir alan. Alanı White Coop (Beyaz Kümes) kafası yani alanıyla vızır vızır işleyen bir caddenin içerisinde sergilemeye bıraktık. Burada çeşitli sergiler oldu. Bu sergiler esasında sanat ve tasarım alanında yaptığım işleri ortaya koydum, sergiledim.” ifadelerini kullandı.

Mehmet Dere imgelerin algılanmasını ve kullanım araştırılmalarını kendi yaşamından sözel ve görsel örneklerle öğrencilere aktardı. 

Etkinlik belge takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. 
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)