Prof. Dr. Agop Kotoğyan hayatını kaybetti!

Prof. Dr. Agop Kotoğyan hayatını kaybetti!

Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli dermatologlardan Prof. Dr. Agop Kotoğyan hayatını kaybetti. Prof Dr. Agop Kotoğyan, örnek yaşamı, çalışmaları, genç meslektaşlarına rol model olması dolayısıyla 2016 yılında Üsküdar Üniversitesi tarafından Yüksek İnsani Değer Ödülü’ne layık görülmüştü.
 
Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli cilt uzmanlarından Profesör Agop Kotoğyan, 79 yaşında tedavi gördüğü hastaneden hayatını kaybetti.

“Kolsuz Agop” adıyla tanınan Prof. Dr. Agop Kotoğyan, örnek hayat hikayesi ile genç meslektaşları başta olmak üzere herkes için lham kaynağı oldu.

Maddi zorluklar nedeniyle ilkokul çağlarında işe başlayan ve bir gümüş atölyesinde çalışırken geçirdiği kaza sonucu sağ kolunu kaybeden Agop Kotoğyan, azmi ve çalışkanlığı sayesinde eğitimini başarıyla tamamladı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandı. Sağ kolunu kaybettiği için üniversitede büyük zorluk yaşayan Kotoğyan, tek eliyle tüplerden şırıngaya ilaç çekmeyi, bu ilacı hastaya enjekte etmeyi öğrenmek için geceleri hastanede nöbete kaldı, evde portakallara su şırınga etti. Dikiş atmayı öğrenmek için ise evde sürekli sökük ve yırtıkları dikti. Bu azmi ile iki yılda kimseden yardım almadan tüm bu işleri tek başına yapıyor hale geldi. Birçok ülkenin üniversitesinden teklif alan Kotoğyan vatan sevgisi ağır bastığı için hiç birini kabul etmedi ve tüm hayatı boyunca memleketi için çalıştı.

Prof. Dr. Agop Kotoğyan, 26 Mayıs 2006 tarihinde Üsküdar Üniversitesi tarafından ilk kez verilen Yüksek İnsani Değerler Ödülü’ne layık görüldü. Üsküdar Üniversitesi, toplumu, doğayı, evreni düşünen, yaşamı ile örnek olan ve ilham veren kişilere bu yıl ilk kez Yüksek İnsani Değerler Ödülleri verdi.

Prof. Dr. Kotoğyan’a tüm zorluklara rağmen yılmadan çalışan, kendi mesleğine, ülkesine, insanlara adamış, gerek yaşam öyküsü gerek kariyeri ile genç meslektaşlarına rol model olması dolayısıyla Yüksek İnsani Değer Ödülü takdim edildi. Ödül töreninde konuşma yapan Prof. Dr. Kotoğyan, “Beni bu şerefli onura layık gördüğünüz için sizlere şükranlarımı can-ı gönülden iletiyorum. Şahsın hiçbir önemi yok hepimizin önemi var. İnsanların önemi var bunun için de yaptıklarınızın bilimsel, akademik ve dünyaya katkılarının değerini bilmek amacınız olsun” demişti.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)