Aday Üsküdar | Üniversitemizle ilgili tüm merak ettiklerin için uskudar.edu.tr/aday

Sağlık Hizmeti İlişkili Enfeksiyonlar Kongresi Katılımı

  • Anasayfa
  • Sağlık Hizmeti İlişkili Enfeksiyonlar Kongresi Katılımı

Etkinlik Bilgileri
Başlangıç Tarihi : 27 Ekim 2023, 09:00:00
Bitiş Tarihi : 29 Ekim 2023, 09:00:00

Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde, Uluslararası Sterilizasyon Cerrahi Enfeksiyon Hemşireleri Derneği (USCEHDER) ve NPİSTANBUL Hastanesi iş birliğiyle 1. Uluslararası 2. Ulusal Sağlık Hizmeti İlişkili Enfeksiyonlar Kongresi gerçekleştirildi. Üç gün süren kongrenin bu yılki teması ‘Değişim rüzgarını estir’ olarak belirlendi.

Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbn-i Sina Oditoryumunda 1. Uluslararası 2. Ulusal Sağlık Hizmeti İlişkili Enfeksiyonlar Kongresi düzenlendi. 

USCEHDER ve NPİSTANBUL Hastanesi katkılarıyla düzenlenen kongrenin teması ‘Değişim rüzgarını estir' olarak belirlendi.

Üç gün süren kongre bu yıl uluslararası katılımlı yapıldı. 

Kongrenin açılış konuşmalarını USCEHDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Kongre Başkanı Muhdedir Caner, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin ve Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan gerçekleştirdi. 

Muhdedir Caner: “Sahanın anahtar noktalarına parmak bastık”

Enfeksiyonların günümüzde çok büyük etkisinin olduğunu ifade eden USCEHDER Yönetim Kurulu Başkanı Muhdedir Caner; “Sağlık hizmetleriyle ilişkili enfeksiyonlar günümüzde hastanelerde hasta bakım kalitesini, hizmet kalitesini doğrudan etkileyen faktörler arasında birinci sıra yer almaktadır. Biz de derneğimizi kurduğumuzda bir tarafta cerrahi bir tarafta ameliyathane bir tarafta sterilizasyon ve bunların tamamında enfeksiyon kontrolünü de içine alarak bir derneği bu çatı altında arkadaşlarımızla beraber kurduk. Sahanın anahtar noktalarına parmak bastık. Bir bilimsel etkinliğe karar verirken sahada çok ciddi anket çalışmaları yapıyoruz. Meslektaşlarımız ne istiyor? Sahada bir sorun varsa anlatılıp onların da dinlenmesi yönünde istekleri var. Biz şu ana kadar ki bilimsel etkinliklerimizde bunu göz ardı etmedik. Bu kongrenin verimli olmasını diliyorum. Buradan sahaya döndüğümüzde hatalı bir uygulama varsa o uygulamanın buradaki konuşulanlardan doğruya döndürülmesi adına eylemlerin gerçekleştirileceğine inanıyorum. Eğer böyle bir eylem gerçekleşirse bizim yaptığımız bilimsel etkinlik gerçek manada anlam kazanmıştır.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Selma Doğan: “Sağlık sistemi içinde hemşireler tüm dünyada sistemin yarısından fazlasını oluşturuyor”

Hastaların hastanede ek tedavi almasında enfeksiyonun rolü olduğunu belirten Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan; “Hastane enfeksiyonları bilindiği gibi çok önemli ve güncelliğini koruyan bir konu, alınan her türlü önleme karşın da sorun olarak gündemden bir türlü düşmeyen önemli bir mesele. Hastane yatışlarının yüksek olmasına, hastane yatışlarının uzamasına, hastanın ek tedaviler almasına bu bağlamda maliyetlerin çok yüksek olmasına sebep olmakta. Bu konuda bir toplantı düzenlediğiniz için sizlere teşekkür ederim. İstatistiksel olarak diğer enfeksiyonlar arasında hastane enfeksiyonlarının yüzde 15 – 16 genel popülasyonda, yoğun bakımlarda bu oranın yüzde 25’lere kadar arttığı ifade edilmekte. Elbette hastane enfeksiyonları önlenebilir enfeksiyonlar. Sistematik olarak bu sorunların ele alınması gerektiğini biliyoruz. Sağlık sistemi içinde hemşireler tüm dünyada sistemin yarısından fazlasını oluşturmakta, bizim ülkemizde de yarıya yakını hemşirelerden oluşuyor. Özellikle yatan hasta birimlerinde hemşirelerin hastalarla doğrudan yoğun teması nedeniyle çok büyük sorumlulukları var. Onun için bizler bu konuda ne kadar yoğun çalışsak azdır diye düşünüyorum.” dedi. 

Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin: “Eğitilmeli, denetlenmeli ve kontrol edilmeli”

El yıkamanın bile enfeksiyonda ne kadar etkili olduğuna vurgu yapan, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin; “Gönül ister ki sağlıkla ilintili enfeksiyon olmasın, böyle bir kavram yok. Eğer bir yerde iş varsa orada mutlaka sıkıntılar olacaktır. Burada önemli olan komplikasyonla malpraktis arasındaki ayrıma dikkat etmedir. Ne kadar çok dikkat edersek ne kadar çok özen gösterirsek gösterelim ortaya çıkacak istenmeyen durumlar olur. Bunları minimize etmek günümüz bilgileri dahilinde temel hedefimiz olmalı. Özen ve bilgi eksikliğinden kaynaklanan durumlara kaymamamız gerekiyor. Sağlıkla ilintili hastalıkları genelde 3 grupta görüyoruz; bir kısmı acile başvuran gruplar, bir kısmı dahili enfeksiyonlar, bir kısmı da cerrahi enfeksiyonlar. Özellikle acil yapılan girişimlerde enfeksiyon konusunda çok sıkıntı çekiyoruz. Bunun önlenmesinin de bir kültür olduğuna inanıyorum. Çok basit bir el yıkamanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu alışkanlığı edinmek çok kolay olmuyor burada sürekliliğe inanıyorum. Eğitilmeli, denetlenmeli ve kontrol edilmeli. Bunları yaptığımız zaman bu tür sıkıntıların daha az olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Bu yıl düzenlenen kongrede yer alan konuşmacılar “Sağlık Hizmeti İlişkili Enfeksiyonlar”, “Bası Yaraları ve Enfeksiyon Kontrolü”, “Ulusal Enfeksiyon Kontrol Önlem Paketleri”, “Özellikli Birimlerde Enfeksiyon Kontrol Önlemleri”, “Ameliyathane Hemşireliği ve Enfeksiyon Kontrolü”, “Yoğun Bakım Hemşireliği ve Enfeksiyon Kontrolü”, “Hastane Destek Hizmetlerinde Enfeksiyon Kontrolü”, “Ağız Diş Sağlığı Merkezlerinde Enfeksiyon Kontrolü”, “Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Uygulamaları”, “Hasta Güvenliği”, “Teknoloji ve Enfeksiyon Kontrolü” ve “Afetler ve Yönetim” bu başlıklarda sunumlarını gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Selma Doğan, açılış konuşması ile, Dr. Öğr. Üyesi Meftun Akgün ve Dr. Öğr. Üyesi Hatice Demirdağ oturum başkanı olarak kongreye katkı verdi.

Kongre, sunumların ardından plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Eklenme Tarihi : 04 Aralık 2023

Üniversitemizle ilgili “AKLINDA NE VARSA” bize sor!