Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nün düzenlemiş olduğu atölye çalışmalarına Mediacast Ajans canlı prodüksiyon uzmanı Yakup Gümüş konuk oldu.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü, öğrencilerin sektörde ihtiyaç duyacakları becerileri geliştirmelerini sağlamayı amaçlayan etkinlik ve atölye çalışmaları kapsamında Mediacast Ajans ile ortak atölye çalışmalarının ikincisi düzenlendi. Canlı prodüksiyon uzmanı Yakup Gümüş, ‘Live production&streaming’ başlıklı sunumunda streaming kalitesinin bir üst seviyeye nasıl taşınacağını, çalışma hayatındaki deneyim ve tecrübelerini öğrencilere aktardı. Canlı yayında gerekli olan araçları tanıtan Gümüş: “ Kamera, ışık, mikrofonlar, aktarıcılar, switcher, playout, title creator, streaming soft, ıngest, dönüştürücüler, CCU ve ses mikseri canlı yayında kullanılan araçlardır” dedi ve öğrencilere araçlar hakkında bilgi verdi.
“Canlı yayını masada kurtaramazsınız”
Yakup Gümüş: “Canlı yayını masada kurtaramazsınız. Rengi kötüyse montajda düzeltirim, diyemezsiniz. TRT Çamlıca’da çalışırken canlı yayın öncesi uydu aracının HD çıkışı yanmıştı. Yayına HD çıkamazsanız kırk katı ceza ödersiniz. HD çıkışı yandığı için SD çıkmaya karar verdik. Fakat yazılar 4K’ya göre ayarlandığı için TRT’nin ekranına kocaman bir ağ gitti sadece. Tüm yayını yazı ve logo koyamadan vermek zorunda kaldık. Akşam ki tekrar yayınına kadar yazı ve logoları düzelttim ve tekrar yayına verdim. Bunu anlatmamın sebebi üç beş sene önceye kadar cihaz yedeklemek çok zordu. Şimdi ise kurumların birden fazla yedek cihazları oluyor. Eskiden canlı yayın haberi için araç yollanırdı. İstanbul’da Gezi Parkı zamanı 60 araç vardı şimdi ise 6 araç bile yok. İhtiyaç yok çünkü. Artık bir sırt çantası yeterli oluyor. Atem mini ile tek başınıza canlı yayın yapabilir, istediğiniz görüntüleri seçebilirsiniz. Başta anlatmış olduğum birçok aracın yaptıklarını yapabiliyor“ dedi.
“İzleyiciyi on beş saniyede kazanabilmeniz lazım”
Canlı yayın hakkında bilgi veren Yakup Gümüş şunları söyledi: “Canlı yayın yaparken en önemli şey iş akışını oluşturmak. Ne yapıyoruz, ne çekiyoruz, nasıl yayınlayacağız sorularını cevapladıktan sonra neye ihtiyacımız olduğu ortaya çıkar. Dünyanın en iyi kamerasına da sahip olsanız, en iyi yayınını yapan switcher’ına da sahip olsanız, içeriğiniz kötü ise kimse sizi izlemez. İş akışını oluştururken içeriğinize göre oluşturmalısınız. YouTube’da canlı yayın izleme süresi on beş saniye. İzleyiciyi on beş saniyede kazanabilmeniz lazım.”
TCP ve UDP protokol takımlarının ayrımını öğrencilere aktaran Mediacast Ajans’tan Bilgehan Çoruhlu ise, “Tüm internet ağımız TCP üzerinden çalışır. Fakat siz veri aktarmaya başladığınızda UDP devreye girebiliyor. Protokollerde hatalı veri aktarımı gibi durumlarda hatayı düzeltme fırsatı tanıyıp tanımamakla alakalı. TCP’de bu fırsat tanınıyor. TCP gönderilecek bir şey kesildiğinde gönderimi de durdurur. UDP’de akış süreklidir. Sen göndermesen de akar" ifadelerini kullandı.
Eklenme Tarihi : 06 Nisan 2023