Tasavvuf Araştırmaları Günleri, I. Uluslararası Tasavvuf Araştırmaları Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu başlıyor

Temel İslam bilimlerinin yanı sıra, edebiyattan felsefeye, tarihten sosyolojiye, psikolojiye, müzikten mimariye, bilimin ve sanatın çeşitli dallarına, siyaset felsefesinden popüler kültüre kadar uzanan geniş bir ilgi alanına sahip Tasavvuf. Üsküdar Üniversitesinde, bu geniş ilgi ağını konu alan, bu alanda çalışan ve alana ilgi duyanları buluşturacak bilim ve sanat etkinlikleri gerçekleştirmek üzere 9-11 Mart 2018 tarihlerinde Tasavvuf Araştırmaları Günleri gerçekleştirilecek.

Etkinliğin ilki kapsamında düzenlenen I. Uluslararası Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu, konunun uzmanlarını ve çeşitli ülkelerden lisansüstü öğrencileri bir araya getirerek tasavvuf alanındaki akademik çalışmalarda disiplinler arası etkileşimin artırılması ve yeni düşünme imkanlarına katkı sunmayı amaçlıyor.  Sempozyum, Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü lisansüstü öğrencileri tarafından, Enstitü ve Kerim Vakfı’nın desteğiyle organize edildi.
 
Tasavvuf Araştırmaları Günleri, I. Uluslararası Tasavvuf Araştırmaları Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu başlıyorÇin, Amerika, Japonya, Lübnan, Almanya, İran, Malezya ve Türkiye’den 61 bildirinin sunulacağı sempozyum üç gün sürecek. Sempozyumun ilk gününde Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Rektör Danışmalarından Cemâlnur Sargut toplantının açılışını gerçekleştirecek. Ardından E. Büyükelçi Prof. Dr. Kenan Gürsoy “Tasavvuf ve Bir Medeniyet Tasavvuru”, Kanada Leithbridge Üniversitesi İslam Araştırmaları Bölümü’nden Doç. Dr. Atif Khalil “İbn Arabi: Sufi Metafiziği ve Ölüme Yakın Tecrübe” başlıklı konuşmalarını yapacak.

Sabah programının son konuşmacısı ise Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanlarından Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç olacak. Prof. Dr. Kılıç,  “Osmanlı Dönemi Tasavvuf Düşüncesi ve Çalışmalarının Önemi” başlıklı bir konuşma yapacak. İslâm Konferansına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği Genel Sekreterliği görevini de yürütmekte olan Prof. Dr. Kılıç, konuşmasında dünya genelinde tasavvuf araştırmalarına ilişkin değerlendirmelere yer verecek.

Sempozyumun öğleden sonraki bölümünde North Carolina Chapel Hill Üniversitesi İslam Araştırmaları Bölümü’nden Doç. Dr. Juliane Hammer’ın “Tanınabilir ve Tanımsız: Dinî Akademik Çalışmalar Üzerine Düşünceler” başlıklı konferans verecek. Konferans, genç araştırmacıların din bilimleri metodolojisi konusundaki pek çok sorusuna cevap verecek. Sempozyumun açılış oturumu da Doç. Dr. Juliane Hammer tarafından gerçekleştirilecek. Sempozyumun ilk günkü programı Tasavvuf Enstitüsü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Emine Yeniterzi’nin başkanlığındaki oturum ile tamamlanacak.Nermin Tarhan Konferans Salonu, saat 19.30’da önemli bir tasavvuf musikisi konserine ev sahipliği yapacak. Mehmet Kemiksiz ve ekibinin sahne alacağı programda güfteleri Ken’an Rifâî’ye ait olan ilahiler seslendirilecek.

Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Elif Erhan, sempozyumla ilgili şunları söyledi: “Toplantı, dünya genelinde alanın güncel araştırma konuları, içeriği ve yöntemleri hakkında bir fotoğraf sunuyor; bu nedenle katılımcıların gelecekteki yönelimleri için yol gösterici bir çalışma olacak. Sempozyum üç gün boyunca hareketli ve renkli atmosferi ile tasavvuf konularıyla ilgili ilahiyat, edebiyat, tarih, siyaset bilimi, eğitim bilimleri, tasarım, mimarlık tarihi alanlarından genç araştırmacı ve öğrenciler için bulunmaz bir ortam ve fırsat.” dedi. Sözlerine Enstitünün çalışmaları hakkında bilgi vererek devam eden Erhan, “Enstitü olarak, geçen sene, Kyoto Üniversitesi ve Kerim Vakfı’yla yaptığımız İki Doğunun Köprüsü Projesinde yer alan genç araştırmacılardan dördü Japonya’dan bu toplantı için geldiler. Uluslararası düzeyde işbirliği içinde olduğumuz Pekin Üniversitesi’nden ve North Carolina Chapell Hill Üniversitesi’nden de misafir öğrenciler var. Bu Sempozyumun hemen ardından Duke Üniversitesi’nden Prof. miriam cooke ve Prof. Bruce Lawrence Tasavvuf ve Dinler Tarihi dersini vermek üzere Üniversitemize gelecekler. Bu hocalarımız, Enstitümüzün kadrosunda yer alıyorlar. Önümüzdeki Temmuz ayında da uluslararası bir yaz okulu düzenliyoruz; Prof. Carl Ernst, Prof. James Morris ve Doç. Dr. Muhammed Rustom misafirimiz olacak. Tasavvuf Metinleri okutulacak. Prof. Dr. Emine Yeniterzi ve Yrd. Doç. Dr. Cangüzel Güner Zülfikar koordinasyonunda yurt içinden ve yurt dışından birçok lisansüstü öğrenciyle çalışacağız.”
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)