New York Gençlik Meclisi programında ‘Mizan’ ele alındı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.56472

Üsküdar Üniversitesi Çevre Ahlakı Platformu Direktörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir New York’ta gerçekleştirilen (AFS Youth Assembly) Gençlik Meclisi programının 29. Oturumuna panelist olarak katıldı. “İklim Değişikliğinde İnsani Krizler: İnsan Merkezli Çözümler” başlıklı panelde konuşan Özdemir, iklim krizinin küresel ölçekte insani acil durumlara nasıl katkıda bulunduğuna ve bu krizleri nasıl şiddetlendirdiğine dikkat çekti. Mizan: Dünya ile bir Sözleşme hakkında da bilgi veren Özdemir, “Çok geç olmadan bir araya gelmeliyiz.” dedi.

AFS Gençlik Asamblesi, dünya genelinde gençlerin güçlendirilmesi ve hayatlarının dönüştürülmesinde 20. yılını kutladı. 29. Oturumun teması ise “Ortak Geleceğimizi Kurmak” olarak belirlendi. New York’ta yapılan program aynı zamanda Birleşmiş Milletler Gelecek Zirvesi'ne hazırlık niteliğinde önemli bir buluşma oldu.

İklim krizinden en çok etkilenen insanların hayatlarının mercek altına alındığı ve uluslararası toplum olarak bugünün ve yarının nesilleri için bu tür felaketleri hafifletmek ve önlemek adına neler yapılabileceğinin derinlemesine incelendiği panele Türkiye’den Prof. Dr. Özdemir katıldı.  Mizan: Dünya ile bir Sözleşme hakkında bilgi veren Özdemir, aynı zamanda özellikle insan merkezli çözümler ve etik yaklaşımlar üzerinde durarak, gençlerin bu alandaki rolüne vurgu yaptı.

Prof. Dr. İbrahim Özdemir: “Çok geç olmadan bir araya gelmeliyiz”

Barışçıl bir dünya oluşturmak için bir araya gelinmesi gerektiğine değinen Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü Öğr. Üyesi, Üsküdar Üniversitesi Çevre Ahlakı Platformu Direktörü Prof. Dr. Özdemir; “AFS Gençlik Asamblesi'nin Küresel vatandaşlar olarak gezegenimizi, insanlarımızı, ortak refahımızı kurtarmak ve bizim ve gelecek nesillerin yaşayabileceği ve gelişebileceği barışçıl bir dünya oluşturmak için bir araya gelmemiz gerekiyor. Tema dayanışma ve güçlü ortaklıklar üzerine odaklanacaktır. BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina J. Mohammed'in de ifade ettiği gibi ‘Bu ikinci yarıda herkes elini taşın altına koymalı.’ Çok geç olmadan bir araya gelmeliyiz.” şeklinde konuştu.

“Giderek artan insani krizlerle karşı karşıyayız”

Her hayatın önemli olduğunu belirten Özdemir; “2030 Gündeminin bu orta noktasında zorlukların üstesinden gelmek için hem aciliyet hem de benzeri görülmemiş bir fırsat var. Covid-19 salgını, iklim değişikliği, gıda güvensizliği ve öğrenme krizi gibi küresel sorunlar, dünyanın dört bir yanındaki insanların kalkınma çabalarını ve geçim kaynaklarını büyük ölçüde engellemiştir. Çatışmalar milyonlarca insanı temel ihtiyaçları olmadan evlerini terk etmeye ve giderek daha istikrarsız ve kötüleşen koşullarda yaşamaya zorlamıştır. Sonuç olarak bugün kadınlar ve çocuklar gibi zaten kırılgan olan grupları orantısız bir şekilde etkileyen ve sayıları giderek artan insani krizlerle karşı karşıyayız. Çatışmalar insan yaşamı ve yaşamın onuru ile yaşama nasıl yaklaştığımız ve yaşama nasıl değer verdiğimizle ilgilidir. Her hayat önemlidir ve ona nasıl yaklaştığımız da önemlidir.” dedi.

“Dönüştürücü çözümlerin önünü açacak 1,2 milyar genç var”

Gençlerin karar alma süreçlerine dahil edilmesinin güvenin yeniden tesis edilmesinde ayrılmaz bir parça olacağına dikkat çeken Özdemir; “Herkes her yerde kendi rolünü oynayabilir. Özellikle gençler gelecek nesiller için ilerleme sağlayabilir. Dünya genelinde sürdürülebilir kalkınma için dönüştürücü çözümlerin önünü açacak 1,2 milyar genç var. Birleşmiş Milletler, Geleceğin Zirvesi kapsamında iş birliğini geliştirmeye çalışacaktır. İnsanlara, kurumlara ve sistemlere olan güveni yeniden tesis etmek, anlamlı bir etki yaratmak için birlikte çalışmanın anahtarı olacaktır. Gençlerin katılımı ve karar alma süreçlerine dahil edilmesi, bugün kritik bir şekilde ihtiyaç duyduğumuz güvenin yeniden tesis edilmesinin ayrılmaz bir parçası olacaktır.” ifadelerini kullandı.

