Hemşirelik Bölümü sınıf ve bölüm temsilcileri aday belirleme ve seçim işlemleri 7-10 ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Yapılan online ve gizli oylama sonrası seçilen öğrencilerin listesi aşağıdaki tabloda yer almaktadır.Sınıf ve bölüm temsilcisi öğrencilerimize başarılar dileriz..Bölüm TemsilcisiBölüm Temsilcisi: Helin YeğinoğluBölüm Temsilci Yardımcısı: Büşra KasalUluslararası Öğrenci TemsilcisiUluslararası Öğrenci Temsilcisi: Afshin Mahmoud Nasliani4. Sınıf TemsilcisiSınıf Temsilcisi: Merve ZenginsoySınıf Temsilci Yardımcısı: Nisanur Yücel3. Sınıf TemsilcisiSınıf Temsilcisi: Azra KaraliSınıf Temsilci Yardımcısı: Asude Çelenk2. Sınıf Temsilcisi Sınıf Temsilcisi: Asel Efsun ŞahinSınıf Temsilci Yardımcısı: Onur Kayımlar1. Sınıf TemsilcisiSınıf Temsilcisi: Birhat ÜrüçSınıf Temsilci Yardımcısı: İlayda Demir
2024-2025 Eğitim Öğretim yılı Güz Döneminde Hemşirelik 1. Sınıf öğrencilerine 8. Kat 810 nolu derslikte Üniversite ve Hemşirelik Bölümüne uyum programı düzenlenmiştir. Uyum programı Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan tarafından yürütülmüş ve bölüm öğretim üyeleri programa katılım sağlamıştır.
Ü.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü tarafından Zoom platformu üzerinden 2 Ekim 2024 tarihinde Rehber Hemşire Eğitim Programı gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen eğitime 12 rehber hemşire katılım sağladı.Program açılışı Prof.Dr. Nurcan Uysal'ın açılış konuşmaları ile başladı.Klinik Rehber Hemşire Eğitim programının bitiminde programa katılan hemşirelere katılım belgeleri takdim edildi.SAATKONULAREĞİTMEN10:00-10:20Programın TanıtılmasıProf. Dr. Nurcan Uysal10:20-10:40Klinik rehberlik; tanımı, rehberin özellikleri ve sorumlulukları, rolleriDr.Öğr. Üyesi Hatice DEMİRDAĞ10:40-11:10Fonksiyonel Sağlık Örüntüleri modeliDr.Öğr. Üyesi Merve Çolak11:10-12:10Hemşirelik Süreci-Vaka tartışmasıProf. Dr. Nurcan Uysal12:10-13:10Öğle Yemeği13:10-13:40Araştırma ve kanıta dayalı uygulamayı geliştirmeDoç. Dr. Sebahat Ateş13:40-14:00Klinik Öğrenme Ortamı ve Ekip ÇalışmasıÖğr.Gör. Derya Deniz14:00-14:20Rehber Hemşirenin Öğrenci ile Etkin İletişimiDr. Öğr. Üyesi Aydan AKKURT YALÇINTÜRK14:20-14:50Öğrenme Stilleri ve Öğrencinin Öğrenmesinin KolaylaştırılmasıÖğr. Gör. Aslı Zeynep Sipahi14:50-15:10Ara15:10-15:30Başarısız Olan Öğrenciye YaklaşımDr.Öğr. Tuğba Karakuş Türker15:30-16:00Klinik Uygulamanın Değerlendirilmesinde Rehber Hemşirenin RolüDr.Öğr. Üyesi Nuriye Pekcan
Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ve Türk Hemşireler Derneği (THD) iş birliği ile 26-28 Eylül tarihleri arasında düzenlenen 8. Uluslararası 19. Ulusal Hemşirelik Kongresi’ne Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü hocalarımızdan Doç. Dr. Sebahat Ateş, Arş. Gör. Rıdvan Doğan ve Arş. Gör. Gizem Güneş katılım sağlamıştır.Doç. Dr. Sebahat Ateş ve lisans mezunu öğrencimiz Berna Can “Hemşirelerin Bireyselleştirilmiş Bakım Vermelerinin Önündeki Engeller” başlıklı bildiri ve yüksek lisans mezunumuz İkra Nur Kıvrak ‘‘Türkiye'deki hemşirelerin kronik hastalık durumları ve predispozan faktörlerin belirlenmesi’’ isimli sözel bildiri ile kongreye katılmıştır.Bölümümüz hocalarımızdan Arş. Gör. Gizem Güneş hocamızın “Hemşirelerin Güvenli Parenteral İlaç Uygulamalarına İlişkin ÖzYeterlikleri ve İlaç Hatası Eğilimleri Üzerine WhatsApp Destekli Eğitimin Etkisi” isimli çalışması ile Dr. Öğr. Üyesi Merve Çolak ve Arş. Gör. Rıdvan Doğan hocamızın ortak çalışması “Aile Sağlığı Merkezine Başvuran Gebelerde Sağlıklı Yaşam Davranışlarının Gebelik Stresine Etkisi” sözel bildiri olarak sunulmuştur.