Aday Üsküdar | Üniversitemizle ilgili tüm merak ettiklerin için uskudar.edu.tr/aday

Azami Öğrenim Süresi Hakkında Duyuru

  • Anasayfa
  • Azami Öğrenim Süresi Hakkında Duyuru

AZAMİ ÖĞRENİM SÜRESİ HAKKINDA DUYURU

AZAMİ ÖĞRENİM SÜRELERİ SONUNDA VERİLECEK SINAV HAKLARI

AZAMİ ÖĞRENİM SÜRESİNİ DOLDURAN SON SINIF ÖN LİSANS VE LİSANS ÖĞRENCİLERİNE BAŞARISIZ OLDUKLARI DERSLERDEN 2020-2021 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SONUNDA EK SINAV HAKKI VERİLECEK OLUP 15 EYLÜL 2021 TARİHİNE KADAR İLGİLİ ÖĞRENCİLERİN FORM İLE ÖĞRENCİ İŞLERİNE MÜRACAAT ETMELERİ GEREKMEKTEDİR.

İlgili form indirmek için tıklayınız.

Sınav takvimi

1. Sınav Tarih Aralığı: 20 Eylül 2021 - 21 Eylül 2021

2. Sınav Tarih Aralığı: 23 Eylül 2021 - 24 Eylül 2021

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ 

LİSANS VE ÖN LİSANS SON SINIF ÖĞRENCİLERİNE AZAMİ ÖĞRENİM SÜRELERİ SONUNDA VERİLECEK SINAV HAKLARI VE EK SÜRELERE DAİR UYGULAMA ESASLARI

 

Öğrenim Süreleri

  • Öğrencilerin, kayıt dondurduğu ve bir yıl süreli hazırlık sınıfı süreleri hariç olmak üzere her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadıklarına bakılmaksızın, derslerin verildiği dönemden başlamak üzere öğrenim süresi iki yıl olan diploma programlarının azami öğrenim süresi dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan diploma programlarının azami öğrenim süresi yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan diploma programlarının azami öğrenim süresi sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan diploma programlarının azami öğrenim süresi (ek süreler hariç) dokuz yıldır. Öğrencinin kayıtlı olduğu programda geçirdiği her yarıyıl, katkı payı ödeyip ödemediğine veya kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın azami öğrenim süresinden sayılır.
  • a)Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 15.07.2015 tarihli kararı uyarınca 26.11.2014 tarihi itibariyle kayıtlı tüm öğrencilerin azami öğrenim süresi başlangıç tarihi olarak 2014-2015 güz yarıyılı esas alınır.
  • b)26.11.2014 tarihinden sonra af kanunları ile kayıt yaptıran öğrencilerin, azami sürelerinin başlangıç tarihi, af kapsamında yapmış oldukları kayıt tarihleri itibariyle başlar.
  • c)26.11.2014 tarihinden sonra yatay geçiş suretiyle kayıt yaptıran öğrencilerin intibak ettirildikleri sınıf dikkate alınarak önceki öğrenim süreleri (2014-2015 güz yarıyılından önceki süreleri hariç) azami süreden sayılır.
  • a)AGNO’ya göre yatay geçişlerde, öğrencinin müracaat ettiği sınıfa intibakının yapılması nedeniyle önceki okuduğu süreler değerlendirmeye alınarak, azami öğrenim süresi hesaplanır.
  • b)Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçişte Süre Hesaplaması; Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans Ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğindeki Ek Madde-1’in 2 nci fıkrası’na göre hesaplanır (Ek:RG-18/3/2016-29657): Bu madde kapsamında eğitim gördüğü programdan farklı bir programa yatay geçiş yapan öğrencilerin azami süreleri, programın azami süresinden kabul edildiği sınıf çıkartılarak hesaplanır.
  • Dikey geçiş sınavı ile üniversitemizin lisans programlarına kayıt yaptıran öğrencilerin azami öğrencilik süresi, programın azami süresinden intibak edildiği sınıf çıkartılarak hesaplanır.
  • Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden, ancak ikinci anadal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin, öğrenim süresi ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim öğretim yılından itibaren 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süredir.
  • Üniversiteden süreli uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin, ceza süreleri öğrenim süresinden sayılır.
  • Erasmus, Farabi vb. değişim programı ile veya özel öğrenci olarak başka bir üniversitede eğitim gören öğrencilerin, ilgili üniversitelerde geçirdikleri süreler azami öğrenim süresinden sayılır.

Ek Sınav 1 ve Ek Sınav 2 

  • Azami öğrenim süresi sonunda mezun olamayan son sınıf öğrencilere; alıp başarısız oldukları tüm dersler için iki ek sınav hakkı verilir.
  • Daha önce alınmamış dersler için ek sınav hakkı verilmemektedir.
  • Birinci ve ikinci ek sınavlarda alınan not, tek başına değerlendirilir ve harf notuna çevrilir. Geçmiş yarıyıllar içinde alınan notlar hesaba katılmaz.
  • Ek sınavların birincisinde, sınavına girdikleri dersi başaran öğrenciler, not yükseltmek amacıyla aynı dersin ek sınavının ikincisine giremezler. Birinci ek sınav hakkını kullanmayan öğrenciler ikinci ek sınav hakkını kullanabilirler.
  • Uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Uygulamalı, uygulaması olan, projeli (bitirme ödevleri, laboratuvar dersleri vb.), atölye ve staj gibi uygulama içeren, yapıları itibariyle tek bir sınavla değil, dönem içindeki süreçlerin ve dönem sonundaki ilgili öğrenim çıktılarının değerlendirilmesi ile notlandırılan derslerden ek sınav yapılmayacaktır.
  • Ek sınavlar için mazeret sınavı düzenlenmez.
  • Öğrencilerin başvuruları üzerine girecekleri Ek Sınav 1 ve Ek Sınav 2 için ücret alınmayacaktır.

