Üsküdar Üniversitesinde ’27 Ekim Dünya Ergoterapi Günü’ kutlandı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42733

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü tarafından 27 Ekim ‘Dünya Ergoterapi Günü’ dolayısıyla zoom üzerinden online etkinlik düzenledi. Ergoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevda Asqarova’nın öncülüğünde düzenlenen etkinlikte ergoterapi her alanıyla öğrencilere tanıtıldı, çeşitli sunumlar gerçekleştirildi. Programa Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan da katıldı. Tarhan, Türkiye’de vakıf üniversitesi olarak Ergoterapi bölümünü ilk kez kendileri açtığını söyledi. 

Etkinliğin “Hoş geldiniz” konuşmasını Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölümü lisans mezunu Ergoterapist Berkay Karpuz ve Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölümü lisans ve yüksek lisans mezunu Uzm. Ergoterapist Hilalnur Efe gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Sevda Asqarova: “Cumhuriyetimizin 100. yılına gelmesiyle daha da anlam kazanmıştır”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevda Asqarova Üsküdar Üniversitesi olarak Türkiye’de birçok ilke imza attıklarını ve Ergoterapi lisans ve lisansüstü programını vakıf üniversiteleri arasında ilk açan üniversite olduklarını söyledi.  21. yüzyılda ergoterapi alanına olan ilginin arttığını ve daha da artacağını vurgulayan Asqarova; “Her yıl olduğu gibi bu yıl da yine 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına denk gelen Dünya Ergoterapi günü, bu sene ayrıca Cumhuriyetimizin 100. Yılı münasebetiyle çok daha anlam kazanmıştır.” dedi.

Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin: “Ergoterapi birçok konuda destek aldığımız bir bilim dalı olmaya başladı”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin; “Bölümümüzden mezun olanlarla bir arada olmak ve onların mesleklerinde ilerlemiş halini görmek bizim için çok değerli ve gurur verici. Ergoterapi günümüzde multidisipliner bir meslek olarak birçok konuda destek aldığımız bir bilim dalı olmaya başladı. Cumhuriyetimizin 100. Yılında bu etkinliği iki gün öncesinde planlamamız çok güzel olmuş.” ifadelerini kullandı. 

Doç. Dr. Barış Yılmaz: “Bu alanda daha yapılacak çok şeyimiz var”

Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Barış Yılmaz ergoterapinin ortopedi ile olan kısma dikkat çekti ve alanın çok büyük bir deniz olduğunu belirtti. ‘'Ergoterapi' nin Sağlık Bilimleri arasındaki rolü ve önemi’ konulu bir sunum gerçekleştiren Yılmaz; “Sözlerime Dünya Ergoterapist gününüzü kutlayarak başlamak isterim. Ortopedi alanında ergoterapinin ne kadar önemli olduğunu zaten hem bilimsel çalışmalarla hem yazdığımız kitaplarla hem de bilim ortamında ve hastalarımızın üzerinde bunu fark edebiliyoruz. Çalışmalarımızla da bunları daha çok kanıtlamaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İnsanlığın amacı adaletse o zaman bu yöntem demokrasidir”

Konuşmasında Cumhuriyetin 100. Yılına vurgu yapan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insanlık tarihindeki sosyolojik değişimlerin çok önemli bir döneminin yaşandığını belirtti. Tarhan; “Bütün Ergoterapi gönüllülerine böyle bir programda bir araya geldiğiniz için sizleri tebrik ediyor, programın hayırlı olması dileklerimi iletmek istiyorum. Özellikle Cumhuriyetimizin 100.yılında böyle bir programa denk gelmesi çok güzel bir rastlantı oldu. Cumhuriyetin 100. yılı gerçekten tarihi bir anlam ifade ediyor. 100 yıldır süren bir cumhuriyetimiz var. İnsanlık tarihindeki sosyolojik değişimlerin çok önemli bir dönemini yaşıyoruz. Bizim için şu özellikte önemli kendi kendine yönetilebilirliğin en üst sınırı demokrasidir ve böyle tek parti cumhuriyetinden daha gelişmişi bunun çok partili ve demokratik cumhuriyet olmasıdır. İnsanlığın amacı adaletse o zaman bu yöntem demokrasidir. Cumhuriyet demokrasiyle süslendiği zaman gerçek manasını veren bir cumhuriyet olur. Dünyada bu kadar şiddetin konuşulduğu ortamda birçok doğu ülkelerinin diktatörlükle yönetildiği bu ortamda halkın iradesiyle yönetilebilir bir yönetim şeklimizin olması aslında bu toplumumuzun olgunluğunu işaretidir. Ergoterapi gününde bunların da beraber anılmasında çok fayda var diye düşünüyorum.” dedi.

