Son Güncellenme Tarihi : 08.12.2021 13:31
Görsel ve işitsel olarak farklı bir anlatım biçimi olan televizyonun yapımcılar tarafından belirlenen konu ve konuklarla izleyicinin ilgisini sürekli tutacak ve beklentilerini karşılayacak yapımlar üretmesine televizyon programı denilmektedir. Canlı yayınlar haricinde sırasıyla ön hazırlık, çekim ve çekim sonrası post prodüksiyon aşamalarından sonra izleyici ile buluşan televizyon yapımları çok uzun ve çaba gerektiren bir çalışmanın ürünüdür. Çünkü izleyicinin ilgisini çekecek ve ekrana bağlayacak bir içerik üretmek kolay değildir. Bu nedenle televizyon yapımları izleyiciyi tanıyan ve onun ne istediğini bilen profesyoneller tarafından şekillendirilirler. İzleyicinin televizyon programlarından öncelikli beklentisi eğlenmek, bilgi almak ve iyi vakit geçirmektir. Bunun bilinci ile yapımcılar değişik türlerde ve formatta program içerikleri üretirler.
İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin, Avrupa Yayın Birliği EBU’nun, ülkemizde de Radyo Televizyon Üst Kurulu RTÜK’ün Türkiye Radyo Televizyon Kurumu TRT’nin programların yapılış amacı, formatı, içeriği, hedef kitlesi veya yapım yeri gibi farklı özellikleri dikkate alınarak yaptığı sınıflamalar bulunmaktadır. RTÜK’ün yaptığı sınıflandırmaya göre program türleri şöyledir:
Günümüzde daha çok hibrit denilen iki ya da daha fazla türün birleşiminden oluşan yapımlar izleyicinin beğenisini kazanmıştır. Bu nedenle televizyon program içerikleri farklı türlerin birleşimi şeklinde üretilmektedir. Program yapılmadan önce izleyicinin beklentilerini tahmin için ‘Program Geliştirme Sorgu Listesi’ hazırlanır. Böylece yapıma başlanmadan yapılacak program hakkında bir değerlendirme ve ön hazırlık yapılmış olur.