Ek Süreler ve Ek Süre Sınav Hakları

  • Ek sınavlara girmeyip, kayıtlı olduğu programdan başarısız olduğu ve daha önce hiç almadığı toplam ders sayısı en fazla beş olan öğrencilere dört yarıyıl ek süre ve sınav hakkı verilir.
  • Ek sınavlara girdikten sonra, kayıtlı olduğu programdan başarısız olduğu ve daha önce hiç almadığı toplam ders sayısı en fazla beş olan öğrencilere üç yarıyıl ek süre ve sınav hakkı verilir.
  • Ek süre ve ek süre sınav hakkı verilen öğrenciler, derslere kayıt yaptırarak akademik takvimde ilan edilen tarihlerdeki vize, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına girerler.
  • Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Uygulamalı, uygulaması olan, projeli (bitirme ödevleri, laboratuvar dersleri vb.), atölye ve staj gibi uygulama içeren, yapıları itibariyle tek bir sınavla değil, dönem içindeki süreçlerin ve dönem sonundaki ilgili öğrenim çıktılarının değerlendirilmesi ile notlandırılan derslerden öğrencilerin, bir defaya mahsus olmak üzere talepleri halinde devam etme hakkı bulunmaktadır.
  • Ek süre, ek süre sınav hakkı verilen öğrenciler, alacakları derslerin AKTS başına düşen öğrenim ücretini ödemekle yükümlüdürler.

Sınırsız Süre Sınav Hakları

  • Azami öğrenim süresi, ek süre, ek süre sınav hakları sonunda bir dersten başarısız olanlara öğrencilik haklarından faydalanmaksızın sınırsız süre sınav hakkı verilir.
  • Azami öğrenim süresi, ek süre, ek süre sınav hakları sonunda bir dersten başarısız olan son sınıf öğrencilerine başarısız oldukları dersten; mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları hâlde mezuniyet için gerekli GANO ortalamasını sağlayamamaları sebebiyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son sınıf öğrencilerine, not ortalamalarını yükseltmek üzere öğrencilik haklarından faydalanmaksızın diledikleri derslerden sınırsız süre sınav hakkı tanınır.
  • Uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Uygulamalı, uygulaması olan, projeli (bitirme ödevleri, laboratuvar dersleri vb.), atölye ve staj gibi uygulama içeren, yapıları itibariyle tek bir sınavla değil, dönem içindeki süreçlerin ve dönem sonundaki ilgili öğrenim çıktılarının değerlendirilmesi ile notlandırılan derslerden sınırsız süre sınav hakkı kullanılamayacak olup öğrencilerin, bir defaya mahsus olmak üzere talepleri halinde bu derslere devam etme hakkı bulunmaktadır.
  • Sınırsız süre sınav hakkı verilen öğrenciler, alacakları derslerin AKTS başına düşen öğrenim ücretini ödemekle yükümlüdürler.

İlişik Kesilmesi

  • İki ek sınav sonunda, hiç almadığı veya devam koşulunu yerine getirmediği dersler de dâhil olmak üzere, başarısız ders sayısını beş derse indiremeyen öğrencilerin üniversite ile ilişiği kesilir.
  • Öğrencilerden, ek süre, ek süre sınavı ve sınırsız süre sınav hakkı sonunda mezun olmak için birden fazla dersi kalanların üniversite ile ilişikleri kesilir.
  • Ek süre, ek süre ve sınırsız süre sınav hakkı içerisinde uygulamalı, uygulaması olan, projeli (bitirme ödevleri, laboratuvar dersleri vb.), atölye ve staj gibi uygulama içeren, yapıları itibariyle tek bir sınavla değil, dönem içindeki süreçlerin ve dönem sonundaki ilgili öğrenim çıktılarının değerlendirilmesi ile notlandırılan derslerden bir defaya mahsus olmak üzere devam hakkı verilen ancak ilgili ders veya derslerden başarılı olamayan öğrencilerin üniversite ile ilişiği kesilir.
  • Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır. Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programların hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin kayıtlı olduğu programdan ilişiği kesilir. Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programların hazırlık sınıfından ilişiği kesilen öğrenciler, Üsküdar Üniversitesi öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ayrıca bu öğrenciler, üniversitemizde eşdeğer program bulunmaması hâlinde talep etmeleri durumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezi olarak yerleştirilebilirler.
  • Sınavlara üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim‐öğretim yılı süresince girmeyen sınırsız süre sınav hakkı verilen öğrenciler, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve üniversite ile ilişiği kesilir.
  • Azami süreler içinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmez. Ancak Senato kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.
Üniversitemizle ilgili “AKLINDA NE VARSA” bize sor!