Felsefi danışmanlık nedir, ne değildir?

Felsefi danışmanlık nedir, ne değildir?

“Felsefi Danışmanlık Nedir? Ne değildir?” Üsküdar Üniversite’nde gerçekleştirilen panelde ele alındı. Panele Felsefe ve Psikoloji öğrencilerinin ilgisi yoğundu. 

Doç. Dr. Çiğdem Yazıcı moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak 29 Mayıs Üniversitesinden Doç. Dr. Ahmet Ayhan Çitil ile Üsküdar Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir konuşmacı olarak katıldı.

Felsefi danışmanlık ön yargıların fark edilmesini sağlıyor

Felsefi Danışmanlığın amaçlarına dikkat çeken Doç. Dr. Çitil, bireylerin kendi ön yargılarını, dile getirilmemiş varsayımlarını, çatışan değerlerini fark etmelerini sağlamanın felsefi danışmanlığın alanına girdiğini belirtti.

İkna süreçlerinde bireyi güçlendiriyor

Aynı zamanda felsefi danışmanlığın temel terimlerin anlamlarını açıklığa kavuşturmak ve ikna süreçlerinde bireyleri güçlendirebilmek, safsataları fark edebilmelerini sağlamak gibi amaçları da barındırdığını ifade eden Çitil, “Gerçeklerin temellendirilmesi felsefi bir konudur.” Dedi.

Felsefi danışmanlık nedir, ne değildir? 2

Problemlerin çözümünde farkındalık oluşturuyor

Felsefi danışmanlık üzerinden işletmelerdeki kök sorunlara da değinen Çitil, “Verilen sözlerin tutulmaması, sorumluluktan kaçınma, kendine yakışmayanı alışkanlık haline getirme gibi problemlerin çözümünün bireylerin kendilerinden beklentilerini karşılamanın önemini fark etmesi ile olacak” dedi.

Doç. Dr. Ahmet Ayhan Çitil felsefi danışmanlığın tartışmaya açtığı sorunları; varoluş ve seçimlerin, özerkliğin ve kendimiz olabilmenin imkânları temelinde üç sorunun derinleştirilmesi olarak sıraladı. Hedeflerin ve vizyonun bu noktada öncelik taşıması gerektiğinin altını çizen Çitil,
zamanın değil, bu zaman içerisinde ne yapmak istendiğinin ayarlanması gerektiğini ifade etti.

Felsefi danışmanlık nedir, ne değildir? 3

Cevap arayışı insanları felsefeye yönlendiriyor 

“Neden felsefi danışmanlık?” sorusuna yanıt veren Prof. Dr. İbrahim Özdemir ise felsefenin insanları kendisine çekmesinin nedenini, insanların anlam yüklemekte zorlandığı bazı metafizik konularına hala cevap arıyor olması ile ilişkilendirdi.
Stoa Felsefesi üzerinden insanın hayat ile arasındaki bağlantısını “Yaşamak için bir ‘niçin’ in varsa hayatta kalmaya neden oluşturuyorsun” sözleri ile açıklayan Prof. Dr. İbrahim Özdemir, hayata renk katan bir sesin, duygunun insanı hayata bağlayacağını belirtti.

Katılımcıların da sorularının yanıtlandığı panel, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Felsefi danışmanlık nedir, ne değildir? 4
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)