Podolog Kimdir?
İki yıllık podoloji programından mezun olarak; bireylerin ayak sağlığının korunması ve bakımına yönelik hizmet veren ve gerektiğinde ilgili uzman hekimin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak hastaların ayak tedavisini ve bakımını yapan nitelikli sağlık profesyonelidir.
Podoloji Programının Amacı Nedir?
Ayak sağlığını korumaya ve oluşabilecek hastalıkları önlemeye yönelik gerekli bilgi ve beceriyi kazanmış, hekimlerle işbirliği içerisinde çalışabilen nitelikli sağlık profesyonellerini yetiştirmektir.
Mezunların Görev, Yetki ve Sorumlulukları Nelerdir?
Ayak sağlığı ve korunmasına yönelik farkındalık geliştirilmesi hususundaki çalışmalarında görev alır.
Sağlıklı bireylerde; medikal ayak bakımı yapar ve bu konuda eğitim verir.
İlgili uzman hekimin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak; tırnak protez uygulamaları, bandaj, sargı, parmak yastıkları ve ayak destekleri uygulamalarını yapar, ayak sağlığı sorunlarının, tırnak patolojilerinin ve nasırların değerlendirilmesi, önlenmesi ve tedavisinde görev alır.
Podoloji Programında Okutulan Dersler nelerdir?
Podoloji programında ilk yılda, Temel Anatomi, Fizyoloji, Podoloji I, Temel Farmakoloji, Mikrobiyoloji ve Parazitoloji, Tıbbi Terminoloji, Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri, Üniversite Kültürü I, Türk Dili I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, İngilizce I, Podoloji II, Enfeksiyon Hastalıkları, Alt Ekstremite Nörolojisi, Ayak Ortopedisi, Diyabet ve Ayak Sağlığı I, Üniversite Kültürü II, Türk Dili II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II ve İngilizce II gibi temel dersler; ikinci yılda, Ayak Deri Hastalıkları, Diyabet ve Ayak Sağlığı II, İlk Yardım, Fizik Tedavi Rehabilitasyon ve Ortotiks, Podoloji III, Spor Podolojisi, Sterilizasyon İlkeleri, Ayak ve Tırnak Hastalıklarına Bütünsel Yaklaşım, Podoloji IV, Halk Sağlığı, Meslek Etiği ve İşletme Yönetimi gibi teorik ve pratik dersler okutulur. Bu teorik ve pratik derslere ek olarak, öğrenciler 1. veya 2. yılın sonunda 20 günlük zorunlu bir yaz stajı yaparlar.
Podoloji Mezunlarının Dikey Geçiş Yapabileceği Lisans Programları nelerdir?
Program mezunları Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS’de) başarılı olmak suretiyle Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik ve Sağlık Yönetimi lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Podoloji Programı Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir?
Podoloji ön lisans programı mezunları, özel sağlık kurumları veya devlet hastanelerinde podolog olarak çalışabilmektedirler. Ayak problemlerinin çeşitli nedenlerle ortaya çıkabileceği farklı alanlarda (ortopedi, dermatoloji, diyabetoloji, spor tıbbı ve yaşlı bakımı gibi) çalışma fırsatları bulunmaktadır. Ayak sağlığı ile ilgili cihazlar üreten firmalarda, ayak sağlığı danışmanı, satış elamanı ve dağıtım uzmanı olarak iş imkanlarına da sahiptirler.