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından ‘Kariyer Günü’ etkinliğinin ikincisi düzenlendi. Etkinliğe Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Eğitim ve Organizasyonel Gelişim Kıdemli Yöneticisi Şehnaz Berna Zerengök ve Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi İnsan Kaynakları Kıdemli Uzmanı Özge Hayta konuk olarak katıldı. Etkinlik kapsamında “Öğrencilikten Mesleğe Geçiş” başlıklı sunum ile “Mülakat Teknikleri” role play çalışması yapıldı. Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi Galenos konferans salonunda gerçekleşen etkinliğe hemşirelik bölümü öğrencilerinin ilgisi yoğun oldu. Şehnaz Berna Zerengök: “Mesleği tanımak çok önemli”Geçiş sürecinde mesleği tanımanın oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Eğitim ve Organizasyonel Gelişim Kıdemli Yöneticisi Şehnaz Berna Zerengök; “Kritik olan durum, öğrencilikten iş hayatına geçerken o süreci mümkün olduğu kadar doğru yapabilmek. Terminolojide bu işin doğrusu yoktur. Önemli olan kişi kendini tanırsa, bilirse ve dışarda olan çalışma hayatına dair araştırmalarınız olursa neyi beklediğinizi ve neyi bulabileceğinizi görüp dengede tutabilirseniz geçiş süreci biraz kolaylaşıyor. Mesleğinizi tanımanız çok önemli. Beklentilerin karşılanmasının en önemli olanağı, ‘Ben ne istiyorum, ben nasıl birisiyim?’ sorularına verdiğiniz cevapların farkında olmak.” ifadelerini kullandı.Mülakat teknikleri role play çalışması yapıldıŞehnaz Berna Zerengök’ün konuşmasından sonra Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi İnsan Kaynakları Kıdemli Uzmanı Özge Hayta, Hemşirelik bölümü öğrencisi Ali Furkan ile “Mülakat Teknikleri” role play çalışması yaptı. Çalışma sonrası Hayta işe alım süreçleri, hemşirelik pozisyonları ve çalışma koşullarını anlattı.Özge Hayta: “Mesleki algısının olup olmadığı en çok dikkat ettiğim özelliktir”Mülakat esnasında mesleki algının olması ve hemşirenin empati yapabiliyor olmasının önemli olduğunun altını çizen Hayta; “Görüşme esnasında mesleki algısının olup olmadığı en çok dikkat ettiğim özelliktir. Kişinin hedeflerinin olması çok önemli. Hemşirelere mülakat sırasında hasta ve hasta yakınının ne ifade ettiğini sorma sebebim, tedavi olmaya gelen hastaya ve hasta yakınına empati yaparak davranıyor olması gerekir.” şeklinde konuştu.Etkinlik soru cevap yapılmasının ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Ulusal düzeyde hemşirelik öğrencilerini temsilcisi olan Öğrenci Hemşireler Derneği yönetim kurulu üyeleri (ÖHDER) 11 Mart 2024 tarihinde fakültemiz Hemşirelik Bölümü öğrencileriyle buluştular. 2006 yılında kurulan ÖHDER, bugüne kadar hemşirelik öğrencilerinde mesleki bilincin ve örgütlenmenin geliştirilmesi amacıyla ulusal ve uluslararası diğer derneklerle bağlantılı olarak pek çok çalışmalar yapmaktadır. Son olarak Avrupa Kariyerinin Başındaki Hemşireler ve Hemşirelik Öğrencileri Derneğine (European Early Career Nurses’ and Nursing Students’ Association- ENSA) üye olarak ülkemiz hemşirelik öğrencilerini uluslararası düzeyde de temsil etmektedir.