Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nün düzenlediği "Yapay Zekâ ve Yarının Dünyasında Markalar" adlı etkinlik gerçekleşti. Sosyolog Eda Delibaş, yapay zekânın günümüz ve gelecekteki konumu konusunda öğrencilere bilgiler aktardı.
Eda Delibaş: "Yapay zekâ ile gerçeği ayırt etmenin en net yolu ellerdir"
İnsanların Metaverse’i sadece oyun ağırlıklı bir teknolojiymiş gibi düşünmemesi gerektiğini, onun arka planında çok büyük bir marka değerinin bulunduğunu ifade eden Eda Delibaş, "Yurt dışında Metaverse üzerinden gerçek hayattaki gibi eğitim alıyorum. Gerçekte sınıfta nasıl oturup ders dinliyorsak sanal dünyada da aynı şekilde dersi dinliyoruz veya nasıl arkadaşlarımızla dışarı çıkıp etkinlikler yapıyorsak Metaverse'de de aynı etkinlikleri yapabiliyoruz. Yurt dışında aldığım eğitimimde yüksek lisansımı tamamlarken, avatarlarımıza neden kıyafet satın alınıyor diye sorguladım. Acaba sonunda ben de etkilenip böyle biri olacak mıyım, bu manipülasyonu hissedecek miyim diye merak ettim. Bu yüzden hep yoluma bu tarz avatarlarla devam ettim. Hayatımıza Metaverse’in nasıl girdiğini, Meta’nın bunun için neler yaptığını anlatan bir video yayımlandı, aslında bu videonun amacı ve diğer yapılan her şey bizim daha rahat adaptasyon geçirmemiz için. Videoda bizim avatarımızın, çeşitli teknolojik uygulamalar ile nasıl gerçekten ayırt edilemeyeceğini anlatan görseller var. Fakat şu anda yapay zekâ ile gerçeği ayırt etmenin en net yolu ellerdir. Yapay zekâ genelde ellerini rahat rahat hareket ettiremiyor. İnsanların Metaverse’in sadece oyun ağırlıklı bir teknolojiymiş gibi düşünmemesi lazım, arka planda çok büyük bir marka değeri var. Facebook gibi büyük markalar sanal dünya çalışmalarına yirmi yıl önce başladı. Bunun en temel örneği bize başta oyun platformlarıyla verildi ve şu anda günlük hayatımızın içine girmeye başladı. Metaverse'de iş seçenekleri de çok fazla. Örneğin Metaverse oyunları var. Bu oyunlar size nakit akışı sağlayabilir çünkü daha popüler olmadığı için oyun şirketlerini çekmek istiyorlar. Bunları yakından takip ederseniz size gelecek planları kurduracak gelirler elde edebilirsiniz. Bu teknoloji yurt dışında üç yıldır kullanılıyor” şeklinde konuştu.
"Sanal dünyaya giren markaların çoğu ne yapacağını bilmiyor"
Markaların sanal dünyada kaydettiği aşamalardan bahseden Eda Delibaş, "Markalar Metaverse gibi çeşitli platformların oluştuğunu duyduktan sonra hızlıca anlaşmalar yapmaya başlayarak teknolojiye uyum sağlamaya çalıştılar. Gelişmelere uyum sağlamayan markalar da 'eski marka', 'yenilikçi değil' gibi etiketlere sahip olacaklar. Bu yüzden başlangıçta birçok marka Metaverse'e girdi. Sanal dünyaya giren markaların çoğu ne yapacağını bilmiyor, çünkü kimse bilmiyor. Meselâ arsa aldık ama şimdi ne yapacağız? Hiçbir şey yapamayacağız sebebi ise daha nereden arsa alacağımızı bilmiyoruz ya da hangi Metaverse platformunun tutulup, tutulmayacağını, geleceğe hangisinin taşınacağını bilmiyoruz. Dolayısıyla şu an büyük yatırımlar için erken bir yer. Çeşitli büyük markalar videolarla, sosyal medya hesaplarıyla biz buradayız ve yenilikçi bir markayız diyerek iddialı bir şekilde platforma girdiler. Şu anda aktif olanların çoğu bir şey yapamıyor çünkü hala ne yapılabileceği hakkında kesinlik kazanmış bir yer değil sanal dünya. Türkiye’de şu an en aktif olarak yapay zekâ kullanan iki marka var, bunlar Koton ve Selpak. Selpak’ın tüm sosyal medya anlaşmaları yapay zekâ üzerine kurulmuş durumda ve biz bunu geliştirmeye devam ediyoruz. Koton’da günlük hayatta karşılaşabileceğiniz şekilde yapay zekâ projelerini yürütüyoruz. Örneğin bu projelerle sosyal medyaya ürünleri yapay zekâ ile taşıyoruz, modelleri oluşturuyoruz, kıyafetleri tasarlıyoruz ve sonrasında bunları günlük hayatımızda üretmeye başlıyoruz. Eğittiğim yapay zekâlar bir süre sonra beni tanıyor, reklam ürettiğim markayı tanıyor ve her ay reklamlarını yaptığım markalar için yeni fikirler sunuyor ve biz de yapay zekâ ile birlikte hareket ediyoruz” dedi.
Eda Delibaş konuşmasının sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı ve kitap hediye etti. Etkinlik, teşekkür belgesi takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.
Eklenme Tarihi : 19 Aralık 2023