Prof. Dr. Ömer Faruk Sönmezoğlu; “Etnik ve dini temelli federe devletlerde bölünme mümkün”

Prof. Dr. Ömer Faruk Sönmezoğlu; “Etnik ve dini temelli federe devletlerde bölünme mümkün”

Üsküdar Üniversitesi, uluslararası siyasetin duayen isimlerinden Prof. Dr. Ömer Faruk Sönmezoğlu'nu ağırladı. Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulubü tarafından organize edilen Günümüzde Uluslararası Sistemin Yapısı ve Dış Politika isimli konferansın konuğu olan Sönmezoğlu, Türkiye'nin iç ve dış politikasına dair bilgi ve tecrübelerini Üsküdar Üniversitesi öğrencileriyle paylaştı. Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa, öğrencilerin ilgisi büyük oldu.

Türkiye'nin dış politikası özelinde; ABD, Rusya ve Ortadoğu politikasıyla ilgili değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Ömer Faruk Sönmezoğlu, pozitivist metadoloji ve post pozitivist düşünce yapısı kavramlarına dikkat çekti.
Uluslararası politikayı belirlemenin zorluklarına değinen Sönmezoğlu; "Hem iç hem de dış politikayı belirlerken ülkenin konumuyla birlikte, iç ve dış faktörle çok iyi ele almak gerekiyor. Uluslararası sistemin yapısını bilerek politika belirlemek gerekli. G7 ülkelerinin uluslararası siyasette önemli bir konumu ve gücü bulunuyor. Örneğin ABD'nin iç politikası, birçok ülkenin kendi iç politikasını belirlemede etken oluyor." dedi.

Prof. Dr. Ömer Faruk Sönmezoğlu; “Etnik ve dini temelli federe devletlerde bölünme mümkün” 2

Etnik ve dini temelli federe devletlerde bölünme olabilir

Federal devletlerin yapısı konusuna da değinen Sönmezoğlu, Sovyetler Birliği benzeri federal yapıların artık model olmaktan çok uzak olduğunu, federe devletlerin iki farklı modelde kaldığını belirtti.
Osmanoğlu; "Etnik ve dini temele dayalı federal devletlerin ömürlerinin çok uzun olması mümkün değil. Bunun en önemli örneklerini yakın geçmişte dağılan SSCB'de, Yugoslavya'da ve Çekoslavakya'da gördük. Bu devletlerin federal yapısı, kendi içinde etnik ve dini farklı ülkeler olarak yapılanmış ve ayrılmıştı. Şimdi geriye dönüp baktığımızda, dağılan Sovyetler Birliği'nden bağımsız Azerbaycan, Ermenistan gibi birçok ülke çıktığını görüyoruz. Aynı şekilde bölünen Yugoslavya'dan Hırvatistan ve Sırbistan, Çekoslovakya'dan Slovakya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin ortaya çıktığını görüyoruz. İlerleyen zamanda, benzeri etnik ve dini temelli federe yapıya sahip olan Belçika'da da bir bölünme görebiliriz. Ancak diğer yandan yine federal cumhuriyet yapısına sahip olan ABD ve Almanya'da bu sebepten bir bölünme ihtimal çok düşük görünüyor. Zira her iki ülkede idari amaçlı fonksiyonel federe yapıyı benimsemiş durumda." dedi.

Sıfır sorun bu coğrafyada çok zor

Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencilerinden gelen "Komşularla Sıfır Sorun Politikası" sorusu üzerine, Türkiye'nin güncel dış politikasına da değinen Prof. Dr. Ömer Faruk Sönmezoğlu; "Tabii ki, komşularla sıfır sorun politikası herkesin arzu ettiği ve dış politikada zirve diye tabir edebileceğimiz bir durum. Ancak Türkiye'nin jeopolitik konumu itibariyle bunu mümkün kılmak çok olası görünmüyor. Bu istek, mayınla kaplı bir arazide yürüyüp mayına basmamayı istemek gibi bir şey." diyerek sözlerini tamamladı.
Konferansın sonunda Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Arslan katılımından dolayı Prof. Dr. Ömer Faruk Sönmezoğlu'na teşekkürlerini iletti ve bir plaket takdim etti.

Prof. Dr. Ömer Faruk Sönmezoğlu; “Etnik ve dini temelli federe devletlerde bölünme mümkün” 3
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)