Bilişim teknolojilerinin artarak kullanıldığı modern dünyada, Siber Güvenlik uzmanları bilginin güvenliğini sağlamak hususunda çok kritik bir role sahip.
Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı Nedir?
Bilişim teknolojilerinin suçlular tarafından gerek hedef gerekse de araç olarak kullanılmasıyla, söz konusu teknolojileri kullanan toplum risk altına girmiştir. Bilgisayar sistemlerine sızan kötü niyetli kişiler kurumların ve şirketlerin büyük zararlara uğramasına sebep olmaktadırlar.
Siber güvenlik alanında yetişecek uzmanlar hem kurumlar ve ticari şirketler hem de devletler için önemli bir gereksinim haline gelmiştir. Siber Güvenlik Anabilim Dalı Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programının amacı, alanı ile ilgili teorik ve teknolojik gereksinim ve donanımlara sahip, alanındaki gelişmeleri tüm dünya ile eş zamanlı olarak takip etme becerisini kazanmış, kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu siber güvenlik uzmanlarını yetiştirmektir.
Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programında Alınan Dersler Nelerdir?
Programa üniversite sınavında Eşit Ağırlıklı ve Sayısal Ağırlıklı puan türünde öğrenci kabul eden lisans programları mezunları başvurabilecektir. Gerekli görüldüğü durumlarda Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır. Bilimsel Hazırlık Programında öğrenciyi alan derslerine hazırlayan Ayrık Matematik, Algoritma ve Programlamaya Giriş, İşletim Sistemleri, Veri Yapıları gibi dersler yer alır. Bilimsel hazırlık sonrası ise Siber Sistemler ve Bilgi Güvenliği, Kriptografiye Giriş, Ağ Güvenliği, Uygulama Güvenliği gibi zorunlu derslerin yanında Siber Saldırı Teknikleri, Kötü Amaçlı Yazılım Analizi ve Tespiti, Kripto Para Teknolojileri, Siber Güvenlikte Yapay Zekâ gibi yirminin üzerinde dersin yer aldığı zengin ders havuzundan seçmeli dersler alınır. Tezli Yüksek Lisans Programında üç adet seçmeli ders alınırken, Tezsiz Yüksek Lisans Programında altı adet seçmeli ders alınır.
Siber Güvenlik Yüksek Lisans Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir?
Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı mezunlarının çalıştığı iş alanları çok geniştir. Üsküdar Üniversitesi Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı mezunları, kamu ve özel sektörde bilgi güvenliği uzmanı, güvenli yazılım uzmanı, bilgi güvenliği analisti, ağ güvenliği uzmanı, sızma testleri uzmanı, zafiyet analisti, zararlı yazılım analisti, bilgi güvenliği yöneticisi vb. pozisyonlarda görev alabileceklerdir. Siber güvenlik konusunda araştırmacı veya akademisyen olarak kariyer sahibi olmak isteyen tezli yüksek lisans mezunları, siber güvenlik, bilgisayar mühendisliği veya ilgili diğer alanlarda doktora eğitimlerine devam edebileceklerdir.