Üniversitemizde yapılan etkinlikte ÖHDER Genel Sekreteri Ali Gümüşbaş tarafından hemşirelik bölümümüz öğrencilerine derneğin kuruluşu, amacı vurgulanarak bugüne kadar gerçekleştirilen bilimsel, sosyal, kültürel faaliyetler hakkında bilgi verilmiştir. Bölümümüz ÖHDER temsilcisi İrem İclal Karadaş da öğrencilere derneğe üye olmanın önemi üzerinde durarak katılımlarını istedi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği ve üye olma isteklerini belirttikleri etkinlik soruların cevaplanmasıyla sona erdi. Toplantının ardından ÖHDER temsilcileri Üniversitemiz Hemşirelik Kulübü üyeleri ve sınıf temsilcilerimizle bir araya gelerek yapılabilecek faaliyetler üzerinde görüş alışverişinde bulundu.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından 8 Mart 2024 Cuma günü hemşirelik 3. ve 4. sinif öğrencilerine yönelik “Kariyer Günü” etkinliği düzenlenmiştir. Etkinlikte, Memorial ve Acıbadem Sağlık Grubu Hastanelerinden İnsan Kaynakları ve Hemşirelik Hizmetleri Yöneticileri tarafından öğrencilere kurum tanıtımı yapılarak kurumlardaki hemşirelik hizmet alanları ve çalışma koşulları, iş başvurusu yapma, mülakatta dikkat edilecek konular, kariyer planma ve geliştirme konularında bilgilendirmeler yapılmıştır. Etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi göstermişlerdir.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Kulübü tarafından düzenlenen "Hemşirelikte Akademik Serüven" adlı etkinlik, 22 Aralık 2023 tarihinde Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi 6. Kat Galenos Konferans Salonu'nda gerçekleştirilmiştir. Bu etkinlik kapsamında, Doç. Dr. Nurcan Uysal tarafından öğrencilere mezuniyet sonrası profesyonel çalışma yaşamı ve akademik kariyer olanaklarına ilişkin bilgilendirme yapılmıştır.Öğrencilere, üniversiteye başladıkları ilk yıldan itibaren kariyer planı yapmaya başlamalarının önemi, profesyonel çalışma yaşamına hazırlıklı olmak ve bireysel gelişimlerini sürdürmek için yapılması gerekenler hakkında açıklamalar yapılmıştır. Hemşirelik lisans programının tamamlanmasının ardından eğitim hayatlarının devamı olan yüksek lisans ve doktora programı hakkında bilgi verilmiş, hemşirelik anabilim dallarının neler olduğu açıklanmış ve ilgi duydukları alanda ilerlemelerinin önemli olduğu vurgulanmıştır. Akademik kariyer yapmayı planlayan öğrenciler için girmeleri gereken sınavlar ve yerine getirmeleri gereken koşullara ilişkin açıklamalar yapılarak soruları yanıtlanmıştır. Özelikle klinik alanda çalışmanın önemi, alanda uzmanlaşma olanakları ve sertifika programları hakkında bilgi verilmiş, akademik kariyer planlasa dahi mutlaka klinik deneyim sahibi olmak gerektiği, bunun neden önemli olduğu üzerinde durulmuştur. Makale okuma, kanıta dayalı araştırmaları kullanma, bir yabancı dili çok iyi öğrenme, kurslara, kongrelere katılma, iş birlikleri kurma, kişisel gelişimlerini sürdürme gibi birçok konuda karşılıklı soru cevap şeklinde devam eden program öğrencilerden alınan geribildirim ile sonlandırılmıştır.
