Prof. Dr. İbrahim Özdemir ABD’de Felsefi Danışanlarla bir araya geldi

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.41089

Amerika'da misafir öğretim üyesi olarak bulunan Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Amerikan Felsefe Uygulayıcıları Derneğinin daveti üzerine bir konferans gerçekleştirdi. Dünyanın farklı ülkelerinden felsefe danışanlarının katıldığı konferansta katılımcılar Özdemir’i ilgiyle dinledi. 

Amerika'ya misafir öğretim üyesi olarak giden Prof. Dr. İbrahim Özdemir Amerikan Felsefe Uygulayıcıları Derneğinde “Felsefi Danışmanlık Sertifikası” eğitimini tamamladı. Prof. Dr. Özdemir, kısa sürede dernekte tanınan ve sevilen bir isim haline geldi. Dernek başkanı ve dünyaca ünlü Felsefi Danışman Profesör Lou Marinoff Haziran ayının konuğu olarak konferans öncesi Prof. Dr. İbrahim Özdemir’i katılımcılara tanıttı.

Hayatın anlamıyla ilgili sorunlar insanları endişelendiriyor!

Konferanstaki açılış konuşmasına Üsküdar Üniversitesi'nde yıllardır ‘Eleştirel Düşünce ve Felsefe Danışmanlık’ dersi verdiğini belirterek başlayan Prof. Dr. Özdemir; “Değişen dünyada insanların ekonomik, kültürel, siyasi birçok surunun olduğunu; bunlara ek olarak kimlik ve hayatın anlamıyla ilgili sorunların da insanları endişelendirdiğini.” dile getirdi.

Felsefe öğretiler akademinin dışında topluma sunulmalı

Prof. Dr. Özdemir; “Başta İngiltere, Finlandiya ve Amerika olmak üzere gelişmiş ülkelerde yalnızlığın bir sorun olarak ortaya çıktığını; buna bağlı olarak intiharların arttığını. Bundan dolayı günümüzde filozoflara çok iş düştüğünü; felsefecilerin felsefi öğretileri akademik dünyanın dışına taşıyarak topluma sunması gerektiğini.” ifade etti.

Üsküdar Üniversitesinin bütüncül bir anlayışla 2016'dan bu yana diğer temel felsefe derslerinin yanında eleştirel düşünce ve felsefi danışma dersini müfredatında yer verdiğini söyleyen Özdemir, iki yıldır da yüksek lisans seviyesinde Felsefi Danışmanlık dersi verdiğini belirterek Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın dünyaca ünlü bir psikiyatrist olduğunu kaydetti. Üsküdar Üniversitesi'nin kuruluş felsefesinin eğitim anlayışının bütüncül ve multidisipliner bir anlayışa dayandığını belirten Özdemir, bu anlayışın bir sonucu olarak Üsküdar Üniversitesinde çeşitli derslerin verildiğini ifade etti. Özdemir, ayrıca Türkiye'nin ilk Tasavvuf Araştırmaları Merkezi’nin de Üsküdar’da yer aldığını belirtti.
Konferansta Müslüman filozofların felsefi danışmanlıkla ilgili görüşlerine de yer veren, Prof. Dr. Özdemir başta ilk Müslüman filozof olarak bilinen el-Kindi olmak üzere, Farabi, İbn Sina, Miskeveyh, İhvan-ı Safa ve Gazzali’nin felsefe danışmanlığı “manevi bir terapi” olarak gördüklerini vurguladı. Özdemir, Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın konuyla ilgili kitaplarının “en çok satan kitaplar” listesinde yer aldığını ve başka dillere de tercüme edildiğini belirterek konuşmasını tamamladı.

Yaklaşık bir saat süren ve Zoom platformu üzerinden gerçekleştirilen konferans katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.
Konferansa İtalya, Hollanda, Sırbistan, Romanya, Kanada, Güney Afrika ve Finlandiya gibi farklı ülkelerden felsefi danışanlar katılım sağladı.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)