Aday Üsküdar | Üniversitemizle ilgili tüm merak ettiklerin için uskudar.edu.tr/aday

Tarih Bölümü Öğrencileri, Dijital Tarih Projeleri ile Becerilerini Sergilediler

  • Anasayfa
  • Tarih Bölümü Öğrencileri, Dijital Tarih Projeleri ile Becerilerini Sergilediler

Tarih Bölümü Öğrencileri, Dijital Tarih Projeleri ile Becerilerini Sergilediler

Üsküdar Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencileri, TRH347 Şehir Tarihi ve Mekânsal Beşerî Bilimler dersi kapsamında edindikleri yazılım ve analiz becerilerini, ders sonunda tamamladıkları projeleri ile gözler önüne serdiler. Tarih başta olmak üzere beşerî bilimlerde coğrafî bilgi sistemleri, metin analizi programları gibi son teknoloji yazılımların kullanımı, araştırmacıların veriyi organize etmesini ve anlamlı sonuçlara ulaşmasını kolaylaştırıyor. Üsküdarlı tarihçi adayları da henüz lisans döneminde bu becerileri kazanarak, meslek hayatına deneyimli olarak atılmaya hazırlanıyorlar.

Tarih Bölümü öğrencisi Tuba Aksu’nun projesi, 15. ila 19. yüzyıllar arasında İstanbul’da kurulan kütüphanelerin, coğrafî konumları, içerdikleri kitaplar ve kuruldukları dönemler bakımından sınıflandırılmasını ve analizini hedeflemiştir. “İstanbul’un Kütüphaneleri” projesinde, Microsoft Excel programı ile bir veri tabanı oluşturulmuş, ilgili koordinatlar sisteme girilmiş ve bunun ardından Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanılarak ArcGIS adlı programda veriler haritalandırılmıştır. 

Halil İbrahim Dulun’un “İstanbul’un Namazgahları” projesi ise, 15. ila 20. yüzyıllar arasında İstanbul’daki namazgahların, nerede ve ne zaman inşa edildiği sorularını ele almış, yüzyıl ve ilçe bazında bir haritalandırma ile tamamlanmıştır. Bu projede de ArcGIS programı ile öğrencilerin Üsküdar Tarih’te edindikleri Dijital Beşerî Bilimler deneyimi kullanılmıştır. 

Tarihin farklı bir dönemine ve başka bir coğrafyaya odaklanmayı seçen Tercan Batuhan Kaya ise, Roma ile Kartaca arasında yapılan Pön Savaşları’nın zaman çizelgesini oluşturmuştur. Kaya, Knightlab adlı platformu kullanarak oluşturduğu dijital Storymap ile, hem görsel anlamda anlaşılır ve ilgi çekici, hem de net bir kronoloji sağlayan bir Pön Savaşları dijital tarih çalışması ortaya koymayı hedeflemiştir.


Üniversitemizle ilgili “AKLINDA NE VARSA” bize sor!