Prof. Dr. Sevil Atasoy: "81 ile Adli Tıp Şube Müdürlüğü kurulması çok yerinde bir karar."

Prof. Dr. Sevil Atasoy: Geçtiğimiz günlerde bir dizi etkinliğe katılmak için Yozgat'a giden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adli Tıp Kurumu Yozgat Şube Müdürlüğü Hizmet Binası’nın açılışında yaptığı konuşmada, 2017 yılının sonuna kadar Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlüğü olmayan ilin kalmayacağını söyledi. Bakan Bozdağ; "Bakanlık olarak Adli Tıp Kurumu şube müdürlüklerini, Türkiye’nin 81 ilin tamamında faaliyete geçirme kararı aldık." dedi. Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) Üyesi olan Prof. Dr. Sevil Atasoy, bakanlığın almış olduğu kararı çok yerinde bularak, "Adalet hizmeti hızlanacak ve kalitesi artacak." dedi.

Türkiye'de adli tıp ve kriminal denince akla gelen ilk isim olan ve bu konuda otorite olarak kabul edilen Prof. Dr. Sevil Atasoy, Türkiye'nin 81 ilinde kurulması planlanan Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlükleri’nin özellikle otopsi konusunda yaşanan sıkıntıları en aza indireceğini vurguladı.“Adalet hizmeti hızlanacak, kalitesi artacak”

Atasoy; "Şubelerin az sayıda olması öncelikli olarak otopsilerin sağlıklı biçimde yapılamamasına neden oluyordu. Her ilde şube müdürlüğü kurulmasıyla; otopsi, olay yeri inceleme yani keşif, toksikoloji ve DNA analizi gibi konularda yerinde hizmet verilmesi sağlanacak. En büyük sorun; analiz için toplanan örneklerde bir yerden bir yere nakil sırasında görülen kirlenme ve bozulmaydı. Artık nakil gerekmeyeceği için, bozulma ve kirlenme olmayacak, hem adalet hizmeti hızlanacak hem de kalitesi artacak. Çok yerinde bir karar." dedi.

Üsküdar Üniversitesinde önce Adli Bilimler Yüksek Lisans Programını ardından da Adli Bilimler Lisans Programını hayata geçirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Sevil Atasoy, Bakanlığın bu girişimiyle hem yüksek lisans hem de lisans programında mezun olacak kriminalistler için çok değerli bir istihdam alanının ortaya çıktığının altını çizdi.

“Üsküdar Üniversitesi’nden mezun olacak adli bilimciler için istihdam alanı açıldı”

Atasoy; "Bu karar, 1 yıl sonra vereceğimiz yüksek lisans mezunlarımız ve 4 yıl sonra vereceğimiz lisans mezunlarımız için istihdam alanını inanılmaz ölçüde genişletmiş oldu. 81 il demek, en az 300'ün üzerinde kriminalist personel demek. Ama unutmamak gerekiyor ki, otopsi yapılan her yerde bir de otopsi yardımcılarına ihtiyaç var. Üsküdar Üniversitesinde bu yıl açılan otopsi yardımcılığı ön lisans programı için de müthiş bir istihdam alanı açılmış oldu. Üsküdar Üniversitesi olarak büyük bir avantaj elde etmiş olduk. Adli tıp konusunda eğitilmiş olay yeri inceleme uzmanı inanılmaz bir fark yaratır. Çünkü olay yerinde polis ve jandarmanın yanında adli tıp kurumunun kendi olay yeri inceleme personeli olduğu takdirde çok daha iyi delil toplanacak. Üsküdar Üniversitesinde mezun olmuş, adli bilimler konusunda eğitilmiş teknik personel adalet hizmetinin sağlanmasında kaliteyi yükseltecek." dedi.

Daha önce Bağımlılık ve Adli Bilimleri Enstitüsü çatısı altında Adli Bilimler Yüksek Lisans Programı açan Üsküdar Üniversitesi, 2017-2018 öğretim yılında Türkiye'nin ilk ve tek Adli Bilimler Lisans Programı'nı hayata geçirdi. Başvurusu YÖK tarafından onaylana bölüm, ilk öğrencilerini bu yıl alacak ve Türkiye'nin yeni nesil adli tıpçılarını yetiştirecek.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)