E-Ticaret platformları için kullanıcı odaklı tasarım…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42754

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. And Algül moderatörlüğünde “E-Ticaret Platformları için Tasarım Süreçleri” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe konuk olarak Üsküdar Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümünden ikincilik ve yüksek onur derecelerinde mezun ve Reklam Tasarımı ve İletişim Bölümünden çap yapan Ecenur Yıldırım katıldı.

Online gerçekleştirilen etkinlikte Ecenur Yıldırım, günümüzde en çok kullanılan e-ticaret platformlarının web siteleri olduğunu vurguladı. 

“Tasarımları yaparken öncelikli kullanıcı odaklı olmalıyız”

Tasarımcı olarak siteleri tasarlarken tasarımcıya büyük yük düştüğünden bahseden Ecenur Yıldırım; “Tasarım, internet sitelerinde ya da platformlarda kullanıcıyı etkileyen ilk unsur hatta en önemli unsurdur. Platforma ya da web sitesine giren kişi yani kullanıcı ürünün detayıyla ilgilenmeden önce direkt olarak tasarımla karşılaşıyor. Fiziksel mağazada dekorun yarattığı olumlu etkiyi dijitale taşımakta bizim sorumluluğumuzdadır. Tasarımları yaparken öncelikli olarak kullanıcı odaklı olmalıyız. Kendimizin de bir kullanıcı olduğunu unutmayarak bunu göz önüne alarak tasarım yapmalıyız. Olabildiğince sade, basit vurgulamak istediğimiz neyse tamamen ona odaklı bir çalışma yapmalıyız. Özellikle web sitesi yaparken alışveriş ikonumuzun her durumda görülebilir olması gerekiyor. Kullanıcıya bunu ulaştırmalıyız ki bizim amacımıza hizmet edip alışverişi tamamlamasını sağlayalım. Kaliteli görsel, kaliteli video, kaliteli fotoğraf kullanmalıyız. Yaptığımız tasarımlarda hem web sitesi üzerinde hem de mobil cihazlarda olan uyumuna dikkat etmek zorundayız.” şeklinde konuştu. 

“Kullanıcının bize her an ulaşılabilir olması gerekiyor”

Ne yapılması gerektiğinden çok nelerin yapılmaması gerektiğinin altını çizen Ecenur Yıldırım; “Sitede ya da yaptığımız diğer tasarımlarda iletişim bilgilerimizin eksiksiz olması gerekiyor. Çünkü kullanıcının bize her an ulaşılabilir olması ve bunu hissettirmemiz gerekiyor. Karışık sayfa düzenleri olmamalıdır yani aynı kategoride bir şey bulmak için kullanıcı birkaç sayfa dolaşmamalıdır. Sayfamızın hızı da çok önemlidir. Bu tasarımla alakalı değil ama bunlar bir bütün olduğu için bahsetmemiz gerekir. Sertifikalara yer vermemiz gerekir, güvenli olup olmadığını kullanıcıya göstermeliyiz.” ifadelerini kullandı. 

Soru cevap yapılmasının ardından etkinlik sona erdi. 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)