Üsküdar Üniversitesinde 2. Endüstri ve Liderlik Günleri gerçekleşti

Üsküdar Üniversitesinde 2. Endüstri ve Liderlik Günleri gerçekleşti

Üsküdar Üniversitesi Endüstri Liderlik Kulübü’nün düzenlediği “Endüstri Liderlik Günleri” etkinliğinde sektöründe başarılı uzmanlar öğrencilere deneyimlerini paylaştı.

Programın ilk gününde Borusan yönetim kurulu üyesi Turgut Yıldız yıllarını verdiği lojistik sektörü üzerinden öğrencilere bilgi aktarımında bulundu.

Üsküdar Üniversitesinde 2. Endüstri ve Liderlik Günleri gerçekleşti 2

Bir şirket sürdürülebilir olmak istiyorsa çevreci olmalı

Sözlerine kariyerini tanıtarak başlatan Yıldız söyleşisine deneyimlerinden örneklerini, uluslararası lojistik ile taşımacılık da süreçlerin durumu ve bunların sayesinde neler yapıldığını hem tedarik zinciri hem lojistik yönetimini hem de uluslararası taşımacılığın etaplarını anlattı.
Lojistik şirketlerinin ve çalıştıkları işletmelerle olan iletişim ve ilişkilerine göre beş kategoriye ayrıldığını belirten Yıldız şunları söyledi. “Şirketler dış kaynak kullanımına gidiyor, küreselleşmenin artışıyla da globalleşme başladıkça bu tür işlemler daha da artıyor, artık şirketlerin dünyanın her yerine ürünlerin doğru ve iyi bir şekilde teslim edilmesi gerekiyor, dünyadaki hızlı bir değişime şirketlerin ayak uydurması gerekiyor.”
Müşterilerin istekleri ne de değinen Yıldız “Şirketlerin stoklama yerine lojistik ikmal ister çünkü stoklama maliyettir. O zaman stok minimum seviyede tutulur yani çözüm taşımadadır. Stok ne zaman lazımsa o sırada taşıyıcı şirketin araçlarıyla üretici firmaya o zaman ulaştırılır bunu başarabilen şirket çok azdır çünkü zordur” dedi.
Sürdürülebilir kalkınmanın önemine dikkat çeken Yıldız “Dönüşüm yapılmadan hiçbir şirkette ilerde yaşam şansı kalmayacak çünkü bu ilkeleri uyarlamak artık zorunlu hale gelmelidir. Bunun 3 ilkesi vardır:  ekonomik, çevresel, sosyal… Bir şirketin sürdürülebilir olması için şirket bu tür konulara odaklanmalı ve çevreci olmalı” şeklinde konuştu.

Üsküdar Üniversitesinde 2. Endüstri ve Liderlik Günleri gerçekleşti 3

“Yenilik ve inavasyonın işinizin bir parçası olsun”

Bulut bilişim teknolojisine dikkat çeken Markum.net CEO’su Ahmet Çilingir de artık bu teknolojiye elektrik su gibi kolayca erişildiğini belirtip öneminden, faydalarından birçok işletmenin artık bu sisteme geçtiğinden bahsetti.
Geleceğin bu sistemden ibaret olacağını belirten Çilingir ilerde internette iş yapmak isteyen dinleyicilerine software as a service denilen yazılımsal bulutu üzerinden çalışmalarını yapmalarını tavsiye etti.
Ayrıca yenilik ve inavasyonun işinizin bir parçası olması lazım diyen Çilingir sözlerine “araştırın, okuyun ve ilerleyen zamanlarda aynı şeylere tekrar tekrar göz atın, çünkü burada değişkenleri azaltmak çok önemli” dedi.

