Bahar döneminde de tasavvuf eğitimlerine devam

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü, 2015-2016 bahar döneminde de tasavvuf eğitimi programlarına yeni çalışmalar ekleyerek devam ediyor.

Bahar döneminde de tasavvuf eğitimlerine devam

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nde Tasavvufa Giriş Eğitim Programları adı altında 2014-2015 bahar döneminde başlatılan çalışmalar beş ayrı başlık altında genişletilmiş olarak devam ediyor.

Yeni çalışmalar arasında Mesnevî dersleri üzerinden her insanın kendi iç arkeoloji sürecine dair temel sezgisel yöntemler ve yaşam bilgeliğinin derinlemesine konu edileceği “Mevlana ile Manevi Gelişim ve Yaşam Bilgeliği” Programı yer alıyor.  Doç. Dr. Osman Nuri Küçük tarafından verilen dersler Ahmed Avni Konuk ve Ankaravî’nin Mesnevî şerhleri esas alınarak orijinal dilindeki beyitler üzerinden yapılacak.

Katılımcılar derslerde ele alınan temel kavramların yaşamlarındaki etki ve sonuçlarını, kendi yaşamlarına uygulayabilecekleri özgün bir metotla sürdürecekler. Kazanımlar, katılımcıların manevi gelişimlerine dair irfan ve farkındalık hedefleyen interaktif bir yöntem üzerinden devam edecek. Böylece alınan eğitim, teorik anlatım yanında bireyin kendi yaşam tecrübesindeki uygulamalar ile desteklenecek. Katılımcılar derslerde ele alınan temel kavramların yaşamlarındaki etki ve sonuçlarını, kendi yaşamlarına uygulayabilecekleri özgün bir metotla sürdürecek.

Bu dönem ilk kez açılacak olan bir diğer program  “Tasavvufi Metin Okumaları.” Dersler konunun uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Murat Özel tarafından verilecek.  Program kapsamında ele alınacak eserlerden ilki tasavvuf tarihinin en etkili klasiklerinden biri İbn Ataullah İskenderi'ye ait olan Hikem-i Ataiyye eseri olacak. Bu eser, tasavvuf klasikleri arasında, üzerine yazılmış yüze yakın yorum (şerh) ile en çok yorumlanan eserlerin başında geliyor.  250 civarında tasavvufi özlü söz içeren eser, maneviyat yolculuğunun en kritik meselelerine dair çarpıcı açıklamalar içeriyor.

Programın konusu olacak ikinci eser “Ken’an Rifai ve Yirminci Yüzyılın Işığında Müslümanlık” adlı başyapıt olacak. Samiha Ayverdi, Nezihe Araz, Safiye Erol ve Sofi Huri tarafından kaleme alınan eser 20. yüzyılın en önemli mutasavvıflarından Kenan Rifai’nin en genel hatlarıyla din, iman ve ahlak konularına bakışını hikmet ve felsefi gelenekle olan ilişkisini günümüze taşıyor.  Cemalnur Sargut tarafından verilecek olan bu program hafta içi ve hafta sonunda alınabilecek.

Bu çalışmalarla birlikte geçtiğimiz güz döneminin en çok ilgi gören çalışmalarından “Tasavvufi İrfan Işığında Kur’an ve Resullullah” programı birbirini izleyen iki kur şeklinde yeniden açılacak.

Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nün her dönem düzenli olarak açtığı Tasavvufa Giriş I ve II Eğitim Programları geniş eğitim kadrosu ile tasavvuf alanına ilgi duyan kişilere akademik içerikli bir başlangıç zemini sunmaya devam edecek. Hafta içi ya da hafta sonu devam seçenekleri sunulan dersler Prof. Dr. Emine Yeniterzi, Doç. Dr. Osman Nuri Küçük, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Murat Özel, Doç. Dr. Semih Ceyhan, Cemalnur Sargut ve Arzu Eylül Yalçınkaya tarafından verilecek. 

Bahar döneminde de tasavvuf eğitimlerine devam 2

Programlar hakkında detaylı bilgi için;

https://tasavvuf.uskudar.edu.tr/tr