2030’da en kötü hastalık depresyon mu olacak?

2030’da en kötü hastalık depresyon mu olacak?

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Psikoloji Kulübü’nün birlikte düzenlemiş olduğu 'Postmodern Yalnızlık' adlı söyleşinin konuğu Uzm. Klinik Psikolog Hilal Bebek oldu. Yalnızlık, bireysellik gibi konuları çağımız ve sosyal medya unsurlarıyla bağdaştıran Bebek, değerlerimizin artık daha çok ithal edildiğini söyledi.

''Yalnızlık, ötekinin yokluğundan ziyade başkaları varken bile kendimizle çok temas edemediğiniz halimizdir'' diyen Hilal Bebek, şu anki çağımızda kalabalıklaşan çevreyle, daha fazla erişim ve iletişim olmasına rağmen daha fazla yalnızlaşan kişiliklerin arttığını dile getirdi.
Bebek; “Çevremizde insanların olması yalnızlığımızı gidermek için her zaman yeterli olmayabilir, o ilişkilerin biraz da kalitesi, paylaşımların derinliğiyle alakalıdır yani gerçek ilişkileriniz yoksa vatansızsınız.” dedi.

Konuşmasında Dünya Sağlık Örgütü'nün istatistiklerine de yer veren Bebek, 2030 yılında depresyonun, bütün fiziksel ve ruhsal hastalıklar içerisinde birinci sırada olacağını ve depresyonu tetikleyen en önemli unsurun yalnızlık olduğuna dikkat çekti.

Bireysellik artıyor ama özgürlük azalıyor

Bireysellik artıyor, bencillik, benmerkezcilik artıyor, bireysellik artarken özgürlük azalıyor diyen Hilal Bebek, bireysellikle birlikte dışarı bağımlı iyi hissetme algımız güçleniyor, dışarı bağımlı çok mutlu olduğumuz yine aynı sebeple çok mutsuz olacağımızı belirterek, ikisi arasındaki paradoksal ilişkiyi katılımcılarla paylaştı.

Hayatındaki deneyim ve gözlemlerini öğrencilere aktaran Hilal Bebek, onlara birçok kitap tavsiyesinde bulundu. Soru-cevap şeklinde devam eden söyleşi kulüp üyelerinin çiçek takdimi ile son buldu.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)