Üsküdar Üniversitesinde 2. Endüstri ve Liderlik Günleri gerçekleşti 4

“Farklılıkların gücüne inanıyoruz”

Türkiye’de 330’un üzerinde mağazası bulunan firmalarının globalleşmeye yönelik hedefleriyle daha da fazlası olduğunu belirten Penti insan kaynakları yöneticisi Selim Arda Üçer ise, şirketin dönüm noktalarından birinin yüzde 30’unun Amerikalı bir fon grubuna satılmış olması olduğunu belirtti.
Çalışanların yüzde 90’ının kadın olduğunu belirten Üçer bunun onlar için önemli olduğunu hem tüketici ve üreticisinin kadınlar olduğunu ayrıca firmalarında farklılıkların gücüne inandıklarına da sözlerine ekledi.
Firmaların pazarlama stratejilerinden bir tanesinin de mağazalarda sürekli yeni ürün bulundurmak ve müşterileri her gelişlerinde farklı ürünlerle karşılaşması diyen Üçer, “Bu bizim insan kaynakları olarak stratejimize benziyor. Bizde genç yetenekleri kazandırmak üzere şirketin işveren pazarlaması ile uğraştıklarını belirtip bunun için de arka planda müziği kullandıklarını ve her şeylerini müzikle eşleştirdiklerini, hareketli ve renkli olmaya çalıştıklarını” söyledi.

Üsküdar Üniversitesinde 2. Endüstri ve Liderlik Günleri gerçekleşti 5

“Başarı birçok işi bir arada yürütebilmek ile gelir”

Endüstri 4.0 alanında uzman olan Tamer Yiğit de katılımcılara Endüstri 4.0'ı kullanım teknikleri ile beraber anlattı. İnsansız fabrikaların ve kendi aralarında haberleşen makinaların Endüstri 4.0'ın nihai sonucu olduğunu belirten Tamer Yiğit, Endüstri 4.0'ın ardından katılımcımlar ile başarı öyküsünü paylaştı.
Başarının birçok işi bir arada yürütebilmek ile geleceğini dile getiren Yiğit, düzenli bir işe girdikten sonra sosyal medyayı da doğru kullanarak kendisine birçok yeni kapılar açıldığını ifade etti. Tamer Yiğit, başarıyı yakalayabilmek adına insanların karşılarına çıkan fırsatları doğru değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.
Etkinliğin ikinci gününde katılımcılarla bir araya gelen Fatma Gülşah Dizer, girişimcilik anılarını anlattı. Sürekli yaratıcı olmak gerektiğini belirtti. Okulda olmayı ve sürekli eğitim almayı sevdiğini belirten Dizer, ''Belki sizler şuan böyle düşünmüyorsunuz ama bana her zaman okulda olmak, eğitim seminerlerine katılmak, yeni şeyler öğrenmek çok keyifli gelmiştir'' dedi.

Üsküdar Üniversitesinde 2. Endüstri ve Liderlik Günleri gerçekleşti 6

''Girişimciliğime en çok karşı çıkan kişi babam oldu...''

Girişimci olmaya karar verdiğinde etrafından olumsuz tepkiler de aldığını dile getiren Dizer, bunun en yakın örneğinin babası olduğunu söyledi ve “Babam çok taktir ettiğim bir insan ama girişimciliğime en çok karşı çıkan o oldu. 'Bu kadar emek veriyorsun, karşılığını alacak mısın?' diyordu” ifadelerini kullandı.
Fatma Gülşah Dizer katılımcılara, çevreden gelen olumsuz tepkilerin doğal olarak motivasyonu da etkilediğini fakat buna rağmen çabalarını sürdürmeleri gerektiği tavsiyelerinde bulundu.

Üsküdar Üniversitesinde 2. Endüstri ve Liderlik Günleri gerçekleşti 7

"Türkiye'de üst düzey birine ulaşmak 3 kişiden geçiyor"

''Dünya üzerinde üst düzey birine ulaşmak için arada sadece altı kişi vardır ki; Türkiye'de bu 3 kişiye düşer'' ifadelerini kullanan Levent Sılay, çok çalışıp bir işe gecelerini vermenin önemli olduğunu fakat girişimciyi birkaç adım öne götürecek en önemli şeyin ise doğru insanlarla iletişim kurmaktan geçtiğini vurguladı.
Dijital Çağ itibariyle günümüzdeki bilgi fazlalığına değinen Sılay, ''Bizler üniversitede okurken internetten elimizin altındaki bilgilerle ders çalışıyorduk. Bundan 30, 40 yıl önce mümkün olmayan bir şekilde...'' sözlerinin ardından ilerleyen zamanlarda bilgi almaktan ziyade bilgi analizciliğinin ön planda olacağını belirtti.
Bilgiye nasıl ulaşmanın öğrenilmesi gerektiği konusunda açıklama yapan Sılay, bilgiyi kullanma, bilgiyi birikime çevirme ve bilgiyi doğru paylaşmanın önemine vurgu yaptı.

