Aday Üsküdar | Üniversitemizle ilgili tüm merak ettiklerin için uskudar.edu.tr/aday

Ortez ve Protez Bölümü

Sektöre Yetkin Sağlık Personeli Kazandırıyoruz


Ortez ve Protez Bölümü Nedir?

Ortez ve Protez lisans eğitimi, nörolojik veya ortopedik hastalığı olan ya da ortopedik engelli bireylerin gereksinim duydukları yardımcı ve tamamlayıcı cihazları sadece yapan değil tasarlama bilgi ve becerisini de geliştirmiş, medikal malzeme üretip pazarlayan firmaların ar-ge ekiplerinde yer alabilecek donanımda sağlık profesyonelleri yetiştirmeyi hedeflemektedir. 

İnsanın anatomik yapısıyla fizyolojik işleyişini bilen, dahili, nörolojik ve ortopedik hastalıklar konusunda eğitim almış, travma psikolojine hakim ortotist ve prostetist adayları, hem bir tekniker yeterliliği hem de kısmi mühendislik bilgileriyle donanmış olacak şekilde eğitilmektedirler. Bir yandan atölye çalışmaları ile ince el becerilerini geliştirip ortez-protez yapımını öğrenirken diğer yandan bilgisayarlı çizim ve model tasarımı dersleri ile planlama yeteneği kazanmaktadırlar. Parçadan bütüne gitmenin yanında bütünü parçalara ayırarak eksiklikleri görmek ve yeniden uygun şekilde birleştirmek açısından düşünme alışkanlıkları geliştirilmektedir. Öğrencilerin mezun oldukları zaman biyomedikal ürün üretim aşamalarında kişiye özel farklılıklar nedeniyle ortaya çıkan aksaklıkları fark edip anlayan, çözüm bulan, yapıcı ve araştırmacı bireyler olmalarına yönelik bir program oluşturulmuştur. Mezunlar, insana hizmet için ve kullanıcı hikayesini unutmadan fonksiyonel-kozmetik tatmin edici özellikte ortez-protezler yapan ayrıca biyoteknolojik ürün tasarım konseptleri geliştirebilen yetkinlikte olacaklardır.

Ortez ve Protez Bölümünde Alınan Dersler Nelerdir?  

Eğitimin ilk yılında öğrencilerimiz anatomi, fizyoloji, fizik, matematik gibi temel derslerin yanında pozitif psikoloji, üniversite kültürü, mesleki oryantasyon dersleri ile üniversiteli olmanın çok yönlülüğü ile tanışmaktadırlar. İlk yılın ikinci döneminde başlayan Ortez ve Protez Bilimi dersleri, ikinci ve üçüncü yıllarda gelişerek devam etmektedir. İkinci yılda Biyomekanik ve Kinesiyoloji, Üç Boyutlu Tasarım ve Bilgisayarlı Çizim, Bilgi Teknolojileri ve Yazılım, Malzeme Bilimi, Dahili-Nörolojik-Ortopedik Hastalıklar ve Amputasyon Teknikleri dersleri mevcuttur. Programın üçüncü yılında Model Tasarımı dersleri başlamakta, giderek daha ayrıntılı hale gelerek son yılın son devresine kadar sürmektedir. Üçüncü yılda Biyomalzemeler, Biyoelektrik, Tersine Mühendislik, Verimlilik gibi teknik ağırlıklı dersler artmaktadır. Dördüncü yılda öğrencilerimize öğrendiklerini uygulama olanağı sağlayan Klinik Uygulama dersleri verilmekte ve mezuniyet projeleri hazırlamaları sağlanmaktadır.   


Ortez ve Protez Bölümü öğrencilerinin ek eğitim olanakları var mıdır?

Bölümümüz öğrencileri gerekli şartları sağladıkları takdirde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile Ergoterapi lisans bölümlerinde ÇAP yapabilirler. Ön lisansta ÇAP yapmak isterlerse yine gerekli şartları sağlayarak dokuz ayrı programdan birini seçebilirler.

Ortez ve Protez Bölümünden mezun olanların iş ve kariyer olanakları nelerdir? 

Dört yıllık lisans programını tamamlayan ortotist ve prostetistler ortez-protez atölyesi bulunan üniversitelerde, devlet ve özel hastanelerde çalışabilirler; bu kurumlardaki yöneticiler talep ettiği takdirde ortez-protez atölyelerini kurabilirler. Kendi işyerlerini açma şansları da olacaktır. Biyoteknolojik üretim yapan firmalarda araştırma, geliştirme, pazarlama ve satış alanlarında iş bulabilirler. İsterlerse yüksek lisans yaparak akademik hayata adım atabilirler.




Üniversitemizle ilgili “AKLINDA NE VARSA” bize sor!