Cumhuriyetimizin 100. Yılı kapsamında “Organ Bağışı Farkındalığı” paneli düzenlendi

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42951

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yılı kapsamında, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında “Organ Bağışı Farkındalığı Paneli” gerçekleştirildi. Konunun uzmanları tarafından organ nakli ve bağışı hakkında değerli bilgilerin aktarıldığı panelin açılışında Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin ve Hemşirelik Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Uysal organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmanın önemi üzerinde durdu. 

Türkiye organ nakli yönünden yeterli donanıma sahip!

Panelin oturum başkanlığını yapan Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hatice Demirdağ, Ülkemizde ve Dünyada organ bağışının durumu ve   organ bağışı yapmanın önemine dikkat çekerek, Türkiye’nin organ nakli yönünden yeterli donanıma sahip olduğunu, ancak organ bağışı yapma konusunda yetersizlikler bulunduğunu söyledi. Demirdağ, bundan dolayı tüm toplumda organ bağışı farkındalığının arttırılması gerektiğini, yapılan bu etkinliğin de bu farkındalığı desteklediğini ifade etti. 

Toplantıda daha sonra Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan Abdülhamit Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Uzman Hemşire Selda Urhan “Organ Bağışı ve Önemi” konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Urhan konuşmasında “Bırakacağınız en güzel miras, hayatta iken yapacağınız organ bağışıdır. Bağışlanan her organ, yaşama tutunan bir insandır” diyerek organ naklinin ne anlama geldiği, türleri, ülkemizde hangi organ ve dokulardan organ nakli yapılabildiği, canlı ve kadavra vericiden organ nakli konularına dikkat çekti. Türkiye’de organ nakli yapmanın yasal boyutu, beyin ölümü ve nedenleri, beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki farklar bağlamında da değerlendirmelerde bulunan Urhan, beyin ölümüne kimlerin karar verdiği, dinen organ bağışının uygunluğu ve kimlerin bağışta bulunabileceği konularının da üzerinde durdu. 

Panelistlerden Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Engin Kösem ise “Kalp Naklinde Organ Bağışı” adlı konuşma yaptı. Kösem, koroner arter, kalp kası ve kalp kapak hastalıklarının bazen tek çözümünün kalp nakli olduğunu, bebek, genç ya da ileri yaş tüm hastaların kalp nakline ihtiyaç duyabildiğini, bu konuda en büyük sorunun organ bulamamak olduğunu belirterek kalp naklinin yalnızca kadavra vericiden yapılabileceği için organ bağışının kalp nakli bekleyen hastaların tek şansı olduğunu vurguladı.

Toplantıda bir diğer konuşmacı olan Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Uzman Hemşire Azize Göktürk de “Akciğer Naklinde Organ Bağışı” başlıklı konuşmasında, solunum yetmezliği olup geri dönüşümsüz akciğer fonksiyon kaybı bulunan hastaların akciğer nakline aday olduğunu belirterek Ülkemizde akciğer naklinin sınırlı sayıda merkezde gerçekleştirildiğini, akciğer naklinin toplumda çok fazla bilinmediğini ve bu nedenle akciğer bağış oranlarının diğer organlara oranla daha az olduğunu söyledi. 

Panelin son konuşmacısı Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Ahmet Yücel oldu. Yücel, “Böbrek Naklinde Organ Bağışı” konusunda değerlendirmelerde bulunarak, nakil sonrası sağ kalım şansının oldukça yüksek olmasına rağmen böbrek nakli bekleyen hasta sayısının ülkemizde her geçen gün artmakta olduğuna vurgu yaptı. Ülkemizde böbrek nakillerinin büyük çoğunluğunun canlı vericiden yapıldığını belirten Yücel, organ bağışlarının artması ile böbrek nakli bekleyen hastaların sayısının önemli oranda azalacağını ifade etti. 

Sağlık alanının en hayati konularından biri olan organ nakli ve organ bağışı kavramlarının işlendiği program, Hemşirelik bölüm başkan yardımcısı Doç. Dr. Sebahat Ateş tarafından teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çektirilmesi ile sona erdi.


 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)