Tasavvufa uluslararası ilgi

Tasavvufa uluslararası ilgi

Tasavvufa uluslararası ilgi

Bu yıl birincisi düzenlenen ve üç gün süren ‘Uluslararası Tasavvuf Araştırmaları Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu’ yoğun ilgiyle karşılandı. Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü lisansüstü öğrencileri tarafından organize edilen ve Kerim Vakfı’nın desteğiyle gerçekleşen etkinliğe üç gününde de katılım yoğundu.

Yerli-yabancı katılımlar gerçekleşti 

Uluslararası çapta düzenlenen etkinlik; aralarında Çin, Japonya, Lübnan, Almanya, İran, Amerika, Malezya’nın bulunduğu farklı ülkelerden 61 bildirinin sunulduğu yerli-yabancı çok sayıda katılımcıya ev sahipliği yaptı.

Tasavvuf, her yönüyle değerlendirildi

9-11 Mart tarihleri aralığında düzenlenen etkinlikte Tasavvuf; Temel İslam Bilimlerinin yanı sıra, bilimden sanata pek çok dalda farklı yaklaşımlar ile ele alındı.
Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Elif Erhan, sempozyumun dünya çapında bu alanın günümüz içerikleri hakkında bilgi verici olduğunu ve gerek katılımcılar gerekse konuşmacılar için önem teşkil ettiğini belirterek uluslararası işbirliklerine dikkat çekti.
Temmuz ayında yurtiçi ve yurtdışından lisansüstü öğrenciler ile yaz okulu planladığı da program akışında belirtilen önemli konulardan biriydi.

Tasavvufa uluslararası ilgi 2

"Yeni bir yöntem için çalışmalıyız."

Toplantının açılışını gerçekleştiren Rektör Danışmalarından Cemalnur Sargut "Akademik Tasavvuf çalışmalarında normal akademik çalışmaların dışında bir yöntem oluşturmak zorundayız.
 Akademik çalışmaların değil, akademik tasavvuf çalışmaların ışığında yeni bir yöntem için çalışmalıyız" şeklinde konuştu.

Tasavvufa uluslararası ilgi 3

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sempozyumun lisansüstü öğrencileri tarafından hazırlanması dolayısıyla bunun bir ilk olduğunu belirterek düzenleyenlere teşekkür etti.Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü bünyesindeki yüksek lisans çalışmalarının sadece akla hitap etmediğini, kalplere de hitap ettiğini ifade eden Tarhan, “Aralarında ciddi bir kaynaşma ve dostluk oldu.
 Bu sıcaklığın ve dostluğun yansıması olarak görüyorum bu çalışmayı.
Demek ki yüksek lisans eğitimi sadece akla hitap etmiyor, kalbe de hitap ediyor.
Kalpleri birleştirmiş ki öğrenci sempozyumu yapıldı ve birlikte paylaşmaya devam ediyorlar.
Mezun olduktan sonra da bir dayanışma grubu gibi bu çalışmaları devam ettirmeleri bu güzelliğin daha çok insana yayılmasına sebep olur.
Buradan alınan bilgi eşinize, çocuklarınıza, yakınlarınıza yansıyorsa o bilgi, kıymetlidir. Yoksa sadece kendimize hizmet ediyorsak bu tasavvufun sufi ahlakın özüne de yakışmıyor.
Kendimizi aydınlatmak önemli ama asıl irfan kültürü başkalarını aydınlatmak, başkalarına yardım etmek üzerine kurulmuş” diye konuştu.
Sempozyumun açılış törenine YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan da katıldı. Tufan, ülkemizde yükseköğretimde lisansüstü eğitim gören yabancı öğrencilerden söz etti.
Son gününde üç oturumdan oluşan etkinlikte yüksek lisans, doktora öğrencilerinin konuşmalarına yer verildi.
Oturum başkanları eşliğinde düzenlenen oturumlarda tasavvuf her yönüyle ele alındı.
Emekli Büyükelçi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, “Tasavvuf ve Bir Medeniyet Tasavvuru”, Kanada Leithbridge Üniversitesi İslam Araştırmaları Bölümü’nden Doç. Dr. Atif Khalil “İbn Arabi: Sufi Metafiziği ve Ölüme Yakın Tecrübe” başlıklı konuşmalarını yaptı.
Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanlarından Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç “Osmanlı Dönemi Tasavvuf Düşüncesi ve Çalışmalarının Önemi” başlıklı bir konuşma yaptı. İslâm Konferansına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği Genel Sekreterliği görevini de yürüten Prof. Dr. Kılıç, konuşmasında dünya genelinde tasavvuf araştırmalarına ilişkin değerlendirmelere yer verdi.
North Carolina Chapel Hill Üniversitesi İslam Araştırmaları Bölümü’nden Doç. Dr. Juliane Hammer, “Tanınabilir ve Tanımsız: Dinî Akademik Çalışmalar Üzerine Düşünceler” başlıklı konferans verdi.
Sempozyum kapsamında Mehmet Kemiksiz ve ekibi sahne alarak güfteleri Ken’an Rifâî’ye ait olan ilahiler seslendirdi.
Sempozyum değerlendirmeler, yüksek lisans öğrencilerinin enstitü hakkında görüşleri ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Tasavvufa uluslararası ilgi 4
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)