Akademisyen ve gazeteciler "Vekalet Savaşları” nı tartıştı

Akademisyen ve gazeteciler

Üsküdar Üniversitesi Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Proxy Wars-Vekalet Savaşları” programında “Bölgesel Dinamikler ve Dağılma Süreci” ile “Yeni dönem ABD’si Rusya ve Bölgesel Aktörlerle Mevcut Durumun Tespiti ve Yazılara Dair Perspektifler” konuları ele alındı.

Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi - PAMER Müdürü Doç. Dr. Merve Kavakçı ve Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mithat Baydur koordinatörlüğünde “Proxy Wars-Vekalet Savaşları” sempozyumu düzenlendi.
Üsküdar Üniversitesi Altunizade Kampüsü Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmaları Doç. Dr. Merve Kavakçı ve Prof.Dr. Mithat Baydur tarafından yapıldı.
Konuşmasında PAMER'in tarihçesini anlatan Doç. Dr. Merve Kavakçı, bugüne kadar yapılan etkinlikler ve sağlanan kazanımlarla ilgili görüşlerini paylaştı.

Akademisyen ve gazeteciler

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mithat Baydur ise; Suriye ve Ortadoğu’daki son gelişmelere, siyasi duruma ve Trump sonrası ABD’nin dış politikalarına değinen bir açılış konuşması yaptı.
İki ayrı panel şeklinde gerçekleştirilen programda Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Barış Erdoğan’ın moderatörlüğünü yaptığı “2011 ve Sonrasındaki Bölgesel Dinamikler ve Dağılma Süreci” başlıklı ilk panelde Prof. Dr. Hasan Köni, Doç. Dr. Ahmet Kasım Han ve Doç. Dr. Hasan Basri Yalçın panelistler arasında yer aldı.

Vekalet savaşlarının genel perspektifini hem kişisel tecrübeleri hem de teorik bir çerçevede anlatan Prof. Dr. Hasan Köni, ABD-İsrail ilişkileri üzerinden İran, Suriye ve Rusya politikalarını ele aldı.

Doç. Dr. Ahmet Kasım Han da, özellikle 1980'li yıllarda ABD'de ortaya atılan demokratik barış teorisi çerçevesinde ABD başkanlarının aşırı müdahalecilik ve aşırı ilgisizlik politikalarına odaklanarak Ortadoğu özelinde Suriye, Irak yeni durumu ve vekâlet savaşlarına değindi.
Vekillerin dönüşümünü mercek altına alan Doç. Dr. Hasan Basri Yalçın da soğuk savaş sonrası Dünyada vekâleti veren ve özellikle de vekilin mantığı, yapısı ve içeriğinin nasıl değiştiğini İran örneğinden yola çıkarak anlattı. Suriye'de sanal bir ulus oluşturarak sistem dışı bir mantıkta hareket eden vekilin nasıl bir reel aktör haline geldiğinin, dönüştüğünün altını çizdi.

Akademisyen ve gazeteciler

“Yeni dönem ABD’si Rusya ve Bölgesel Aktörlerle Mevcut Durumun Tespiti ve Yazılara Dair Perspektifler” başlıklı ikinci panelin moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Nagihan Haliloğlu yaptı.
Gazeteci ve köşe yazarları Nedret Arsanel, Çetiner Çetin ve Avni Özgürel panelist olarak katıldı.

ABD, Rusya ve Çin ilişkilerine değinen Nedret Arsanel, ABD’nin Rusya’ya güvenmediğini bunun sebebinin Obama yönetimi olduğunu ancak Trump’ın Rusyla ile ilişkileri daha iyi bir seviyeye taşımak için gayret sarf ettiğini söyledi. Arsanel, yakın bir zamanda ABD, Rusya ve Türkiye’nin bir araya geleceğini, Suriye konusunda üçlü hareket edeceğini tahmin ettiğini belirtti.

İran’ın Ortadoğu’daki gücüne değinen Çetiner Çetin, İran’ın çok ciddi bir silahlı gücü elinde bulundurduğunu ve her yıl bu silahlı güç için yaklaşık 6 milyon dolar para harcadığını dile getirdi.

Türkiye için bir öz eleştiri yapan Avni Özgürel ise, Türkiye’nin jeopolitik konumu nedeniyle istemediği zorluklar içinde olduğunu söyledi. Özgürel; “Şu an içinde bulunduğumuz durum 1985’te başlayan bir sürecin devamı. Özellikle şu an mücadele ettiğimiz İslami terörün arkasında kendisine yeni bir düşman Avrupa ve batı var. 1990 yılında İngiliz Başbakanı Margaret Thatcher bizim yeni düşmanımız İslam’dır diyerek bu dile getirmişti. Şu an Ortadoğu’da yaşananlar bu kararların bir sonucu. Ancak böyle bir konumdayken bizim iç ve dış politika konusunda belli bir devlet politikamız yok. 1990’da Çekiç Güç’e evet diyen Türkiye aslında ülkenin güneyinde kurulması istenen bir Kürt devletine de evet demiş oldu.” dedi.

Katılımın yoğun olduğu, Üsküdar Üniversitesi Televizyonu ÜÜTV’den de canlı olarak verilen etkinliğin sonunda katılım sağlayan panelist isimlere Doç. Dr. Merve Kavakçı ve Prof. Dr. Mithat Baydur tarafından birer teşekkür plaketi takdim edildi.

Akademisyen ve gazeteciler
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)