Fen Bilimleri Enstitüsü’nün 2024-2028 dönemine yönelik Stratejik Planı, enstitünün güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditlerini değerlendirerek kurumsal gelişimin sürekliliğini sağlamak amacıyla gerekli stratejilerin belirlenmesini hedeflemektedir. Bu kapsamda, enstitü faaliyetlerinde kaliteyi yükseltmeye rehberlik edecek izlenebilir stratejiler geliştirilmiştir.
GÜÇLÜ YANLARIMIZ
Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 7 İngilizce ve 9 Türkçe yüksek lisans programı ile biyoloji, sağlık ve mühendislik bilimleri alanlarında multidisiplinler anlamda güçlü bir işbirliği içinde eğitim-öğretim vermektedir.
Enstitümüzde programlarımıza başvuru ve kayıtlar çevrimiçi/online olarak yapılabilmektedir. Toplamda 16 yüksek lisans programını uzman öğretim üyeleri, çeşitli alanlarda, güçlü araştırma alt yapı ve donanımla aktif olarak yürütmektedir.
Lisansüstü eğitim süreçlerimiz eğitim-öğretim yönetmeliği çerçevesinde yapılmaktadır.
Fen Bilimleri Enstitüsü olarak Üsküdar Üniversitesi Çarşı kampüste Marmaray ve metroya yürüme mesafesinde mükemmel bir lokasyonda bulunmaktayız.
Öğretim üyelerimiz profesyonel ingilizce ders verme özelliklerine sahip olup yabancı dilde tez hazırlama süreçlerinde oldukça aktiftirler.
Fen Bilimleri Enstitümüz üniversitemiz üst yönetim desteğini her daim alarak sosyal bilimci, proje üretme ve çözüm odaklı eğitim vizyonuna sahiptir.
Enstitümüz tüm ana bilim dalı başkanları ve kalite komisyonumuz ile liderlik, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve sosyal katkı yönleriyle hedeflerini geliştirmek amaçlı özdeğerlendirmeler yapmaktadırlar.
Fen Bilimleri Enstitümüzde eğitim-öğretim süreci, proje, araştırma ve yayın odaklı olarak yürütülmektedir.
Üsküdar Üniversitesi AR-GE ve Yenilik Politikaları (ARGEYEP) Direktörlüğü öncülüğünde BrainPark Teknoloji Transfer Ofisi ve Bilimsel Araştırma Projeleri birimi sayesinde akademik çalışmalar desteklenmekte ve teşvik edilmektedir.
Bünyesinde 13 adet çalışma grubu ve 7 uygulama-araştırma merkezi ile tüm dünyada yapılan bilimsel araştırmaları yakından takip ederek misyon –vizyon kriterlerini bilimsel çalışmaları ile de en yüksek standartlara çıkarmayı hedeflemektedir.
Üniversite kütüphanesinin üye olduğu veri tabanlarının çok sayıda bilimsel araştırmaya erişim olanağı sağlaması akademik araştırmalarda ve çalışmaların gerçekleştirilmesinde büyük avantaj sağlamaktadır.
İç ve dış paydaşlarımızla önemli iş birliktelikleri ve toplantılar vasıtasıyla uyguladığımız anketler aracılığı ile Enstitü işleyişindeki her aşama için görüş ve önerilerin alınarak, geri bildirimler doğrultusunda iyileştirmeler yapılmaktadır.
Akademik personelimiz ve öğrencilerimiz her zaman ders materyalleri, ders duyuruları ve tüm sorularını yazabilecekleri güçlü iletişim ağı olan STİX kullanmaktadırlar.
Lisansüstü programlardan mezun öğrencilerimizin üniversitemiz ile olan güçlü iletişiminin devam ettirildiği Kariyer Merkezimiz mevcuttur.
Her dönem OBS üzerinden yapılan anket değerlendirmeleri ile öğrenci ve akademik-idari personel memnuniyeti sonuçları her daim ortalamanın üzerinde olup memnuniyet oranımız yüksektir.
İYİLEŞTİRİLEBİLİR YANLAR
Doktora ve doktora sonrası programlarının açılması için gereken çalışmaların yapılması,
İç ve dış paydaşların sayısının artırılması,
Mezun bilgi sistemi platformuna katılımın güçlendirilmesi,
Uluslararası projeler ve iş birliklerinin geliştirilmesi,
Yabancı öğretim üyeleri ve öğrencilerin uluslararası değişim programlarına (ERASMUS) katılımının artırılması,
Lisansüstü tezlerden çıkan yayın, proje ve patent sayılarının yükseltilmesi,
Tez konuları önerilerinde proje veya patent hedeflerinin belirlenmesi,
Lisansüstü öğrencilerin TÜBİTAK ve AB fonları gibi dış kaynaklarla yürütülen projelerde daha fazla yer alması ve katma değer sağlayan, ürün geliştirme potansiyeli taşıyan çalışmaların artırılması.
