Haber Atölyesi’nde toplumsal cinsiyet odaklı habercilik konuşuldu
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen ve her hafta Çarşamba günü gerçekleştirilen Haber Atölyesi etkinliklerinin bu haftaki gündem konusu haberde cinsiyetçlikti. Atölye’nin konuğu ise Üsküdar Üniversitesi Medya ve Kültürel Çalışmalar Yüksek Lisans öğrencisi Deniz Katıel oldu.
Üsküdar Üniversitesi Medya ve Kültürel Çalışmalar Yüksek Lisans öğrencisi Deniz Katıel’in konuk olduğu Haber Atölyesi’nde ‘Toplumsal cinsiyet odaklı habercilik’ konusu ele alındı. Toplumsal cinsiyet odaklı haberciliğin toplumsal etkilerine değinen Katıel, haber dilinin önemini vurguladı. Katıel, habere konu olan kişilerin cinsiyetlerine değil, olaya dikkat çekilmesi gerektiğini söyledi.
5N1K Yetmez!
5N1K kuralının gazeteciliğin olmazsa olmazı olarak tanımlandığını söyleyen Deniz Katıel, toplumsal cinsiyet odaklı habercilikte bu soruların olayı anlamaya ve tarif etmeye yetmeyeceğini, çok daha fazlasının sorulması gerekebileceğini belirtti. Olayın içeriğine bağlı olarak kimi zaman bu soruların hepsinin cevaplanmasının yanlış olabileceğini ifade eden Katıel, olayın mağdurları açısından telafi edilemeyecek sonuçlara sebebiyet verebileceğini söyledi. Katıel, özellikle cinsel suçlara ilişkin haber diline dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
Eşitliği haberin vitrinine değil, odağına yerleştir!
Eşitliğin haberin asıl konusu olması gerektiğini savunan Deniz Katıel, toplumda kadının sadece moda, makyaj, ev işi, çocuk bakımı ya da erkek şiddeti gibi konularda haber olarak geçmemesi gerektiğini dile getirdi. Katıel, “Bir haberde kadın, erkek işi olarak nitelendirilen araba tamirciliği yaptığı için ‘tırnaklarında oje yerine motor yağı var’ başlığı kullanıldı. Erkek mesleği olarak bilinen bir iş alanında çalışan kadınlar haber konusu olabilir. Ancak haberi yazarken bu örnekte olduğu gibi oje vb. haberle ilgisiz ayrıntılar verilmesi toplumsal cinsiyet rollerini yeniden üretir’’ dedi.
Haberde cinsiyetçilikten kaçınmak için yapılması gerekenleri sıralayan Katıel, cinayet ya da şiddet içerikli haberlerin fail lehine bahane üretilerek verilmemesi gerektiğini söyledi. Cinnet manşetleri atmak, saldırganı hastaymış gibi yansıtmak, şiddeti romantikleştirmek, saldırganla empati kurmak gibi hataların yapılmaması gerektiğini vurguladı.
Katıel ayrıca haberlere nasıl başlanması gerektiği, haber kaynaklarıyla olan iletişimin önemi, haber dili, haber görseli gibi konuları örneklerle açıkladı. Fakülte öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte Katıel, öğrencilerden cinsel taciz konulu bir iddianameyi haberleştirmelerini istedi. Öğrencilerin haberlerinin değerlendirilmesinin ardından atölye çalışması fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Fotoğraf: Burak Demirbaş
Haber: Nilay Tuğçe Bostancı
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)
Eklenme Tarihi : 07 Şubat 2019