Türkiye’nin ilk felsefe danışmanı: Prof. Özdemir

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.41955

Psikolojik danışmanlığın ardından dünyada yeni bir danışmanlık daha gelişiyor. Yeni trend, İnsanlara hayatı sorgulatan ve anlamlandıran “felsefe danışmanlığı”. Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Türkiye’nin ilk diplomalı felsefe danışmanı oldu.

Bir yıldır ABD’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yapan İbrahim Özdemir, gelişmiş batı ülkelerinde hızla yaygınlaşan “felsefe danışmanlığı”nın ileriki yıllarda daha da önemli hale geleceği düşüncesinde. Felsefi danışmanlığın nihai amacının hayatı sorgulatarak tutarlı, güçlendirici ve tatmin edici şekilde bunu yaşam felsefesine dönüştürmeye yardımcı olmak olduğunu vurgulayan Özdemir şunları söyledi; “Felsefi danışmanlıkta asgari elde edilecek olan şey kendinizi daha iyi tanımanız ve sorunlarınızı daha iyi anlamanızdır. Felsefi danışmanlığın nihai amacı, kendi hayatınızı sorgulamanıza, kendi tutarlı, güçlendirici ve tatmin edici yaşam felsefenizi geliştirmenize, varoluşsal sorunlarınıza makul cevaplar bularak hayatınızı anlamlandırmanıza yardımcı olmaktır. Felsefi danışman size ne düşünmeniz veya ne yapmanız gerektiğini söylemez, bunun yerine sorular sorar, eleştirel inceleme araçlarını kullanır, yeni bakış açıları sunar, bağlantılar kurar ve cesaret verir.”

Felsefe Danışmanlığı sertifikası aldı

İbrahim Özdemir, uluslararası geçerliliği olan “felsefe danışmanlığı” sertifikasını merkezi New York’ta olan Amerikan Felsefe Uygulayıcıları Derneği’nden alarak ABD’nde online olarak danışmanlık hizmeti vermeye başladı. Özdemir’in web sayfasını en çok takip edenler Avrupa, Avusturalya ve Amerika’da yaşayan vatandaşlarımız. (https://www.ibrahimozdemir.org/) Burada yaşayan Türkler ve farklı millete mensup ABD’lilerden yoğun ilgi gördüğünü kaydeden Özdemir, şunları söyledi:

“Felsefi danışmanlık karşılıklı konuşmaya ve işbirliğine dayalı bir etkinliktir. Şunun bilinmesi lazım: Bu yeni bir buluş değildir. Aslında felsefenin kendisi kadar eskidir. Eski Yunanlılar - Sokrates, Platon, Aristoteles, Stoacılar, felsefeyi sadece bir eğitim faaliyeti olarak değil, aynı zamanda acıyı hafifleten, kişisel bütünlüğü geliştiren, öz ustalığı teşvik eden, adalet yaratan ve iyi yaşamı geliştiren bir tür ruh terapisi olarak görmüşlerdir.  
Felsefi danışman duygusal ya da davranışsal bozuklukları teşhis ya da tedavi etmez ve eğer tıbbi bir sorun ortaya çıkarsa, felsefi danışman uygun bir sağlık uzmanı bulmanıza yardımcı olur.  
Bir felsefi danışman, eleştirel düşünme, hayal gücü, empati, arzu, öz disiplin ve yaratıcılık gibi zaten sahip olduğunuz güçleri harekete geçirip geliştirerek yaşam sorunlarını çözmek için sizinle işbirliği içinde çalışır. “

Felsefi Danışmanlar olarak Felsefeyi üniversitenin dışına çıkararak topluma faydalı olmaya çalıştıklarını söyleyen İbrahim Özdemir Epikuros'un şu sözünü hatırlatıyor:

“Felsefe, eğer insanın acılarını hafifletmiyorsa, boşuna bir uğraştır.”

İbrahim Özdemir, depremden en çok etkilenen yerlerden olan İslahiyeli. Depremde bir çok yakınını ve arkadaşını kaybetmiş. Depremzedelere de ONLINE olarak danışmanlık yapan ilk felsefeci.

ABC GAZETESİ

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)