Arayüz Tasarımı Nedir?

Son Güncellenme Tarihi : 21.09.2021 09:47

Günlük hayatta arayüz kelimesine çok rastlanmaktadır. Arayüz, Türk Dil Kurumu’na göre “Bilgisayar yazılımlarının kullanıcı tarafından çalıştırılmasını sağlayan çeşitli resimlerin, grafiklerin, yazıların yer aldığı ön sayfa” anlamına gelmektedir.

Arayüz, iki şey arasında iletişim kurulabilmesini sağlayan bir araç veya arabirim anlamında kullanılmaktadır. Kullanıcı arayüz tasarımı, insan-bilgisayar etkileşimi adı verilen bir çalışma alanının alt kümesi olarak varsayılmaktadır. İnsan-bilgisayar etkileşimi, insanların ve bilgisayarların birlikte nasıl çalıştığı, bir kişinin ihtiyaçlarının en etkili biçimde yerine getirildiğinin çalışma, planlama ve tasarımı olarak kabul edilmektedir.

KULLANICI ARAYÜZÜ BİLEŞENLERİ NELERDİR?

Kullanıcı arayüzünde giriş ve çıkış olmak üzere iki bileşen bulunmaktadır. Giriş, bir kişinin kendi ihtiyaçlarını veya arzularını bilgisayara nasıl ilettiğidir. Bazı yaygın girdi bileşenleri arasında klavye, fare, parmak (dokunmaya duyarlı ekranlar veya pedler için) ve kişinin sesi (sesli talimatlar için) bulunmaktadır. Çıkış ise bilgisayarın hesaplama ve gereksinimlerinin sonuçlarını kullanıcıya nasıl ilettiğidir. Günümüzde en yaygın bilgisayar çıktı mekanizması görüntü ekranının ardından bir kişinin işitsel yeteneklerinden yaralanan mekanizmalardır bunlar; mikrofon ve ses gibi bileşenler olduğu görülmektedir.

Kısacası arayüz kelimesi, insanlarla teknolojik cihazlar arasında etkileşimi sağlamak amaçlı yapılmış olan dijital tasarım ve yazılım sistemlerini ifade etmektedir.

WEB ARAYÜZ TASARIMI NEDİR?

Web Arayüz Tasarımı ifadesinin kavram olarak, web sitesinin görsel tasarımını ifade ettiği söylenebilir. Web arayüz tasarımı, menülerin, içeriğin, grafiklerin yapısını ve ilişkilerini düzgün bir şekilde dengeleme ölçüsüdür. Bu durumda tasarımdaki unsurlar bir bütün oluşturacak şekilde düzenlendiğinde, web sayfasındaki içeriğin kolay algılanabilir olması iyi bir web arayüz tasarımı ölçütü sayılabilir. Web arayüz tasarımına web sitenin ana sayfası hazırlanarak başlanır ve diğer alt sayfalar ana sayfa tasarımına bağlı kalınarak hazırlanır.

web arayüz tasarımı