Prof. Dr. Sinan Canan: “Sosyal etkileşimler beyni daha çok aktifleştiriyor”

Prof. Dr. Sinan Canan: “Sosyal etkileşimler beyni daha çok aktifleştiriyor”Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü ile N Beyin ve Pozitif Psikoloji Kulübü’nün ortaklaşa organize ettiği “Empati ve Duygusal Beyin’’ adlı programda öğrencilerle bir araya gelen Prof.Dr. Sinan Canan, beyni en çok aktif hale getiren etkinliğin çalışmak ya da hesap yapmak değil, sosyal etkileşim kurmak olduğunu söyledi. 

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa katılan Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sinan Canan, “Empati ve Duygusal Beyin” başlıklı konuşma yaptı.

Beyin alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Sinan Canan, beynin ayrılan bölümlerinin işlevlerinden bahsederken, ayna nöronların aslında sadece jest mimikleri taklit etmediğini, aslında empati duygusunun da bir ayna nöron işlevi olduğunu söyledi.

Fazla seçenek beyne sosyal taarruz etkisi yapıyor
Çalışmak, hesap yapmaktan çok, beyni en çok yoran işlevlerin sosyal etkileşim olduğunu belirten Prof. Dr. Sinan Canan, yeni arkadaşlıklar kurmaya çalıştığımızda, yeni ortamlara adapte olmaya çalıştığımızda beynimizin çok daha fazla güçlük çektiğini vurguladı. Yapılan arkadaş seçimlerinin beyin kabuğuyla ilişkisine değinen Canan, kişilerin önlerine sunulan çok seçenekli durumların da beyni sosyal taarruz altında bıraktığını ve 6-7 seçenekten sonrasında beynin bloke olma sürecine girdiğini anlattı.

Olumlu etkisi olan kişileri taklit ediyoruz
Karşısındaki kişilerden olumlu etki alan insanların ayna nöron işlevlerinin daha etkili olduğunu belirten Canan, kişinin karşısında asık suratla duran ve negatif etki aldığı insanların hareketlerinden daha az etkilendiğini, onların jest ve mimiklerini daha az tekrar ettiğini ifade etti.

Kadın ve erkekte empati duygusu farklıdırProf. Dr. Sinan Canan: “Sosyal etkileşimler beyni daha çok aktifleştiriyor” 2
Kadın-erkek beyninin farklılıklarından söz eden Prof. Dr. Sinan Canan, iki tarafta da oluşan empati duygusunun çok daha farklı olduğunu ve bunun altında yatan sebebin aslında beynin yapısal farklılığından oluştuğunu belirtti.
Son olarak müziğin öğrenme etkisindeki önemine değinen Prof. Dr. Sinan Canan, müzik ile iletişimin çok daha etkili olduğunu ve öğrenmeyi kolaylaştırdığını kaydetti.
Soru-cevap şeklinde devam eden programın sonunda kulüp üyeleri konuşmalarından dolayı Prof. Dr. Sinan Canan’a çiçek takdiminde bulundu.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)