Genç iletişimciler fotoğraf sanatçısı Adem Meleke ile bir araya geldi.

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.12835

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor (SKS) Direktörlüğü tarafından İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü Genç İletişimciler Kulübü öncülüğünde ‘Adem Meleke ile Objektifin Ötesinde’ etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe konuk olarak GezginFoto Dergisinin imtiyaz sahibi ve fotoğraf sanatçısı Adem Meleke katılım sağladı. Fotoğrafçı ışığı takip eder, ışığın avcısı olmak zorundadır diyen Meleke, insan yüzünün her fotoğrafta başka bir hikayesinin olduğunu söyledi.

Etkinlik, Üsküdar Üniversitesi Genç İletişimciler Kulübü tarafından Güney Yerleşke Şehit Duha Beker Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
“Fotoğrafçı ışığı takip eder”

Fotoğrafçılıkta ışığın önemine değinen GezginFoto Dergisinin imtiyaz sahibi ve fotoğrafçı Adem Meleke; “Bir fotoğrafçının birinci yapacağı şey ışığı takip etmektir. Ne demek ışığı takip etmek? Ben bir mekana girdiğimde, bir insana baktığımda, dışarıya çıktığımda önce mutlaka oradaki ışığı görürüm. Arkadaşıma baktığımda onun yüzüne düşen ışığı ve gölgeyi mutlaka görürüm, gölge varsa ışık vardır. Einstein yaklaşımı da ışık varsa gölge vardır. Önce ışığa bakarım ve fotoğrafçı ışığı takip eder, ışığın avcısı olmak zorundadır ki fotoğrafı oluşturabilsin, fotoğrafa kendi bakış açısıyla bir şey katabilsin.” ifadelerini kullandı.

“Fotoğraf makinesi denen şey bulaşık makinasından farklı değil”

Fotoğrafçılığın teknikten öte olduğunu vurgulayan Meleke; “Fotoğraf makinesi denen şey bulaşık makinasından farklı değildir. Kullanma kılavuzu var, üzerinde birtakım düğmeler var, onunla çeşitli ayarlar yapıyorsunuz ve fotoğraf çekiyorsunuz. Niye bu kadar zor? Materyalist dünya, size bir şey satmak zorundalar. Bu yüzden farklılaştırıyorlar. Bir konuda işi öğrenen herkesin egosu çalışıyor. ‘Ben yapıyorum ya senin yapamaman için çok zor göstermem lazım.’ Hayır arkadaşlar fotoğrafçılığın en kolay tarafı o makine. Sen iyi fotoğrafçıysan, tanırsınız Ara Güler ustayı. Ara Güler’in bir sözü var; ‘Bana bir singer dikiş makinası verin, fotoğraf çekerim.’ diyor. Fotoğrafı çeken benim.” dedi. 


“İnsanda çok büyük hikayeler var”
İnsan yüzünün her fotoğrafta başka bir hikayesinin olduğundan bahseden Adem Meleke; “İçinde insan olan fotoğraf benim için bambaşka bir değer ifade ediyor. Bu yüzden sizin de insanı anlama noktasında gayretli olmanızı isterim. Biraz bu iletişim çağının bu hızlı tüketimin size verdiği zarar bu. Her şeyi hızlı kaydırıyoruz ya etrafımızdakileri de hızlı kaydırıyoruz, sokakları da. Oysa insan yüzünde, insanda çok büyük hikayeler var. Buna daha fazla önem verilmesi, buna daha fazla önem verenler gelecekte, yakın gelecekte ve uzak gelecekte hayatı daha kolay yaşayanlar olacak.” şeklinde konuştu.


Etkinlik teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Muhabir: Tarkan Küçükgüzel 

Fotoğraf: Tarkan Küçükgüzel - İlyas Dursun 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)