Animasyon nedir?

Son Güncellenme Tarihi : 21.09.2021 09:40

Animasyon, çizilen resimlerin, hareketsiz cisimlerin arka arkaya filme çekilmesiyle oluşan ve figürlerin hareket ettiği izlenimi veren canlandırmadır. Her kare için ayrı bir çizimin yapılması ve figürün hareket ettiği izleniminin verilmesi için her çizimin bir öncekinden farklı olması gerekir.

ANİMASYON NASIL HAZIRLANIR?

Animasyon, eğlendirme yanında, eğitim, propaganda, reklam ve tanıtım alanlarında da sıkça kullanılmaktadır. Çok sabır ve titizlik gerektiren bir sanat dalıdır. Birkaç dakikalık bir film için, binlerce resim çizmek gerekir. Yaygın olarak kullanılan üç boyutlu (3D) bilgisayar modelleme canlandırma yanında klasik animasyon, özel ışıklı animasyon masalarında tasarlanıp çizilir. 

animasyon

ANİMASYON TEKNİKLERİ NELERDİR?

Çizimde selüloit yapraklar kullanılır. Animasyonun en bilinen tekniği Cel Animasyon (Cel Animation)’dur. Diğeri, doğrudan kağıtlara çizilip boyanarak hazırlanan Kağıt Animasyon (Paper Animation)’dur. Bunlardan başka; Basitleştirilmiş Cel Sistemi (Simplified Cel System), üç boyutlu bir teknik olan Kukla Filmler, Kil Animasyonu (Clay Animation), Nesne Animasyonu (Object Animation), Kolaj (Collage) ve hareketsiz fotografların kullanıldığı Statik Hareket (Kinestasis) ile Karagöz oyununu anımsatan Kesme Animasyon (Cut Out), Silüet Animasyon, Kum Tekniği, Hızlandırılmış Animasyon (Time-Lapse Animation), Az Kamera Animasyon (Camera less Animation), Bilgisayar Animasyonu (Computer Animation), Pikselleştirme (Pixelation), çekilen filmin üzerinden çizim olan Rotoskop (Rotoscoping) ve Pin Ekran Animasyonu (Pin Screen) tekniklerdir.

ANİMASYON ADIMLARI NELERDİR?

Sinopsis, story-board, timing, fon müziği, layout, animasyon, dekor, kopya, renklendirme, görüntüleme, kurgu, eşleme animasyonun safhalarıdır.