II. Uluslararası, III. Ulusal Kadın Sağlığı Hemşireliği Kongresi 21-23 Aralık 2023 tarihlerinde Kadın Sağlığı Hemşireliği Derneği ve Lokman Hekim Üniversitesi iş birliği ile Ankara’da düzenlenmiştir. Kongreye Dr. Öğretim Üyesi Nuriye Pekcan yüksek lisans tez öğrencileri Pelin Buldağ ile “Gestasyonel Diyabetli Kadınların Öz Yeterlilik Düzeyleri ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi” ve Aleyna Yoğurtçu ile “Doğum Yapan Kadınların Doğum Sonu Güvenlik Hisleri ve Taburculuğa Hazır Oluşluk Düzeylerinin İncelenmesi” adlı çalışmalarla sözel bildiri ile katılmışladır. Aynı zamanda bölümümüz Öğretim Görevlisi Derya Deniz “Aile Planlamasının Teşviki için Yapay Zekaya Dayalı Stratejilerin Uygulanması” konulu sözel sunumu ile katkı sağlamıştır
Üsküdar Üniversitesi Hemşirelik Bölümü 2. Sınıf öğrencileri Sağlıklı Yaşam Süreci ve Hemşirelik dersi (Hem213) Çocuk modülü kapsamında MEB’e bağlı Emrullah Turanlı İlkokulu’nda “Ağız ve Diş Sağlığı” eğitimi gerçekleştirdi. Eğitim dersten sorumlu Öğr. Gör. Tuğba Karakuş Türker’in açılış konuşması ile başladı. Okulun konferans salonunda gerçekleşen ve yaklaşık 50 dakika süren eğitime 1. Sınıf öğrencilerinden 120 kişi katılım sağladı. Eğitim kapsamında oluşturulan ağız ve diş maketleri ile ilkokul öğrencilerinin eğitime interaktif katılmaları sağlandı. Çocuk modülü kapsamında 7 ilkokul ve ortaokulda okul yaş grubu çocuklarda “hijyen, ağız ve diş sağlığı, akran zorbalığı, iklim farkındalığı, beslenme, dijital ekran bağımlılığı” konularında eğitimler devam etmektedir.
Konu: Akran Yönderliği Buluşması IIYer: İbni Sina OditoryumuZaman: 11.12.2023 13:20-13:50
Üsküdar Üniversitesi öğretim üye ve elemanları Hemşirelik 1. Sınıf öğrencileri ile Sağlıklı Yaşam ve Hemşirelik 1 dersi kapsamında Florance Nightingale müzesini ziyaret etti. Gezi 27.11.2023 Ve 28.11.2023 tarihlerinde toplamda 100 öğrenci katılımı ile gerçekleşti.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri Cumhuriyetimizin 100. Yılında Ata’mızın huzurundaydı Ü.Ü SBF Hemşirelik Bölümü ve Öğrenci Kulübü tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yılı kapsamında düzenlenen Anıtkabir ziyareti Bölüm öğretim elemanları ve öğrencilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. 11 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirilen ziyarette öğrenci ve öğretim elemanlarımız Ata’mızın huzuruna çıkarak Atamız ve silah arkadaşlarına saygı, sevgi ve şükranlarını sundular.
Konu: Organ Bağışı FarkındalığıYer: Zemin Kat 22 Nolu SalonZaman: 10.11.2023 - 14:003-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında üniversitemizde organ bağışı konusunda bilgi düzeyini arttırmak ve farkındalık sağlamak amacıyla Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından ““Organ Bağışı Farkındalığı”” adlı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte organ nakli ve bağışı hakkında bilgiler verilerek organ naklinin ne anlama geldiği, türleri, ülkemizde hangi organ ve dokulardan organ nakli yapılabildiği, canlı ve kadavra vericiden organ nakli, Türkiye’de organ nakli yapmanın yasal mevzuattaki yeri ve tarihçesi, beyin ölümünü ve nedenleri, beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki farklar, beyin ölümüne kimlerin karar verdiği, dinen organ bağışının uygunluğu ve kimlerin bağışta bulunabileceği gibi konular işlendi.Hemşirelik bölüm başkan yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Uysal ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin açılış konuşmalarında organ bağışı ve bu konuda farkındalık oluşturmanın önemi üzerinde durdu. Ardından hemşirelik bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Hatice Demirdağ konuşmasında ülkemizde ve Dünya’da organ bağışı konusunun önemli bir sorun olduğunu ve özellikle ülkemizde kadavradan organ bağış oranlarının oldukça yetersiz olduğunu