Son Güncellenme Tarihi : 08.12.2021 11:59
Film yapımı üçe ayrılır; çekim öncesi, çekim ve çekim sonrasıdır. Bu adımlar farklı stüdyolarda ve kaynaklarda değişmekte olsa da temel üç adım değişmemektedir. Her bir adımı bir öncekini başarılı şekilde sonlandırılarak atılması gerekmektedir. İster amatör ister profesyonel olsun senarist, konsept, hikaye, sinopsis, resimli senaryo vb. en az birini seçmesi gerekmektedir.
Çekim öncesi senarist hikâyesini sinopsise geçirir. Böylece senaristin kurgulamış olduğu hikâye, film yapımında rol alacak takım arkadaşları tarafından anlaşılır hale getirilmektedir. Sinopsis, yarım sayfa ile bir sayfayı geçmeyecek şekilde fazla ayrıntı ve detaya girilmeden yazılmaktadır. Ekip tarafından kabul edilen sinopsis ile birlikte çekim ve çekim sonrası ekip kurulmaktadır. Bununla birlikte çekim yapılacak mekân seçilir ve tüm şartların sağlandığı bir takvim oluşturulmaya çalışılmaktadır.
Çekim sırasında oyuncular senaryonun provasını yaparken, sahne arkası ekip sesleri, renkleri, ışıkları, kurguyu ve dekoru kontrol eder. Film seti inşa edilir ve oyuncuların hazırlığı tamamlanır. Çekim takvimi sırasında yapılmış olan çekimler, çekim tahtasının üzerinde işaretlenir. Bu tahta, çekim sırasını ve çekim sonrasını düzenli bir şekilde gerçekleştirebilmek adına gerekmektedir.
Çekim sonrasında çekilmiş olan sahneler bir araya getirilir. Ses, ışık, renk, kurgu vb. parçaların bir araya getirilerek hedeflenen senaryo ile uyumlu olması sağlanır. Senaryo için en uygun olacak şekilde sahneler aralarından seçilir. Müzik ve görsel efektler de bu adımda gerçekleştirildikten sonra film, dağıtım esnasında farklı alanlarda kullanılan medya araçları ile uyumlu olabilecek formatlara dönüştürülürler. Tüm bunların dışında filmin reklamı ilgili “PR” çalışmaları başlatılır.