Sağlık yönetimi nedir?

Son Güncellenme Tarihi : 09.12.2021 15:57

Hızla gelişen tıbbi teknolojinin ortaya çıkmasından önce, doktorların sağlık yöneticilerine çok fazla ihtiyacı yoktu.  Fakat tıbbi teknolojinin sürekli gelişimi (sağlık hizmeti veri sistemlerindeki değişiklikler dahil) ve sağlık hizmetlerini çevreleyen yasa ve yönetmeliklerdeki düzenli değişiklikler, hastanelerin ve diğer tıp merkezlerinin rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri için bu alanlarda uzman sağlık yöneticilerine ihtiyacı doğurmuştur.

Sağlık Yönetimi uzmanları ne gibi işlerle ilgilenir?

Sağlık yönetimi, tam olarak adından da anlaşılacağı gibi klinik veya hastane gibi bir sağlık tesisinin yönetim kademesi olan tüm ilgili birimlerinin yönetimidir. Sağlık yönetiminden sorumlu kişi ayrıca tıbbi ekipman, departman bütçeleri, tesisin hedeflerine ulaşmasını sağlamanın yollarını planlama ve doktorlar, hemşireler ve tüm departman çalışanları ile iyi bir ilişki sürdürme gibi konularda başhekimle iş birliği yapar. Sağlık yöneticisi ayrıca insan kaynakları performans değerlendirmeleri, personel beklentileri, ücretlendirme, halkla ilişkiler, kurumsal iletişim ve finansman yönetimi hakkında kararlar verir.

Sağlık yönetiminde kariyer düşündüğünüzde hastane yöneticilerini hayal edebilirsiniz. Ancak bu işler her seviyede mevcuttur. Daha küçük bir operasyonu tercih eden kişiler için birim yöneticisi olarak çalışmak doğru bir iş olabilir. Ayrıca yönetici bilgi ve tecrübe ile kendisini geliştiren bir birey olarak daha üst kademelere genel yönetici/hastane müdürü konumuna da yükselecektir.

Sağlık yönetimi alanında kimler çalışır?

"Sağlık yönetimi", çok çeşitli iş unvanlarını kapsayan genel bir terimdir. Klinik direktörler, sağlık hizmetleri denetçileri, sağlık koordinatörleri ve bakım evi yöneticileri genellikle sağlık yönetimi alanında derecelere sahiptir. Ayrıca sağlık hizmetlerinin her basamağında politikaların belirlenmesi ve yürütülmesinde de önemli bir yere sahip üst düzey yöneticilerdir. Sağlık yöneticilerini hastanelerde veya özel muayenehanelerde çalışan kişiler olarak düşünürken, vakıf veya kamu üniversitelerde, kamu sağlık merkezlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, sigorta şirketlerinde veya ilaç şirketlerinde de çalışabilirler.

Sonuç olarak, sağlık yönetimi uzmanları, sağlık hizmetinin her yönünü denetlemek ve koordine etmek için çalışır. İster hastane operasyonlarını denetlemek ister küçük bir özel muayenehanede meydana gelen olayları koordine etmek olsun, bu yöneticiler sağlık hizmetlerinin dahil olan herkesin sorunsuz ve verimli çalışmasını sağlar.