Çizgi Film nedir?

Son Güncellenme Tarihi : 21.09.2021 10:07

Çizgi film, animasyon, canlandırma sineması, anime... Birbirinin yerine kullanılan bu kavramlar, "bir konuyla ilgili olarak karakterlerinin hareketlerini belirtecek biçimde art arda çizilmiş resimlerin filme alınması ile oluşturulan sinema filmi" anlamına gelmektedir. 

ÇİZGİ FİLM NASIL HAZIRLANIR?

Çizgi filmin hazırlanması için ilk önce seçilen konu çerçevesinde, bir dizi resim çizilmesi gerekmektedir. Çizilen resimlerde temel farklılık karakterin hareketidir. Her resim bir öncekinden bu hareket ile ayrışır. Ardından farklı hareketler içeren bu resimler, belirlenen sıraya göre filme alınır. 

çizgi film

İnsan gözünün arka arkaya gördüğü resimler arasında bir bağ oluşturması ve hareket ediyor şeklinde algılamasından yararlanan çizgi film, saniyede 8 ya da 24 resimin filme alınması ile başlar. Sinopsis, story-board, timing, fon müziği, layout, animasyon, dekor, kopya, renklendirme, görüntüleme, kurgu, eşleme çizgi filmin safhalarıdır.

Çizgi film sanatının ilk yıllarından günümüze değin geçen sürede teknolojinin imkanlarından bolca yararlanılmıştır. İlk dönemlerde elde çizilen resimlerin arka arkaya filme alınması ile başlayan süreç, günümüzde bilgisayar aracılığı ile dijital olarak çizilen resimlerin, yine bilgisayarda dijital olarak filme aktarılması şekline dönüşmüştür. 

ÇİZGİ FİLM TEKNİKLERİ NELERDİR?

Çizgi film, çok sabır ve titizlik gerektiren bir sanat dalıdır. Birkaç dakikalık bir film için, binlerce resim çizmek gerekir. Yaygın olarak kullanılan üç boyutlu (3D) bilgisayar modelleme canlandırma yanında klasik çizgi film, özel ışıklı animasyon masalarında tasarlanıp çizilir. Çizimde selüloit yapraklar kullanılır. Çizgi filmin en bilinen tekniği Cel Animasyon (Cel Animation)’dur. Diğeri, doğrudan kağıtlara çizilip boyanarak hazırlanan Kağıt Animasyon (Paper Animation)’dur. Bunlardan başka; Basitleştirilmiş Cel Sistemi (Simplified Cel System), üç boyutlu bir teknik olan Kukla Filmler, Kil Animasyonu (Clay Animation), Nesne Animasyonu (Object Animation), Kolaj (Collage) ve hareketsiz fotografların kullanıldığı Statik Hareket (Kinestasis) ile Karagöz oyununu anımsatan Kesme Animasyon (Cut Out), Silüet Animasyon, Kum Tekniği, Hızlandırılmış Animasyon (Time-Lapse Animation), Az Kamera Animasyon (Camera less Animation), Bilgisayar Animasyonu (Computer Animation), Pikselleştirme (Pixelation), çekilen filmin üzerinden çizim olan Rotoskop (Rotoscoping) ve Pin Ekran Animasyonu (Pin Screen) tekniklerdir.