Televizyon Stüdyosu Nedir?

Son Güncellenme Tarihi : 08.12.2021 13:35

Çekim yapılmadığı zamanlarda tavanı yüksek izolasyonu yapılmış bir depoya benzeyen stüdyolar dekor yerleştirilip, ışıklar açıldığında, kameralar ve mikrofonlar çalışmaya başladığında ekran önündeki misafirleriyle evimize oturmak için gelmeye hazırdır. Renkli ve büyülü dünyanın sunulduğu stüdyolar yayıncılığın kalbi gibidir. Televizyon kuruluşlarında en önemli ve dikkat çeken alan stüdyodur.

Televizyon stüdyosunun bölümleri nelerdir?

Stüdyo denildiğinde televizyonda genelde çekim yapılan alan akla gelir. Ancak televizyon stüdyosu iki ana bölümden oluşur: Plato olarak kullanılan dekor ve kameraların yer aldığı alan ve reji yani yönetim odası. Reji de kendi içerisinde resim reji, ses reji ve ışık reji olarak ayrılır. Resim reji kameralardan gelen görüntülerin seçilip işlendiği bölüm, ses reji mikrofonlardan ve harici ses kaynaklarından gelen seslerin yayına gönderildiği bölüm, ışık reji de stüdyodaki ışıkların kontrol edildiği ve ayarlarının yapıldığı bölümdür. Pek çok televizyon binasında mekân darlığından ya da reji çalışanlarının kolayca haberleşebilmesi için rejiler aynı odada birleştirilerek çalışılır. İdeal olan reji; çalışanlarının dahili haberleşme sistemi aracılığıyla haberleştikleri ve işlerini profesyonelce gerçekleştirdikleri bölmelerden oluşmaktadır.

Stüdyoda çekim yapmanın avantajları nelerdir?

Pek çok yapımcı programını stüdyoda çekmek ister. Çünkü televizyon programlarını stüdyoda çekmenin bazı avantajları vardır:

  • Teknik donanım, program çekimine hemen hemen hazırdır.
  • Kameraların veya diğer teknik cihazların taşınması gibi bir sorun yoktur.
  • Aydınlatma konusu kolaylıkla halledilebilir.
  • Çekim açılarının hesaplanması kolaydır.
  • Yönetmen ve çekim ekibi mekânı tanıdığı için nasıl davranacaklarını kolaylıkla hesaplayabilirler.
  • Elektrik kaynaklarına ulaşmakta ve kullanmakta sorun yaşanmaz.
  • Ses kaydında ve harici seslerin yalıtımında sorun yaşanmaz.
  • Çekim alanı, dolayısıyla görüntü sınırlıdır.