Atatürk’ün Türk Milletine bahşettiği en büyük hazine: ‘Cumhuriyet’

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42731

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından ‘Benim En Büyük Eserim Cumhuriyettir’ başlıklı bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek katıldı. Cumhuriyetin Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idare biçimi olduğuna dikkat çeken Öztek; “Cumhuriyetimiz 100 yaşındadır ve ilelebet devam edecektir.” dedi.

Çarşı Yerleşke Emirnebi 1 Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi SHMYO İlk ve Acil Yardım Programı Başkanı Öğr. Gör. Ayşe Bağlı gerçekleştirdi.

“Cumhuriyet, Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idaredir”

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, eğitimsiz bir milletin kölelikten kurtulamayacağından bahsetti. Dalkıran; “Türkiye Cumhuriyeti dünya devletleri arasında tuttuğu yere layık olduğunu eserleriyle ispat edecektir. Atatürk Cumhuriyeti ilan ederken; ‘Benim en büyük eserim Cumhuriyet’tir.’ der. Cumhuriyet Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idaredir. Cumhuriyet tüm yurtta coşkuyla kutlandı. Az zamanda çok büyük işler yaptı. Lozan Antlaşmasıyla bir imparatorluğun külleri arasından alev alev Türkiye Cumhuriyeti devleti doğmuştur. 29 Ekim 1923’te Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet dünyanın en güçlü devletlerine karşı gelinen bir ölüm kalım savaşından sonra gerçekleşmiştir. Bugün Cumhuriyetimiz 100 yaşındadır ve ilelebet devam edecektir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk kurduğu devlete öğretmen oldu. O milletine gerçek çağdaşlığı ve yaşam şeklini milletimize gösterdi. Eğitimsiz bir millet kölelikten kurtulamaz.” şeklinde konuştu.

“Cumhuriyet sizden fikri, vicdanı ve irfanı hür nesiller bekliyor”

Cumhuriyeti yaşatacak olanların Türk gençliği olduğunu vurgulayan Öztek; “Atatürk’ün yetiştirdiği dünyadaki ilk kadın pilot, dünyadaki ilk savaş pilotu Sabiha Gökçen de Cumhuriyet’in yetiştirdiklerindendir. Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller bekliyor. Cumhuriyeti biz kurduk onu siz yaşatacaksınız. Cumhuriyet, milletin kurduğu milletin kendi kendini yönettiği egemenlik kaynağının millete ait olduğu hükümet ve devlet başkanının seçimle geldiği bir yönetimdir. Atatürk; ‘Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir.’ der. Cumhuriyetteki birinci hedef demokrasidir. Cumhuriyet özgürlüktür, bağımsızlıktır, her alanda ilerlemenin yolu, insanca yaşamaktır. Atatürk kurduğu Cumhuriyette günümüz koşullarında demokrasiyi, laikliği, sosyal devlet anlayışı, hukukun üstünlüğü prensibini, adaletin yüceliği kavramını yerleştirdi. Sonra onu eğitimli, kültürlü, geleceğe güvenle bakan, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür, aydın gençliğe; ‘Ey Türk Gençliği, birinci vazifen Türk İstiklalini Türk Cumhuriyetini ilelebet korumaktır.’ diyerek emanet etti.” dedi.

Atatürk’ün Türk Milletine bahşettiği en büyük hazine: Cumhuriyet

Prof. Dr. İbrahim Öztek, Türkiye’nin kendini yok etmeyi amaçlayan projelere karşı çok daha mükemmel projeler hazırlamak zorunda olduğunun altını çizdi. Öztek; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk bize mükemmel bir ülke bırakmıştır. Bu ülke geçmişte de bugün de stratejik konumu sebebiyle yeraltı, yerüstü zenginlikleriyle yine egemen güçlerin ve sömürgenlerin hedefinde yer almaktadır. Türkiye kendini yok etmeyi amaçlayan projelere karşı çok daha mükemmel projeler hazırlamak zorundadır. Cumhuriyet düşmanları Cumhuriyetin fazileti, ilmi ve gelişmişlik düzeyiyle aklı karşısında eriyip yok olacaklardır. Bu devletin ve memleketin nimetlerinden yararlanan her birey ulusun birliğine ay yıldızlı bayrağın şanına demokrasi ve adaletin üstünlüğüne ve laiklik ilkelerine bağlı olarak fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür yurttaşlar olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 100 yıllık emaneti olan bağımsızlık ve cumhuriyetini sonsuza dek koruma ve kollama görevini asla unutmayacaktır. Cumhuriyet Atatürk’ün Türk Milletine bahşettiği en büyük hazinedir. Dün olduğu gibi bugün de gelecekte de en büyük hazinesi olarak kalacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Üsküdar Atatürk’ün işaret ettiği yolda bilim adına çok büyük adımlar attı”

Üsküdar Üniversitesinin bilimde, kültürde, fende ve çağdaş medeniyetler üzerine yükselmeye kararlı ve azimli olduğuna dikkat çeken Öztek; “Atatürk daima çağdaş medeniyetlerin üstüne çıkmayı, çok çalışmayı, geleceğin dünyasının çalışkanlara ait olacağını, hayatta en hakiki yol göstericisinin ilim olduğunu, eğitimsiz bir milletin köleliğe mahkum olacağını söylüyor ve; ‘Benim sözlerim ilimle ters düşecek olursa benim sözlerime kıymet vermeyin ilimin sözlerine bakın.’ der. Bugün Üsküdar Üniversitesi Atamın işaret ettiği yolda bilim adına çok büyük adımlar attı. Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Tarhan hocamız bir bilim insanı olarak, ‘Dünyayı senin beynin değiştirecek.’ sloganıyla öğrencilerimize büyük hedefler göstermektedir. Üniversitemizin bilim insanları da bu hedeflere hızla koşmaktadırlar. Üniversitemiz bilimde, kültürde, fende ve çağdaş medeniyetler üzerine yükselmeye kararlı ve azimlidir.” şeklinde konuştu. 

Etkinlik, toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)