Sinema Kulübü Oscar ödüllü Siyah Kuğu'nun filmini çözümledi

Sinema Kulübü Oscar ödüllü Siyah Kuğu'nun filmini çözümledi

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Sinema Kulübü tarafından düzenlenen Film Çözümlemesi etkinliğinde İngilizce özgün adı Black Swan olan Siyah Kuğu filmi ele alındı. Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Narter'in katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, filmin psikolojik etkileri değerlendirildi.

Tchaikovsky'nin Kuğu Gölü Bale Gösterisi etrafında dönen Black Swan, 2010 yapımı Amerikan psikolojik gerilim filmi olarak dikkat çekiyor. Gerçek bir yaşam öyküsünden alınan filmin başrol oyuncusu Natalie Portman, bu filmiyle ilk Oscar Ödülü'nü kazanmıştı.

İlk olarak filmin çıkış noktasındaki hikâyeyi ele alan Yrd. Doç. Dr. Meltem Narter, konuya Çaykovski’nin Kuğu Gölü Balesi adlı eserinden giriş yaparak siyah ve beyaz kuğunun hikâyesinin, filmde ve gerçek hayatta neleri temsil ettiklerini açıkladı.

Siyah ve beyaz kuğunun aslında iyilik ve kötülüğü temsil ettiğini ve hangisinin iyi olacağına prensin karar verdiğini söyleyen Narter, filmde yer alan beyaz kuğunun insan zihninin katmanlarından biri süper egoyu, siyah kuğununsa diğer katman idi temsil ettiği belirtti.

Film, etkinlikte genel olarak ego ve id üzerinden değerlendirildi. Filmde karşımıza çıkan anne karakterinin süper ego olarak karşımıza çıktığını ve karakterin bastırılmış bir idi olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Meltem Narter filmin çok iyi bir iyi-kötü kombinasyonundan oluştuğunu vurguladı.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)