Sinema ve Maneviyatın Temsili

Sinema ve Maneviyatın Temsili 

Üsküdar Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından organize edilen "İslami Açıdan Film Eleştirisi" etkinliğinin bu haftaki konusu İranlı yönetmen Mecid Mecidi'nin 2015 yılında çektiği "Hz. Muhammed :Allah'ın Elçisi" filmiydi. Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke'de yapılan organizasyonda, sinema yazarı ve eleştirmen Bülent Özdaman filmle ilgili yorum ve eleştirilerini öğrencilerle paylaştı.

Hz. Muhammed: Allah'ın Elçisi filminin İslam dünyasında çekilen en yüksek bütçeli film olduğunu söyleyen Özdaman; "Film, mezhepsel simgeleri içeriyor. Bu nedenle İslam dünyasında büyük tartışmalara neden oldu ve birçok Orta Doğu ülkesi filmi daha gösterime girmeden yasakladı.

Dudley Andrews'in yazılarımda çokça yer verdiğim şu sözü var; ‘Teoloji bilmeyen, sinemadan anlayamaz.’ Bu da Hz. Muhammed filminin eksikliklerini ortaya koyuyor. Ayrıca, film hala internet ortamında yayınlanmadı, muhtemelen Mecid Mecidi'in ortalığın yatışması için yaptığı bir strateji olabilir.

Hz. Muhammed filmi, Mustafa Akkad'ın 1976 yılında çektiği Çağrı filmi gibi ilk çıktığında çokça eleştirildi. Fakat Çağrı filmi günümüzde insanların nezdinde ilk sırada yer alıyor. Hz. Muhammed filminin de aynı şekilde zamanla insanlar tarafından kucaklanacağını düşünüyorum. Filmin gerçeklerden çıkıp, mitolojik ve mucizevi unsurlara fazlasıyla yer vermesinden ve Hz. Muhammed (SAV)'in uzuvlarının çeşitli sahnelerde gösterilmesinden dolayı filmi desteklemiyorum." dedi.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)