Türkiye’de gazeteciliğin 100 yıllık serüveni ele alındı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42811

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü tarafından ‘Türkiye’de Gazeteciliğin 100 Yıllık Serüveni: İnişler ve Çıkışlar’ adlı etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Gazeteci Dr. Öğr. Üyesi Recep Yaşar ve Dr. Öğr. Üyesi Engin Başçı konuşmacı olarak katılım sağladı. 

Gazeteciliğin 100 yıllık serüveninin konuşulduğu etkinlik, Güney Yerleşke Fuat Sezgin konferans salonunda gerçekleşti. Düzenlenen etkinliğe İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu Vural ile fakülte akademisyenleri ve öğrenciler katılım sağladı. 

Dr. Öğr. Üyesi Recep Yaşar: “Gazetecinin temel işlevi halkı doğru bilgilendirmektir”

Cumhuriyetin ilk yıllarında basının özelliklerinden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Recep Yaşar; “Cumhuriyetin ilk yıllarında basın, yeni kurulmuş bir devletin ideallerini halka anlatılması gereken bir medya olarak kullanılıyordu. Tamamen kurucu idarenin denetimi altında olan bir basın söz konusuydu. Cumhuriyetin ilk yıllarında basın, toplumu şekillendirme aracı olarak kullanılıyordu. Basını denetleyen yeni oluşumlar ortaya çıkıyordu. 30 yılı aşkın bir gazeteci olarak şunu söyleyebilirim, gazeteci gazetecinin kurdurur ve gazetecilik soru sorma sanatıdır. Bir ülkede toplumsal barışta, ekonomide sorunlar varsa, enflasyon çok yüksekse, sosyal dengelerde bozulmalar varsa bu ister istemez medyaya yansıyor. Gazetecinin görevi zaten sorunları ortaya koymaktır. İktidarın o sorunları görüp çözmesine yardımcı olmak bizim temel görevimiz. Gazetecinin iki temel işlevi vardır; birincisi halkı doğru bilgilendirmek diğeri kamusal denetimdir. Basının kamusal denetimi demokrasinin olmazsa olmazıdır.” şeklinde konuştu. 

Dr. Öğr. Üyesi Engin Başçı: “Gazeteciliğin tarafsızlığı nesnelliktir” 

Gazetecilik mesleğinde nesnelliğin önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Engin Başçı; “Gazetecilikte nesnellik çok önemlidir. Gazeteci tarafsız olmayabilir ama işini yaparken nesnel olmak durumundadır. Her kesime eşit mesafede durmalıdır. Gazeteciliğin tarafsızlığı nesnelliktir. Tarafsızlık ve nesnellik arasında böyle bir ayrım vardır. Gazetecinin öncelemesi gereken şey nesnellik meselesidir.” ifadelerini kullandı.

Katılımcıların sorularının yanıtlanması ve toplu fotoğraf çekiminin ardından etkinlik sona erdi. 


 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)