İhtiyaç duydukları ilgili kaynakları ve fırsatları elde edecekler…

Düzenlenen konferansın çıktılarını değerlendiren Prof. Dr. İbrahim Özdemir; “AFS Gençlik Meclisi, dünyanın en yetenekli genç liderlerini öğrenmek, etkileşimde bulunmak ve harekete geçmek üzere bir araya getiriyor. Bu konferans, yüzlerce genci küresel sahnede olumlu değişimi başlatabilecek liderler olmaları için gereken yeni bilgi, beceri ve ağlarla donatacak. Tartışmalar, beceri geliştirme atölyeleri, ağ oluşturma ve fikir yarışmaları yoluyla ve alandaki uzmanların ve uygulayıcıların desteğiyle genç katılımcılar, değişimi gerçekleştirmede eşit ortaklar olmak için ihtiyaç duydukları ilgili kaynakları ve fırsatları elde edecekler.” şeklinde konuştu.

Konferansta 4 ana başlık ele alındı

Dünya çapında yüzlerce genç liderle yapılan istişareler sonucunda, 29. program gündemi olarak, gençlerin bir araya gelerek harekete geçmeleri için acil zorlukların ve heyecan verici potansiyelin bulunduğu dört temel alan belirlenmişti. Bunlar: 

Küresel Şoklar: İnsani Krizlerle Mücadele, 

Eğitimin Geleceği: Teknoloji ve İnovasyondan Yararlanma, 

Geleceğimizi Dönüştürün: İklim Eylemi için Birleşin, 

Gıda Güvenliği: Küresel Gıda Sistemlerini Güçlendirmek”

Katılımcılar tek bir temel alana ayrıntılı olarak odaklanabilecekleri gibi, tercihlerine ve uzmanlıklarına göre çeşitli konuları da inceleme fırsatı buldu. Programda ayrıca bu konuların kesişim noktaları da ele alındı.

Aynı zamanda program kapsamında AFS Gençlik Meclisi deneyimini daha da zenginleştirmek için Delegelere, uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletlerin çalışmalarına ilgi duyan katılımcılar için Uluslararası İlişkiler, Pennsylvania Üniversitesi'nden bir sertifika ile sosyal etki yaratma konusunda Fark Yaratanlar, iklim eyleminde öncü olmak isteyen genç liderler için İklim Girişimciliği ve SDG'leri dünyanın dört bir yanındaki sınıflarına taşıyan genç öğretmenler için Eğitimciler konularını incelemek üzere dört kapsamlı tematik akademi sunuldu.

Ortaklıklar ve motivasyon oluşturma hedeflendi 

AFS Gençlik Asamblesi süresince delegeler farklı sektörlerden ve dünya bölgelerinden etkili genç liderler, uzmanlar ve uygulayıcılarla bağlantı kurarak ortaklıklar ve motivasyon oluşturmayı amaçladı. Aynı zamanda projelerinde başarılı olmak için çığır açan yeni araçları, bilgileri, eğitimleri ve kaynakları keşfetme ve çözümleri birlikte yaratarak yerel topluluklarda ve dünyada etkiyi hızlandırmak için yeni girişimlere ve fırsatlara da katılmayı hedefledi.

Toplumda fark için donanım kazanıldı

AFS Gençlik Asamblesinin sonucunda konferanstan sonra eyleme dayalı projelere ve girişimlere dönüştürülen, yeni nesil liderleri birbirine bağlayan güçlü bir sektörler arası ve ülkeler arası ağdır (160 ülkede halihazırda 20 bin güçlü). Delegeler konferanstan zorluklarla yüzleşmek, fırsatları yakalamak ve toplumlarında ve topluluklarında fark yaratmak için donanımlı bir şekilde ayrıldı.

Katılımcılar AFS Gençlik Asamblesini bir etkinlik olarak değil, kendi toplumlarında ve dünya genelinde olumlu değişim gerçekleştirmelerine yardımcı olacak bir yolculuğun parçası olarak deneyimledi.

Küresel mezun topluluğuyla iletişim halinde kalmaya teşvik edildi

Etki yolculuklarına devam etmek için delegeler, dünyanın en büyük zorluklarının üstesinden gelmek için çığır açan çözümler geliştiren genç değişimcilerden oluşan uluslararası bir hareketin parçası olarak küresel mezun topluluğuyla iletişim halinde kalmaya teşvik edildi. 
Ayrıca delegeler AFS Gençlik Meclisi programlarında liderlik rolleri üstlenmeye, kendi toplumlarında aradıkları değişim olmaya ve bu benzersiz fırsatları yerel olarak genç değişimcilere sunmaya da teşvik edildi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)