Aday Üsküdar | Üniversitemizle ilgili tüm merak ettiklerin için uskudar.edu.tr/aday

Üsküdar İletişim'de sosyal medya trendleri konuşuldu

  • Anasayfa
  • Üsküdar İletişim'de sosyal medya trendleri konuşuldu

Etkinlik Bilgileri
Başlangıç Tarihi : 23 Ekim 2024, 09:00:00 - 09:00:00

Üsküdar İletişim'de sosyal medya trendleri konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü, Gazetecilik Bölümü, Gazetecilik Kulübü ve Uluslararası Sosyal Medya Kullanıcıları Derneği (USMEK) ortaklığında düzenlenen "Sosyal Medya Trendleri" başlıklı panelde, sosyal medyada trend olan uygulamalar konuşuldu.

Yeni Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Gül Esra Atalay, Asayiş Berkemal isimli sosyal medya hesabının sahibi Cüneyt Sevindik ve içerik üreticisi Hümeyra Akbayrak'ın konuk olduğu etkinlik, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ceren Saran'ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Etkinliğin açılış konuşmalarını Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, USMEK Başkanı İzzet Aydın ve Gazetecilik Kulübü Başkanı Umut Şimşek gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Sosyal medyayı doğru kullanmayı öğrenmeliyiz"

Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, panelin açılış konuşmasında sosyal medyaya ve USMEK ile olan iş birliğine değindi. İrvan, "Bu etkinlik, 2024-2025 eğitim yılının ilk etkinliği. Bu yıl boyunca birçok etkinlikte bir arada olacağız. Bu etkinliği dış paylaşımız olan USMEK, Yeni Medya İletişim Bölümü ve Gazetecilik Kulübü’yle birlikte düzenledik. Üç değerli konuşmacımız var bugün. Elbette konuklarımız sosyal medya ile ilgili hem kendi deneyimlerini paylaşacak hem de sizin sorularınızı cevaplayacaklar ama ben de izin verirseniz sosyal medya ile ilgili birkaç şey söylemek isterim. Sosyal medya deyince aslında genellikle olumsuz yanlarıyla tartışıyoruz. Sık sık sosyal medya mecralarının kapatılmasına tanık oluyoruz. Sosyal medya adeta bir suç yuvası gibi algılanıyor. Sosyal medya nihayetinde hepimizin sabah kalktığımızda ilk baktığımız mecra. Belki akşama kadar en çok sosyal medyada vaktimizi geçiriyoruz. Kendimizi sosyal medyada ifade ediyoruz. Haberleri sosyal medyadan takip ediyoruz. İlgi alanlarımızı oralarda bulmaya çalışıyoruz. İletişimciler olarak sosyal medya bizim için çok önemli çünkü içimizden bazıları ileride kendi hayatlarını sosyal medya üzerine kuracaklar. Hayatlarını orada kazanacaklar. Dolayısıyla sosyal medyayı anlamayı, doğru kullanmayı ve sosyal medya okuryazarı olmayı öğrenmemiz gerekiyor. Eğitim hayatınız boyunca kendinize sosyal medyada iyi bir kariyer oluşturmaya çalışın’’ dedi.

İzzet Aydın: "USMEK olarak sizlerle iletişimde kalacağız"

 Uluslararası Sosyal Medya Kullanıcıları (USMEK) Genel Başkanı İzzet Aydın da panelin açılışında bir konuşma yaptı. İzzet Aydın, konuşmasında sosyal medyada aktif olan, haber paylaşan gazetecilerle öğrencileri bir araya getirmenin önemini vurguladı. Aydın, “Biz USMEK olarak birbirinden değerli gazeteci arkadaşları, sosyal medya fenomenlerini inşallah bundan sonraki yapacağımız programlarda sizlerle bir araya getireceğiz. Sizlerin staj taleplerinizde de size yardımcı olmak istiyoruz. Bu konuda bizimle mutlaka iletişim kurmanızı özellikle rica ediyoruz. Biz her konuda Süleyman Hocamla devamlı iletişim halindeyiz" dedi.

Cüneyt Sevindik: "İnsanlar yaşadıkları sıkıntıları bana anlatıyor"

Asayiz Berkemal isimli sosyal medya hesaplarından asayişle ilgili videolar paylaşan Cüneyt Sevindik, konuşmasında sosyal medya serüveninden bahsetti. Sevindik, “Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Daha önce bir haber kuruluşunda çalışıyordum. Bir sosyal medya sayfası kurmak istedim. Asayiş muhabiri olduğum için ismini Asayiş Berkemal yapmak istedim. Sayfamda paylaştığım bir haberden sonra 1000 takipçiye ulaştım. Şu an sosyal medyanın bütün platformlarında haberlerimi paylaşıyorum. Bu şekilde sosyal medya haberciliği yapmaya çalışıyorum. Sosyal medyayla ilgilenmek isteyenler varsa bu konuya yönelebilirler. Ben haberlerimi iyi yönde kullanmaya çalışıyorum. Emniyetle bağlantılı olsun, haber kanalları ile bağlantılı olsun hepsiyle iletişim halindeyim. Günde yaklaşık 2000’e yakın haber alıyorum ve bu konuları süzgeçten geçirip olabildiğince güncel konuları sayfamda takipçilerimle paylaşıyorum. Bu şekilde de geniş kitlelere ulaşmış bulunuyorum. Haberlerimi ilk olarak kurumumla paylaşıyorum. Sonrasında kendi sayfamda paylaşıyorum. Sosyal medya haberciliğine ilk başladığımda tabii ki olumsuz yorumlar aldım ama kısa sürede 100.000 takipçiye ulaşmıştım. 2 yılda bu seviyeye geldim. Kısa sürede bu kadar büyüyeceğimi hiç düşünmemiştim. Bu büyümeyi bire bir insanlarla bizzat muhatap olmama ve haberleri kendim paylaşmama bağlıyorum. Bir ihbar geliyor ve o ihbarı paylaştığım zaman bunun geri dönüşü oluyor. Özgün içeriğe sahip olabiliyorum çünkü insanlar yaşadıkları sıkıntıları bana anlatıyor. Bu şekilde özgün içerikler yapabiliyorum. Sayfalarımla tek başıma ilgileniyorum. Çünkü benim bilgim dahilinde olmasını istiyorum. Bana bir haber atıldığı zaman emniyetle koordineli bir şekilde ilerliyorum. Doğru haber paylaşmaya çalışıyorum" dedi.