Üsküdar Üniversitesinde 2. Endüstri ve Liderlik Günleri gerçekleşti 8

“Beyne ilk öğretilmesi gereken şey empatidir”

“Beyne ilk öğretilmesi gereken şey empatidir” açıklamasında bulunan Berk Çağdaş, CEO olduğu sürece kadarki hayat hikâyesini katılımcılarla paylaştı.
İstemeyi bilmeyen insanın ne yaparsa yapsın olduğu yerde kalacağını dile getiren Çağdaş, “Elde etmek istediğiniz şeyin hayalini kurun ve onu elde etme maddesi haline getirin” sözlerinin ardından, her oluşun düşünce maddesiyle başladığını ve düşünce maddesiyle şekillendiğini ifade etti.
Düşüncelere olumsuzluk katıldığı takdirde olumsuzlukların bir korku halini aldığını ve yüzleşmek zorunda olunduğunu dile getiren Çağdaş, insanların önce olumlu düşünmeyi öğrenmesi gerektiğini söyledi.

''Kendinizi yetiştirmek için fedakârlıklar yapmalısınız''

Başarıya ulaşmak için katılımcılara tavsiyelerde bulunan Çağdaş, insanların öncelikli olarak kendilerini yalnız hissetmemeleri ve kendilerine bir yol belirlemeleri gerektiğini belirtti. Berk Çağdaş, bu yola çıktıktan sonraysa insanların kendilerini yetiştirmek için bir takım fedakârlıklar yapmaları gerektiğini dile getirdi.

Üsküdar Üniversitesinde 2. Endüstri ve Liderlik Günleri gerçekleşti 9

“Gençler şikâyet ediyor ama harekete geçmiyor”

Gençlerde gördüğü en büyük problemin ''Neden başarı bana gelmiyor?'' sorgulaması olduğunu söyleyen Hakkı Alkan, bunu problem olarak görmesinin nedenini gençlerin bunu söylerken dahi hareket etmiyor olmalarına bağladı.
İşe çalışan alırken nelere dikkat edildiğini katılımcı öğrencilerle paylaşan Alkan, “Boğaziçi’nde ODTÜ'de okumuyorsanız diye -1'desiniz anlamına gelmiyor. Bu sizin elinizde olan bir durum. Ve işte hala değişmeyen bazı kurallar var. İş ahlakı, saygı gibi” ifadelerini kullanarak ileride iş hayatına atılacak olan öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

“Data, yeni petroldür”

Hakkı Alkan, insanın doğayı evcilleştirmesinden yola çıkarak tarım, bitki ve hayvan evcilleştirmelerinin ardından insanların elektriği de evcilleştirdiğini ve sıradaki adımın ise zekâyı evcilleştirmek olduğunu dile getirdi. “Ben düşünmeyeyim, sen düşün'' denilen yapay zekâların büyük bir devrim olduğunu vurgulayan Alkan, “Şunu söyleyebilirim ki; Data, yeni petroldür” dedi.

Üsküdar Üniversitesinde 2. Endüstri ve Liderlik Günleri gerçekleşti 10

“Ne yapmak istiyorsunuz sorusuna cevap alamıyoruz”

Otomotiv yedek parça sektörüne hizmet veren bir firmada BT Müdürü olan Ahmet Eser Simkan, işe girmek isteyenlere sordukları “Ne yapmak istiyorsunuz” sorularının kafa karışıklıkları ile cevaplanamadığını ve fikirleri olmadığı yönünde sonuçlandığını belirtti.
Aynı zamanda yeni birini işe alacakları zaman başvuranın firmaya dair neler bilindiğinin, firmanın daha önce neler yaptığının bilinmesinin ve başvurulan şirketin tanınmasının önemli olduğunu dile getiren Simkan, katılımcılara iş başvurusu tavsiyelerinde bulundu.
Konuşmalarının ardından konuşmacılara plaketleri ve fidan belgeleri taktim edildi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)