Yangın nedir?

Son Güncellenme Tarihi : 09.12.2021 16:12

Yangın, çeşitli maddelerin dış kaynaklı ısı ve çevredeki oksijen ile birleşerek yanma reaksiyonuna girmesi ile ortaya çıkan bir doğal afettir. Katı maddeler, yanabilen sıvılar, sıvılaştırılmış gazlar, yanabilen metaller, hayvansal veya bitkisel içerikli yağlar yangına sebebiyet verebilir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliğe göre yangın tüm işyerlerinde gerçekleşebilecek acil durumlar arasında ilk sırada yer almaktadır.  Özellikle işyerlerinin tehlike sınıflarına göre gruplandırıldığı ve İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uygulamalarının buna göre belirlendiği tüm işyerlerinde ‘Yangın’ gerçekleşmesi muhtemel en önemli tehlikedir.

Yangın, yanan ateşin kontrolümüz dışına çıkması durumu olarak tanımlanmaktadır. Yanma ise oksijen, yanıcı madde, ısının bir arada bulunması sonucu gerçekleşen kimyasal bir olaydır.

Yangınlar nasıl kontrol altına alınır?

Yangınların kontrol altına alınmasında en önemli unsur doğru müdahale ve doğru yöntem kullanılmasıdır. Kısaca, oluşan yangınlarda yanan maddeyi tespit edebilmek veya doğru müdahale ile kısa sürede kontrol altına alınabilmesi için:

  • Yangın durumun da hazırda bulunma,
  • Yangına neden olan durumların hızlı şekilde sınırlandırılması
  • Acil servis hizmetlerine haber verilmesi ve gelene kadar kriz yönetiminin sağlanması,
  • Acil servis hizmetlerine bilgi ve malzeme desteği verilmesi,
  • Tüm çalışanların ve çevredekilerin yangının olumsuz etkilerinden korunması,

Yukarıda sıralanan maddeler için acil durum planlarının hazırlanması ve işyerinde bulunan çalışanlar arasında mevzuatta belirtilen asgari sayılara göre bu alanda eğitilmiş kişilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle tüm işyerlerinde ‘yangın’ gibi acil bir durumun gerçekleşmesinin etkin ve proaktif İSG uygulamaları ile önlenebilir olması, işyerlerinde İSG profesyonellerinin bulunma önemini arttırmaktadır.