FIRSATLAR
Bilim insanı ihtiyacının karşılanması ve araştırmaları yönlendirecek potansiyelin sağlanmasında önemli bir sorumluluğumuz bulunmaktadır. Bilim insanı yetiştirme sürecinde en kritik adımlardan biri olan lisansüstü eğitim, ülkemizin gelecekteki hedefleri açısından büyük önem taşır. Enstitümüz, Mühendislik, Temel ve Sağlık Bilimlerini kapsayan programlarıyla, ülkemizin eğitim alanında güçlenmesine katkı sağlarken; temel ve klinik bilimler arasında köprü kurarak, laboratuvardan kliniğe veya endüstriye yeni ve yenilikçi teknolojiler geliştirilmesine destek vermeye yönelik hizmet etmektedir.
2023 Ekim ayı içerisinde gerçekleştirilen THE Impact Ranking 2024 sıralaması ilan edildi. Üsküdar Üniversitesi başvurduğu 17 etiketin tamamını almaya layık görülmüştür. Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında Overall Rankings kategorisinde en yüksek puanı aldığı 3 etiketiyle 7. sırada yer alırken, 2023 yılında Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) kapsamında aldığı 17 etiketten 13'ünde dünya sıralamasında ilk 500 üniversite arasında girmeyi başarmış bir üniversiteyiz. Ayrıca, 17 etiketin tamamına sahip vakıf üniversiteleri arasında Overall Rankings kategorisinde Türkiye'de 1. sırada yer alarak önemli bir başarıya imza attı. Tüm bu başarıların temelinde bilimsel çalışmalar ve AR-GE odaklı multidisipliner çalışmalar çok büyük önem taşımaktadır.
Bünyemizde bulunan programların ingilizce seçeneğinin olması,
Uluslararası birçok ülkeden öğrenci katılımı ile kültürel zenginlik ve networkün büyümesi,
MÜDEK ve FEDEK akreditasyon süreçlerindeki birikim, tecrübenin Enstitü bazında da faydalanılması,
Öğrencilerimizin 13 çalışma grubu ve 7 araştırma merkezlerinde aktif çalışmalar yapabilmesi, Erasmus+ kapsamında uluslararası kurumlarla işbirlikleri,
Yurtdışında eğitim ve staj imkanları, Üsküdar Üniversitesi’nin 500’ün üzerinde erasmus bazında anlaştığı üniversite bulunmaktadır; ilgili link
https://erasmusexchange.uskudar.edu.tr/KION.UI.Web.ExchangeProgram/Public/AgreementList.aspx?pId=7317&language=tr-TR
TEHDİTLER
Fen Bilimleri Enstitüsü olarak en büyük tehditin kendisini tekrarlayan ve aynı noktada duraksayan faaliyet noktasında bulunmak olduğu ve Kurucu hocamız Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın “ Asıl zafer kişinin kendisine karşı kazandığı zaferdir” sözünden yola çıkarak en temel amacımız her zaman ileri ve uluslararası standartlarda araştırmaları destekleyerek ülkemizin küresel pazardaki rekabet gücünü artırmaktır. Bu çerçevede, üniversiteler için nitelikli öğretim üyeleri yetiştirmek, gelişen teknolojiler ve ekonomik piyasa ihtiyaçlarını bilen, üretken ve kariyer sahibi araştırmacılar yetiştirmek, çağdaş bilimsel gelişmelere katkıda bulunmak ve kaynakları etkin kullanarak tasarruf sağlamak gibi hedefler gözetilerek bilim dünyasında önde gelen bir eğitim-öğretim sağlamaktır.
Lisansüstü programlarımız özellikle biyoloji, sağlık ve mühendislik alanlarıyla birçok patent, bilimsel buluş ve bilimsel araştırmalar yürütmeye çalışmaktadırlar.
Tüm bu hedeflerin en iyi şekilde gitmesi için motivasyon ve ekonomik kaynakların en iyi şekilde değerlendirilmesi hususunda önemli tedbirlerin ve avantajların sayısının arttırılması için tüm gücüyle çalışmaktayız.
Diğer yandan artan nüfus, iklim değişiklikleri, sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda var olan veya olacak problemler ne olursa olsun her daim çözüm geliştirme ve ilerlemeye yönelik düşünmek önemlidir. Bu bağlamda mezunlarımızın iş bulma süreçleri için kariyer merkezimiz iç ve dış paydaşlarımız imkanlar yaratmaya çalışmaktadır.
Tezlerin yürütülmesi için gereken kaynaklar üniversitemizin BAP destekleri, hoca-danışman iş birliği içerisinde TÜSEB ve TÜBİTAK destekli projelerin arttırılması ve laboratuvarların aktif kullanılması yönleriyle destekler bulunmaktadır.