Hemşirelik ve kariyer olanakları konuşuldu…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.12827

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından “Hemşirelik Bölümü Kariyer Etkinliği” düzenlendi. Etkinliğe Anadolu Sağlık Merkezi Eğitim Hemşiresi Fatma Satıcı, Anadolu Sağlık Merkezi İnsan Kaynakları Uzmanı Özge Hayta ve NPİSTANBUL Hastanesi Eğitim Hemşiresi Uzm. Hemş. Kübra Melis Duran konuk olarak katılım sağladı. 

Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi Galenos konferans salonunda gerçekleşen etkinliğe Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan, NPİSTANBUL Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri direktörü Samet Doğruyol ile hemşirelik bölümü akademisyenleri ve öğrencileri katılım sağladı.

Prof. Dr. Selma Doğan; “Kültürlerarası hemşirelik, çok önemli bir konu haline geldi.”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan etkinliğin moderatörlüğünü ve açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Doğan; “ Anadolu Sağlık merkezi Hastanesi bizim için çok önemli olan, yıllardır yakın bağlantı içerisinde olduğumuz bir kurum. Bundan dolayı Anadolu Sağlık kurumuna, her sene bizimle birlikte sizlerin mezuniyete adım atmanız için gerekli bilgileri paylaştıkları ve mesleki olarak bizi yeni konularda buluşturdukları için çok teşekkür ediyorum. Bugün üzerinde duracağımız 2 önemli konu var. Birincisi özellikle yakın zamanda iş başvuruları yapacağınız için çok gerekli hap bilgiler sizlere sunulacak. Diğeri ise, biliyorsunuz ki artık sağlık hizmetlerinde uluslararasılaşmak çok önem kazandı. Uluslararası hastalarımız çok var. O nedenle kültürler arası hemşirelik konusu keza derslerimizde de konuştuğumuz gibi çok önemli bir konu haline geldi. O yüzden onlarda kendi çalışmalarını bizlere aktaracaklar.” İfadelerini kullandı.

Hemşire Fatma Satıcı; “Kültürü hiçe sayan bakım, başarı şansını baştan kaybeder” 

Kültürlerarası Hemşirelik Hastane Uygulamalarından bahseden Fatma Satıcı; “Anadolu Sağlık Merkezi olarak asıl amacımız, kişiye bireysel olarak bakım vermek değil, onun kültürü nedir? İnançları nelerdir? Nasıl yaklaşmalıyız sorularına bu ayrımı yaparak bir hemşirelik bakımı sunmaktır. Hiçbirimiz birbirimize benzemiyoruz ama aynı ortamda çalışıp iletişim kurabiliyoruz. Bu yüzden kişilerin benzeşmesini değil benzemeyen kişilerin de bir arada yaşayabilmelerini savunuyoruz. Transkültürel hemşirelik ile birey, aile ve grupların kültürel gereksinimlerine duyarlı, etkili ve bütüncül bir yaklaşım sergiliyoruz.” şeklinde konuştu. 

“Hasta odaklı bakım bizim için çok önemli” 

Hasta odaklı bakımın öneminden bahseden Satıcı; “ASM olarak çok sayıda uluslararası hastaya ev sahipliği yapıyoruz. Türk hastalarımız ile uluslararası hastalarımızı kıyasladığımız zaman %80 uluslararası hasta %20 Türk hastamız mevcut. Hastalarımızın ve çalışanlarımızın dini inançlarına, geleneklerine ve sosyalleşmeleri adına yapılan organizasyonlara önem veren bir kurumuz. Bu doğrultuda, Hastalarımız hiçbir kısıtlama olmadan dini gereksinimlerini yerine getirebilsinler diye çeşitli inançlara göre düzenlenmiş odalarımız mevcut. Belirli günlerde ise çeşitli müzik dinletileri, meditasyon ve nefes egzersizleri gibi uğraşı terapileri düzenliyoruz.” dedi. 