belirtti. Demirdağ ilave olarak şunları ekledi; Türkiye organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir, aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Türkiye canlı vericiden organ bağışında Dünya’da 1. Sıradayken, kadavradan organ bağışında 49. Sıradadır. Ülkemizde kadavradan organ bağış sayısının az olmasının birçok nedeni vardır. Bunlardan en önemlilerinden biri de toplumun bu konudaki bilgi ve farkındalık eksikliğidir. Özellikle bilginin ve bilimin ışığında yol aldığımız üniversitelerde ve tüm toplumda organ bağışı farkındalığının arttırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Etkinliğimizin en önemli amacı da bu bilinç ve farkındalığı oluşturmaktır.Dr. Öğretim Üyesi Hatice Demirdağ’ın konuşmasının ardından Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan Abdülhamit Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Uzman Hemşire Selda URHAN “Organ Bağışı ve Önemi”, Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Engin Kösem “Kalp Naklinde Organ Bağışı” , Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Uzman Hemşire Azize Göktürk “Akciğer Naklinde Organ Bağışı”, ve Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Ahmet Yücel “Böbrek Naklinde Organ Bağışı”Sağlık alanının en hayati konularından biri olan organ nakli ve organ bağışı kavramlarının işlendiği program, teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çektirilmesi ile sona erdi.PROGRAMPanel Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Hatice DEMİRDAĞ Transplantasyon ve Organ BağışıDr. Öğr. Üyesi Hatice DEMİRDAĞÜsküdar Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Öğretim ÜyesiOrgan Bağışı ve ÖnemiUzm. Hem. Selda URHANSağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan Abdülhamit Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli KoordinatörüAkciğer Naklinde Organ BağışıUzm. Hem. Azize GÖKTÜRKKartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli KoordinatörüKalp Naklinde Organ BağışıEngin KÖSEMSiyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli KoordinatörüBöbrek Naklinde Organ BağışıAhmet YÜCELHaydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli KoordinatörüTartışma
Konu: Akran Yönderliği BuluşmasıYer: İbni Sina OditoryumuZaman: 31.10.2023 - 11:30Üsküdar Üniversitesi Hemşirelik Bölümü tarafından ikinci kez akran yönderliği programı birinci ve dördüncü sınıflar arasında başlatıldı. Dördüncü sınıfların birinci sınıflara bilgi ve tecrübelerini aktarması ve akademik destek sağlaması amacıyla uygulaman programa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.Bölümümüze yeni kayıt yaptıran 1.ve 4.sınıf öğrencilerin yönderliğinde akademik ve sosyal uyumu kolaylaştırmayı amaçlayan Akran Yönerliği Programı Fakültemiz Öğrenci Mezun İzlem Komisyonu çalışmaları ile 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibari ile başlamıştır.Bu program kapsamında 31.10.2023 tarihinde ilk Akran Yönderliği Bilgilendirme toplantısı yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Aynı eğitim öğretim yılının sonunda Akran Yönderliği Değerlendirme toplantısı yapılmıştır. Programa katılan öğrencilerden sözlü ve yazılı geribildirimler alınarak toplantı sonlandırılmıştır.2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk Akran Yönderliği Bilgilendirme toplantısı 31.10.2023 tarihinde 1. Ve 4. Sınıf öğrencileri ile Sağlık Bilimleri Fakültesi İbni Sina Oditoryumunda gerçekleştirilmiştir. Bu toplantıda akran ve yönderlerine programın amaç ve hedefleri, akran yönderi/akran sorumlulukları, program uygulama ve değerlendirme sürecine ilişkin paylaşımlar yapılmıştır. Yoğun katılımlı olarak gerçekleştirilen bu toplantıda akran ve akran yönderlerinin soruları yanıtlanmıştır. Dönem ortasında değerlendirme toplantısı planlanarak Akran Yönderliği Program toplantısı sonlandırılmıştır.
Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde, Uluslararası Sterilizasyon Cerrahi Enfeksiyon Hemşireleri Derneği (USCEHDER) ve NPİSTANBUL Hastanesi iş birliğiyle 1. Uluslararası 2. Ulusal Sağlık Hizmeti İlişkili Enfeksiyonlar Kongresi gerçekleştirildi. Üç gün süren kongrenin bu yılki teması ‘Değişim rüzgarını estir’ olarak belirlendi.Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbn-i Sina Oditoryumunda 1. Uluslararası 2. Ulusal Sağlık Hizmeti İlişkili Enfeksiyonlar Kongresi düzenlendi. USCEHDER ve NPİSTANBUL Hastanesi katkılarıyla düzenlenen kongrenin teması ‘Değişim rüzgarını estir' olarak belirlendi.Üç gün süren kongre bu yıl uluslararası katılımlı yapıldı. Kongrenin açılış konuşmalarını USCEHDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Kongre Başkanı Muhdedir Caner, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin ve Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan gerçekleştirdi. Muhdedir Caner: “Sahanın anahtar noktalarına parmak bastık”Enfeksiyonların günümüzde çok büyük etkisinin olduğunu ifade eden USCEHDER Yönetim Kurulu Başkanı Muhdedir Caner; “Sağlık hizmetleriyle ilişkili enfeksiyonlar günümüzde hastanelerde hasta bakım kalitesini, hizmet kalitesini doğrudan etkileyen faktörler arasında birinci sıra yer almaktadır. Biz de derneğimizi kurduğumuzda bir tarafta cerrahi bir tarafta ameliyathane bir tarafta sterilizasyon ve bunların tamamında enfeksiyon kontrolünü de içine alarak bir derneği bu çatı altında arkadaşlarımızla beraber kurduk. Sahanın anahtar noktalarına parmak bastık. Bir bilimsel etkinliğe karar verirken sahada çok ciddi anket çalışmaları yapıyoruz. Meslektaşlarımız ne istiyor? Sahada bir sorun varsa anlatılıp onların da dinlenmesi yönünde istekleri var. Biz şu ana kadar ki bilimsel etkinliklerimizde bunu göz ardı etmedik. Bu kongrenin verimli olmasını diliyorum. Buradan sahaya döndüğümüzde hatalı bir uygulama varsa o uygulamanın buradaki konuşulanlardan doğruya döndürülmesi adına eylemlerin gerçekleştirileceğine inanıyorum. Eğer böyle bir eylem gerçekleşirse bizim yaptığımız bilimsel etkinlik gerçek manada anlam kazanmıştır.” şeklinde konuştu.Prof. Dr. Selma Doğan: “Sağlık sistemi içinde hemşireler tüm dünyada sistemin yarısından fazlasını oluşturuyor”Hastaların hastanede ek tedavi almasında enfeksiyonun rolü olduğunu belirten Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan; “Hastane enfeksiyonları bilindiği gibi çok önemli ve güncelliğini koruyan bir konu, alınan her türlü önleme karşın da sorun olarak gündemden bir türlü düşmeyen önemli bir mesele. Hastane yatışlarının yüksek olmasına, hastane yatışlarının uzamasına, hastanın ek tedaviler almasına bu bağlamda maliyetlerin çok yüksek olmasına sebep olmakta. Bu konuda bir toplantı düzenlediğiniz için sizlere teşekkür ederim. İstatistiksel olarak diğer enfeksiyonlar arasında hastane enfeksiyonlarının yüzde 15 – 16 genel popülasyonda, yoğun bakımlarda bu oranın yüzde 25’lere kadar arttığı ifade edilmekte. Elbette hastane enfeksiyonları önlenebilir enfeksiyonlar. Sistematik olarak bu sorunların ele alınması gerektiğini biliyoruz. Sağlık sistemi içinde hemşireler tüm dünyada sistemin yarısından fazlasını oluşturmakta, bizim ülkemizde de yarıya yakını hemşirelerden oluşuyor. Özellikle yatan hasta birimlerinde hemşirelerin hastalarla doğrudan yoğun teması nedeniyle çok büyük sorumlulukları var. Onun için bizler bu konuda ne kadar yoğun çalışsak azdır diye düşünüyorum.” dedi. Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin: “Eğitilmeli, denetlenmeli ve kontrol edilmeli”El yıkamanın bile enfeksiyonda ne kadar etkili olduğuna vurgu yapan, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin; “Gönül ister ki sağlıkla ilintili enfeksiyon olmasın, böyle bir kavram yok. Eğer bir yerde iş varsa orada mutlaka sıkıntılar olacaktır. Burada önemli olan komplikasyonla malpraktis arasındaki ayrıma dikkat etmedir. Ne kadar çok dikkat edersek ne kadar çok özen gösterirsek gösterelim ortaya çıkacak istenmeyen durumlar olur. Bunları minimize etmek günümüz bilgileri dahilinde temel hedefimiz olmalı. Özen ve bilgi eksikliğinden kaynaklanan durumlara kaymamamız gerekiyor. Sağlıkla ilintili hastalıkları genelde 3 grupta görüyoruz; bir kısmı acile başvuran gruplar, bir kısmı dahili enfeksiyonlar, bir kısmı da cerrahi enfeksiyonlar. Özellikle acil yapılan girişimlerde enfeksiyon konusunda çok sıkıntı çekiyoruz. Bunun önlenmesinin de bir kültür olduğuna inanıyorum. Çok basit bir el yıkamanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu alışkanlığı edinmek çok kolay olmuyor burada sürekliliğe inanıyorum. Eğitilmeli, denetlenmeli ve kontrol edilmeli. Bunları yaptığımız zaman bu tür sıkıntıların daha az olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.Bu yıl düzenlenen kongrede yer alan konuşmacılar “Sağlık Hizmeti İlişkili Enfeksiyonlar”, “Bası Yaraları ve Enfeksiyon Kontrolü”, “Ulusal Enfeksiyon Kontrol Önlem Paketleri”, “Özellikli Birimlerde Enfeksiyon Kontrol Önlemleri”, “Ameliyathane Hemşireliği ve Enfeksiyon Kontrolü”, “Yoğun Bakım Hemşireliği ve Enfeksiyon Kontrolü”, “Hastane Destek Hizmetlerinde Enfeksiyon Kontrolü”, “Ağız Diş Sağlığı Merkezlerinde Enfeksiyon Kontrolü”, “Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Uygulamaları”, “Hasta Güvenliği”, “Teknoloji ve Enfeksiyon Kontrolü” ve “Afetler ve Yönetim” bu başlıklarda sunumlarını gerçekleştirdi.Prof. Dr. Selma Doğan, açılış konuşması ile, Dr. Öğr. Üyesi Meftun Akgün ve Dr. Öğr. Üyesi Hatice Demirdağ oturum başkanı olarak kongreye katkı verdi.Kongre, sunumların ardından plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Konu: Uluslararası Öğrenci BuluşmasıYer: 6. Kat Galenos Salonu ve ZoomZaman: 23.10.2023 12:30-13:30Link: https://uskudar-edu-tr.zoom.us/j/7407678993
Baltalimanı Ortopedi ve Travmatoloji Hemşireliği Sempozyumunun birincisi Cumhuriyetimizin 100. Yılında 20 Ekim 2023 tarihinde katılımcıların yoğun ilgisi ile gerçekleştirilmiştir. Bütüncül yaklaşım ve interdisipliner ekiple, akademi ve sahanın harmanlandığı bu verimli sempozyuma Bölümümüz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Hatice Demirdağ “Yara İyileşme Aşamalarına Göre Hemşirelik Bakımı” adlı sunumu ile katkı vermiştir.
Davetli (keynote) konuşmacıların yer aldığı 7. Uluslararası 11. Ulusal Psikiyatri Hemşireliği Kongresi 18-20 Ekim tarihinde The Ankara Hotel de gerçekleştirilmiştir. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Selma Doğan’ın kongrede 2 panel başkanlığı ve keynote konuşmaları olmuştur. Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi ve elemanlarından Dr. Elçin Babaoğlu ve Dr. Aydan Akkurt Yalçıntürk konulu panelde Giyilebilir Tekonolojiler ve Psikiyatri Hemşireliği ile Mobil Sağlık Uygulamaları ve Psikiyatri Hemşireliği konuşmalarını gerçekleştirmiştir.Ayrıca Panelde Araştırma Görevlisi Emel Erdeniz Güreş’in Metaverse Uygulaması ve Psikiyatri Hemşireliği konulu konuşması da yer almıştır. Psikiyatri Hemşireliği Uygulamalarında Yenilikçi Yaklaşımlar Panelinin başkanlığını Prof. Dr. Selma Doğan yürütmüştür. Bu kongrede aynı öğretim üyeleri tarafındna toplam 6 sözel bidiri de sunulmuştur. Öğretim üyelerimizi digital ruh sağlığı hizmetleri ve psikiyatri hemşireliğinde kullanımı hakkında bilgilendirmeler yapmışlardır. Giyilebilir bir teknoloji örneği olarak “Oti-Stop” isimli proje hakkında bilgi verilmiştir. Yoğun ilgi duyulan bu panel soru ve öneriler ile sonlandırılmıştır.
Konu: Hemşirelik 1. Sınıf Öğrencileri Tanışma ÇayıYer: Yemekhane Yanı - BahçeZaman: 16.10.2023 - 15:30-16:30Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim elemanları ve 1. Sınıf öğrencilerinin katılımı ile tanışma çayı etkinliği 16.10.2023 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Öğrenci ve Mezun İzlem Komisyonu tarafından planlanan ve yürütülen etkinlikte öğrencilerin öğretim elemanlarını tanımaları, öğrencilerin birbirlerini tanımaları ve sınıf ii kaynaşmaları sağlanmıştır.