Beslenme nedir?

Son Güncellenme Tarihi : 09.12.2021 14:08

Beslenme, yaşamın sürdürülmesi, büyüme ve gelişme, sağlığının iyileştirilmesi, korunması ve geliştirilmesi, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, üretkenliğin sağlanması için gerekli olan besin ögeleri ile biyoaktif bileşenleri sağlayan besinlerin tüketilerek vücutta kullanılmasıdır. 

Yeterli beslenme ve dengeli beslenme nedir?

Yeterli beslenme, vücudun çalışması için gerekli enerjinin beslenme ile sağlanmasıdır. Dengeli beslenme ise, vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğesi gereksinimlerinin beslenme yolu ile sağlanmasıdır. Sağlığın sürdürülebilmesi için yeterli ve dengeli beslenilmesi gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereksinim duyulan besin öğelerinin, her birinin doğru zamanlarda yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır.

Beslenme, sadece açlık duygusunu bastırmak amacıyla yemek tüketimi değildir. Bireylerin sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebilmeleri için elliye yakın besin ögesine ihtiyacı vardır. Bu nedenle beslenmenin amacı, bireyin yaşı, cinsiyeti ve fizyolojik durumuna göre gereksinimi olan bütün besin ögelerini yeterli miktarlarda sağlanması olmalıdır. Bireylerin ihtiyacı olan besin ögelerinden bir veya birden fazlasını ihtiyacından az ya da fazla alması durumunda yetersiz ve dengesiz beslenme oluşur. Yetersiz ve dengesiz beslenme yetişkinlerde; obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalık ile ilişkilendirilmektedir. Bebekler, çocuklar ve adölesanlarda ise, büyüme ve gelişme bozuklukları, protein-enerji yetersizlikleri, zayıflık, şişmanlık, raşitizm, diş çürükleri, okul başarısında azalma, yeme bozuklukları gibi hastalıklara neden olmaktadır.

Tüm bu etkileri göz önüne alındığında sağlığın korunması, sürdürülmesi, bireylerin ve toplumların gelişimi için sağlıklı ve dengeli beslenme sağlanmalıdır.

Öğr. Gör. Esra Tansu Sarıyer
Üsküdar Üniversitesi SBF / Beslenme ve Diyetetik Bölümü