İK Uzm. Özge Hayta; “Hemşirelikte en temel şey, insan”

Mülakat teknikleri üzerine etkili bir simülasyon gerçekleştiren Hayta; “Buradaki asıl amacım, gerçekten çok değerli olan mesleğinizi hakkettiğiniz yerlerde yapmanız. Bunu her gittiğim okulda söylüyorum, devlet sektöründe çalışmayı düşünebilirsiniz, bir aile sağlık merkezinde çalışmayı da düşünebilirsiniz ya da bir özel sektörde olabilir ama önce mesleğinize bir değer katın ve ondan sonra bu başvuruları yapın. Çünkü hemşirelik hala en çok aranan mesleklerden birisi. Hemşirelik de diğer meslekler gibi sadece para için yapılabilecek bir meslek değil. Hemşirelikte en temel şey, insan. Oradaki manevi değerler çok farklı. O yüzden umarım hepiniz hedeflediğiniz gibi çok iyi yerlere gelirsiniz, kendinizin çok değerli olduğunu bilin. Başta ben insan kaynakları olarak biliyorum ve biz sadece lisans mezunu arkadaşları işe alım görüşmesi yapıyoruz ve işe alım yapıyoruz. Hemşirelerimizin de %80 den fazlası şu an lisans ve yüksek lisans mezunu. O yüzden siz buradan mezun olduğunuzda zaten çok kıymetli birer hemşiresiniz.” dedi. 

“Bizim mesleğimiz bakım mesleği”

Bütüncül hasta bakımının önemine değinen Hayta; “İşe alım görüşmeleri kuruma göre çok farklılık gösterir arkadaşlar. Bizim duymak istediğimiz en önemli şeylerden biri, hastama öncelikle bütüncül bir bakım veririm yani invaze işlemler veya tedavi işlemler değil öncelikle aslında bütüncül bir bakımdan bahsediyoruz . Bunu muhakkak temelinize oturtturun çünkü bizim mesleğimiz bakım mesleği. Sizlerden beklenen şeylerden bir tanesi de örnek verebiliyor olmanız. Sorulan her soruya sessiz kalırsanız, kendinizi hiç iyi ifade edemiyorsunuz demektir. Bunun dışında ben şuna çok dikkat ediyorum, bu soruyu her adayıma soruyorum. Bizi tanıyor musun? Sizde mutlaka başvuracağınız, çalışmak istediğiniz hastaneleri önceden araştırın. Birkaç kelime ile iyi bir hastane olduğunuzu veya çalışanlarınıza değer verdiğinizi duydum diyebilirsiniz. Ben burada çalışmayı gerçekten çok istiyorum sizi araştırıp geldim mesajını vermeniz çok önemli. Ekip sizin için çok önemli olmalı, çünkü herkes ekibine dahil etmek için biri ile görüşme yapıyor. Son olarak da destek sistemlerini unutmayın, sizin çalıştığınız kurumda mutlaka sizin arkanızda duracak, bir sorumlu hemşireniz, bir rehber hemşireniz ya da gerekirse bir hekimin olduğunu bilin arkadaşlar.” Dedi ve öğrencilere tavsiyelerde bulunarak konuşmasını tamamladı. 

Uzm. Hemş. Kübra Melis Duran; “Uluslararası düzeyde hasta güvenliğini kendisine ilke edinmiş bir kurumuz” 

NPİSTANBUL hastanesi Hemşirelik Hizmetleri ileyişine ilişkin bilgi veren Duran; “Hastanemizde benimsediğimiz Kalite İyileştirme ve Hasta Güvenliği Programı ile uluslararası düzeyde hasta güvenliğini kendisine ilke edinmiş bir kurumuz. Kurumumuzda hemşirelik olarak kadro planlamasını hasta-hemşire ilişkisini en yüksek kalitede tutacak şekilde yapıyor, önceliğimiz hasta-çalışan güvenliği diyor ve hemşirelerimizin mesleki tatminini sağlayacak ortamı sunmaya çalışıyoruz. Oryantasyon döneminde, mentor hemşirelik ile takip ve kayıt, haftalık görüşmeler ve oryantasyon sonu görüşmeleri ile süreci en iyi şekilde tamamlıyoruz.” dedi. 

Etkinlik toplu fotoğraf çekimi ve plaket takdimi ile sonra erdi. 

Fotoğraf: Betül Kalkuloğlu  / ÜHA 

Fotoğraf: Elifnur Öztürk / ÜHA

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)