Hümeyra Akbayrak: "Haber sunuculuğuyla başlayıp, sosyal medyada ilerledim"

Sosyal medya içerik üreticisi Hümeyra Akbayrak konuşmasına sosyal medyaya geçme sürecinden ve iş yerindeki deneyimlerinin onu nasıl sosyal medyaya yönlendirdiğinden bahsederek başladı. Akbayrak, “Çoğunlukla Instagram ağırlıklı içerikler üreterek buraya geldim. Aslen diksiyon eğitmeniyim, seslendirme sanatçısıyım ama gazetecilik kulvarımız da var. 2021 yılında Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan yaklaşık bir sene sonra bir kanalda çalışmaya başladım. Aslında hep hayalim sunuculuk, spikerlik yapmaktı. Akşam haberlerini ben sunacağım edasıyla olaya giriş yaptım. Kanala girdiğimde karşılaştığım ilk şeylerden biri, bu benim lügatim değil dedim kendime. Ben çok mimik kullanan bir insanım ve bana, karşında bir prompter var onu okuyacaksınız ona göre konuşacaksınız dediler. “Hümeyra mimik yapma, Hümeyra düz dur” uyarılarından sonra böyle olamayacağını anladım. Gidip patrona dedim ki, ‘gereksiz bilgiler’ mi sunsak? Benim çok fazla bilgim var. Ben araştırmayı çok seviyorum. Bunları da bir yerde paylaşmak istiyorum. İzniniz olursa kanal üzerinden yapalım bunu, tutar. Ben mimiklerime güveniyorum sunuculuğuma güveniyorum, etki tepki meselesi var. İnsanlara samimi geliyorum bunu yapalım. Hayır dedi. Kanalın olanaklarını kullanmak istediğimde, kullanamazsın dedi. Stüdyoda çekim yapabilmem konusunda onay verdi. Stüdyoda storyler atarak belirli bir kitleye sahip oldum. O sırada 60 bin civarı bir takipçiye sahiptim. Sonra dediler ki gereksiz bilgileri senin sosyal medya hesabından yayımlamayı bırak. Kanala geçirelim, oradan devam et. Öyle bir mesele yok dedim. Burada bilginize güvenerek, kendinize güvenerek hareket etmeniz çok önemli. Benim hikayem biraz patronun izin vermemesiyle alakalı gelişti. Belki prompter karşısında haber okumaya devam edecektim. Bugün birçok takdir ettiğim arkadaşım sunuculuk yapıyor. Ana haberleri sunuyorlar. Gerçekten ağızlarına, yüreklerine sağlık. Benim kulvarım değilmiş, en azından bunu deneyimleyip gördüm. Sosyal medya bazında ilerlemeye başladım, sosyal medya uzmanı olarak hayatıma devam ediyorum’’ dedi.

Doç. Dr. Gül Esra Atalay: "Sosyal medyanın belirli bir yaş altındaki çocuklar için birden fazla sakıncası var"

Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gül Esra Atalay, konuşmasında sosyal medyanın çocuklar üzerindeki etkilerine değindi. Atalay, “Sosyal medyada çok farklı kesimler, farklı şekillerde etkilenebiliyor. Sosyal medya çok yaygın ve topluma nüfuz etmiş bir şekilde kullanılabiliyor. İyi ve kötü birçok şey var. Dolayısıyla herkes farklı etkileniyor. 5 yaşındaki çocuk da sosyal medya mecrasının içinde. Keşke Hümeyra Akbayrak ve onun gibi insanların videolarına denk gelseler. Bunlar dışında başka videolara da denk geliyorlar. Çocuklar burada gördükleri şeylerden olumsuz bir şekilde etkilenebiliyorlar. Trendler ve sosyal medya akımları var. Bunların bir kısmı çocuklar için sakıncalı. Örneğin kendi derisine zarar verebilecek bir şeyi sırf sosyal medyada moda olduğu için yapabiliyor. Sosyal medyanın, zaten belirli bir yaş altındaki çocuklar için birden fazla sakıncası var. Burada ne yapabiliriz? Elbette ki küçük çocuklar için ebeveyninin sınırlaması çok önemli. Belirli bir yaştan sonra tabii ki bu imkânsız. Çocuk da olsa belirli hakları var. Dolayısıyla sosyal medyaya da girecek, dijital platformlarda da sosyalleşecek. Bu önü alınamayacak bir şey’’ ifadelerini kullandı.

Etkinlik, konuşmacılara plaket verilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

 

 

Eklenme Tarihi : 18 Kasım 2024

Üniversitemizle ilgili “AKLINDA NE VARSA” bize sor!