Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, Dünya Ergoterapi Günü'nde anıldı

Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, Dünya Ergoterapi Günü'nde anıldı

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, Ergoterapi Bölümü tarafından gerçekleştirilen Dünya Ergoterapi Günü’nde düzenlenen törenle anıldı. 5 Mart 2017 tarihinde hayatını kaybeden Güvenç, Orta Asya Kültürü’nü günümüze taşıyan müzikle tedavi konusunda önemli çalışmalara imza atmıştı.

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törene, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zelka ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, Ergoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevda Asgerova, Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç’in kızı aynı zamanda Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kanıkey Güvenç Akçay, kardeşi Yusuf Güvenç ve çok akademisyen ve öğrenci katıldı.

Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, Dünya Ergoterapi Günü'nde anıldı 2

Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, Dünya Ergoterapi Günü'nde anıldı 3“Onu unutmamak için onun öğrettiği yolda yenilerimizin yetişmesine çaba sarf ediyoruz” 

Ergoterapi Bölümünün düzenlediği programının açılışında konuşan Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güven’in örnek alınması gereken bir insan olduğunu ve onun gibi öğrenciler yetiştirmek için çaba sarf ettiğini söyleyerek; “Sanki bizden bir anma günü bekledi gibi hissediyorum. Hocanın fotoğraflarına baktığımda, beni unutmayın der gibi bir ifadeyle karşılaşıyorum. Onu unutmamak için onun öğrettiği yolda yenilerimizin yetişmesine çaba sarf ediyoruz.” dedi.

Törenin devamında söz alan, Yrd Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç’in kızı Kanıkey Güvenç Akçay babasının ailesini, öğrenim gördüğü okulları, müziğe nasıl başladığını, katıldığı programları ve Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu’nu (TÜMATA) nasıl kurduğunu anlattı.

Törende olmasının bir nedenini de Türk kültüründeki müzik ve hareket tedavisi geleneğinin ergoterapi yöntemiyle bağlantısını açıklamak ve örnekler sunmak olduğunu belirten Akçay, konuşmasının sonunda TÜMATA Grubu olarak babasının yazdığı “Allah’ın Sevdikleri Mevlana” kitabını Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Prof. Dr. Mehmet Zelka ve Prof. Dr. Haydar Sur’a hediye etti.

Etkinlikte söz alan Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç’in ağabeyi Yusuf Güvenç de kardeşi için; “Oruç kardeşim yaşça benden küçük ama başça benden büyüktür. Her zaman bunu takdir ederim, bize ve bütün sevenlerine yol gösterdi.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, Dünya Ergoterapi Günü'nde anıldı 4 “Onun hem hatırasını yaşatalım hem de müzikle terapi etkinliklerini bilimsel temele oturtup taçlandıralım” 

Konser öncesi son sözü alan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da hem ergoterapi alanını hem de Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güven’in yaptıklarını anlattı.
Güvenç ile tanışma hikâyelerini paylaşan Tarhan, Güvenç’in müzik ile tedaviye bilimsel değer kazandırdığını belirtti.

Tarhan; “Ergoterapi okuyan genç arkadaşlara bu konuya sahip çıktıkları için teşekkür ederim. Bu konuda tez çalışmaları yapmalarını öneriyorum. Oruç Güvenç’in hem hatırasını yaşatalım hem de müzikle terapi etkinliklerini bilimsel temele oturtup taçlandıralım.” dedi.

Törenin sonunda Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç’in kurucusu olduğu TÜMATA Grubu’nun düzenlediği gösteride katılımcılar ile birlikte su sesi eşliğinde baskı dansı ve su terapisi yapıldı.

Ardından verilen konserle, müzikler ve ilahiler eşliğinde program sona erdi.

Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, Dünya Ergoterapi Günü'nde anıldı 5
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)