Radyo-Televizyon Yayıncılığının Geleceği ve RTÜK Üsküdar’da konuşuldu

Radyo-Televizyon Yayıncılığının Geleceği ve RTÜK Üsküdar’da konuşuldu

Üsküdar Üniversitesinde “Radyo ve Televizyon yayıncılığının geleceği ve RTÜK” konuşuldu.

“Radyo ve Televizyon Yayıncılığının Geleceği ve RTÜK” başlıklı program Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dursun Güleryüz moderatörlüğünde Nermin Tarhan Konferans salonunda yapıldı. Üniversite Kültürü Dersi kapsamındaki programa RTÜK Üst Kurul Üyesi Taha Yücel konuşmacı olarak katıldı.

Radyo-Televizyon Yayıncılığının Geleceği ve RTÜK Üsküdar’da konuşuldu 2

Rektör Tarhan ile TV yayınlarına ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu

Taha Yücel ve beraberindekiler program öncesinde Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile bir araya geldi. Yücel’i makamında kabul eden Tarhan, TV yayınları ve toplum üzerindeki etkilerine ilişkin bir süre fikir alışverişinde bulundu.

“RTÜK demokratik, en refah ve içi dışı bir diyebileceğim bir kurumdur.”

RTÜK’ün kuruluşunu ve ne olduğunu anlatan, anayasada yer aldığı için de anayasal bir kurum olduğunu belirten Yücel, RTÜK’ün bağımsızlık ve özerklik konusunda önemli rol oynadığını söyledi.

“Demokratik olamayan ülkelerde RTÜK yoktur.”

RTÜK’ün düzenleyici ve denetleyici bir kurum olduğunu belirten Yücel , “Ben düzenleme yönünü daha çok önemsiyorum. RTÜK’ün ne kadar daha çok cezalar ve yaptırımlar yaptığı yansıtılsa da düzenleme yönü daha kalıcıdır. Demokratik olamayan ülkelerde RTÜK yoktur.” Dedi.

“İçerik kraldır deniliyor aslında izleyici kraldır demek daha doğrudur.”

İçerik kaliteliyse, talep görüyorsa izleyiciye hitap ediyor, dokunuyor, izleyicinin beğenisini kazanıyorsa çok kritik bir üretim olduğunu ve yapılan yatırımın da kişiyi zarara uğratmayacağını ifade eden Yücel,  “İçerik kraldır deniliyor aslında izleyici kraldır demek daha doğrudur.” İfadelerini kullandı.

İzleyici artık özgürleşiyor

Programın devamında konvansiyonel yayıncılığa, isteğe bağlı yayıncılığa ve yakınsama konusuna dikkat çeken Yücel, “Sonuç olarak artık izleyici özgürleşiyor izleyiciye teknolojik olarak bu imkânlar sunuluyor ve istediği zaman istediği yayını izliyor bu da geleneksel yayıncılığın kaliteli içerik üretemezse ve iyi bir şekilde ürünlerini satamazsa giderek etkisinin azalacağını gösteriyor” dedi.

İnternet yayıncılığı dünyada tartışılıyor

İnternet televizyonculuğuna da değinen Yücel, bu konuda düzenleme yapılıp yapılmaması için çalışılması gerektiğini, internet yayıncılığının nasıl olması gerektiğine kolayca cevap veremeyeceğini ama dünyada tartışılan bir konu olduğunun da altını çizdi.

Radyo-Televizyon Yayıncılığının Geleceği ve RTÜK Üsküdar’da konuşuldu 3

Katılımcıların sorularını da cevaplayan Taha Yücel’e Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölüm başkanı Doç. Dr. İsmail Arda Odabaşı teşekkür plaketi verdi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)