Aday Üsküdar | Üniversitemizle ilgili tüm merak ettiklerin için uskudar.edu.tr/aday

Organ Bağışı Farkındalığı

  • Anasayfa
  • Organ Bağışı Farkındalığı

Etkinlik Bilgileri
Başlangıç Tarihi : 10 Kasım 2023, 14:00:00 - 15:30:00

Konu: Organ Bağışı Farkındalığı

Yer: Zemin Kat 22 Nolu Salon

Zaman: 10.11.2023 - 14:00


3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında üniversitemizde organ bağışı konusunda bilgi düzeyini arttırmak ve farkındalık sağlamak amacıyla Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından ““Organ Bağışı Farkındalığı”” adlı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte organ nakli ve bağışı hakkında bilgiler verilerek organ naklinin ne anlama geldiği, türleri, ülkemizde hangi organ ve dokulardan organ nakli yapılabildiği, canlı ve kadavra vericiden organ nakli, Türkiye’de organ nakli yapmanın yasal mevzuattaki yeri ve tarihçesi, beyin ölümünü ve nedenleri, beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki farklar, beyin ölümüne kimlerin karar verdiği, dinen organ bağışının uygunluğu ve kimlerin bağışta bulunabileceği gibi konular işlendi.

Hemşirelik bölüm başkan yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Uysal ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin açılış konuşmalarında organ bağışı ve bu konuda farkındalık oluşturmanın önemi üzerinde durdu. Ardından hemşirelik bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Hatice Demirdağ konuşmasında ülkemizde ve Dünya’da organ bağışı konusunun önemli bir sorun olduğunu ve özellikle ülkemizde kadavradan organ bağış oranlarının oldukça yetersiz olduğunu belirtti.  Demirdağ ilave olarak şunları ekledi; Türkiye organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir, aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Türkiye canlı vericiden organ bağışında Dünya’da 1. Sıradayken, kadavradan organ bağışında 49. Sıradadır. Ülkemizde kadavradan organ bağış sayısının az olmasının birçok nedeni vardır. Bunlardan en önemlilerinden biri de toplumun bu konudaki bilgi ve farkındalık eksikliğidir. Özellikle bilginin ve bilimin ışığında yol aldığımız üniversitelerde ve tüm toplumda organ bağışı farkındalığının arttırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Etkinliğimizin en önemli amacı da bu bilinç ve farkındalığı oluşturmaktır.

Dr. Öğretim Üyesi Hatice Demirdağ’ın konuşmasının ardından Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan Abdülhamit Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Uzman Hemşire Selda URHAN “Organ Bağışı ve Önemi”,  Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Engin Kösem “Kalp Naklinde Organ Bağışı” , Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Uzman Hemşire Azize Göktürk “Akciğer Naklinde Organ Bağışı”,  ve  Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Ahmet Yücel “Böbrek Naklinde Organ Bağışı”
Sağlık alanının en hayati konularından biri olan organ nakli ve organ bağışı kavramlarının işlendiği program, teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çektirilmesi ile sona erdi.


PROGRAM

Panel Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Hatice DEMİRDAĞ
 
Transplantasyon ve Organ Bağışı
Dr. Öğr. Üyesi Hatice DEMİRDAĞ
Üsküdar Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi

Organ Bağışı ve Önemi
Uzm. Hem. Selda URHAN
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan Abdülhamit Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü

Akciğer Naklinde Organ Bağışı
Uzm. Hem. Azize GÖKTÜRK
Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü

Kalp Naklinde Organ Bağışı
Engin KÖSEM
Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü

Böbrek Naklinde Organ Bağışı
Ahmet YÜCEL
Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü

Tartışma




Eklenme Tarihi : 16 Kasım 2023

Üniversitemizle ilgili “AKLINDA NE VARSA” bize sor!