“Türkiye’de vakıf üniversitesi olarak Ergoterapi bölümünü ilk defa biz açtık”

Duyu bütünleme tedavisini Türkiye’deki ilk akademik altyapısını kurma konusunda da Üsküdar Üniversitesinin öncülük yaptığına dikkat çeken Tarhan; “Türkiye’de vakıf üniversitesi olarak Ergoterapi bölümünü ilk defa biz açtık. Ergoterapinin ne olduğunu insanlar bilmiyorlardı. Özellikle hastanede ergoterapi bölümünü açtık. Orada müzikle, sanatla, ebruyla tedaviyi ve ergoterapinin birçok alanını başlatmıştık. Hala müzikle tedavi aktif olarak NPİSTANBUL Hastanesinde devam ediyor. En önemlisi burada Sevda hocamın ve Shahram hocamın öncelik yaptığı duyu bütünleme tedavisini de klasik ergoterapiden hariç olarak kullanmaya başladık. Nörobiyolojik, nörofizyolojik, nöropsikiyatrik boyutta ergoterapiyi duyu bütünleme tedavisini Türkiye’de ilk akademik altyapısını kurma konusunda da Üsküdar Üniversitesi olarak öncülük yaptık. Türkiye’de duyu bütünleme tedavisinde kanıt düzeyi çok yükseldi. Kanıt seviyesi daha aşağıdayken şimdi disiplinli çalışmalar, geniş ölçekli, gözlem çalışmalarla büyük oranda duyu bütünleme tedavisinde insan beyninin her bölümünün çalıştırılabildiği nörobiyolojik boyutun kanıtlandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Otistik spektrum bozukluğunda diğer sosyal duygusal ince motor kalın motor becerilerinde duyu becerilerinde hangi alanlarda zayıflık varsa muhtemel farklarını belirleyip kişinin onun üzerinde zayıf olan alanlarda çalışıyoruz. Hastanede çok ciddi güzel başarılar elde ediyoruz. Özellikle manyetik uyarım tedavisiyle birlikte yapıldığı zaman beyindeki öğrenilebilirliği de arttırmış oluyoruz. Bu nedenle duyu bütünleme ve ergoterapi emekçilerine, öncülük yapan herkese teşekkür ediyorum, başarılarınızın devamını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Etkinlik kapsamında Potkal Psikoloji Danışmanlık Merkezi Uzm. Psk. Hüma Çolakoğlu Zengin ‘Fibromialji ve Ağrı Yönetimine Psikolojik Değerlendirme’, Madi Nörolojik Kliniği Kurucusu Nörolog Dr. Bülent Madi ‘Ergoterapide Dokunmanın Nörobilim Işığı’, ICF, Uluslararası Lider Koçu Dr. Berna Pınar Tunç ‘Ergoterapiye farklı bir bakış’, Fenerbahçe Üniversitesi Ergoterapi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Aymen Balıkçı ‘Zenginleştirilmiş Çevre Temelli Müdahaleler’, Duyusal Akademi Kurucusu Duyu Bütünleme Terapisti Ebru Sidar ‘Duyu Bütünlemenin Sırları’, Duyu Çocuk Kliniği Kurucusu Uzm. Fzt. Onur Aşkar ‘Fizyoterapi ve Ergoterapi Alanlarında İnterdisipliner Çalışma ve Sınırlar’, Üsküdar Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi İremnur Soylu ‘Ergoterapi Görsel Duyusal Sistem’, Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölümü Öğr. Gör. Şahram Mohseni ise " Ergoretapi Hizmetleri Tablosu ve Maliyetinin Analizi" başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.

Hikâye Anlatıcısı Emine Çakır Çavdar’ın "Ben'den İçeri Açılan Pencereye Hikayenin Sesi İle Yaklaşmak" başlıklı konuşmasıyla etkinlik sona erdi. 

 


 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)