Avrupa Birliği Destek Programları Eğitimi Gerçekleştirildi

24.12.2020 - 10:55

Üsküdar Üniversitesi Ar-Ge ve Yenilik Politikaları Direktörlüğü tarafından düzenlenen “Horizon EUROPE Avrupa Birliği Destek Programları Eğitimi” etkinliği gerçekleştirildi. Zoom üzerinden gerçekleşen programın konuşmacısı Horizon EUROPE Proje Yöneticisi Meltem Bayraktar oldu. Bayraktar, katılımcılara Horizon EUROPE eğitimi hakkında detaylı bilgiler aktardı.

“Amacımız proje alt yapısını güçlendirmek”

Horizon EUROPE eğitimlerinde asıl amaçlarının alt yapı olanaklarının değerlendirilmesi olduğunu belirten Bayraktar; “Asıl amacımız buradaki değerli hocalarımızla birlikte üniversitemize ait proje alt yapımızı güçlendirmek, daha kaliteli projeler yapılmasını sağlamak ve Avrupa Birliğinde bulunan proje fırsatlarını değerlendirmek.” Dedi.

2050 yılına kadar karbonsuz ekonomiye geçiş hedefleniyor…

Ufuk2020 Green Deal (Yeşil Mutabakat) çağrılarına değinen Meltem Bayraktar; “Modern, verimli kaynak ve rekabetçi bir ekonomiye dönüşüm için AR-Ge ve yenilik temelli büyüme yaklaşımının desteklenmesi amaçlanmakta. Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’nın, bir insiyatifi kapsamında Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar karbonsuz ekonomiye geçişinin tamamlanması hedefleniyor. Bu hedefin gerçekleştirilmesi amacıyla sürdürülebilir Avrupa yatırım planı yayınladı. Ve bu plan kapsamında 2027 yılına kadar 1 Trilyon Euroluk AB bütçesini bu alanda projelendirmeye açtı. Bu baştan sona zincir projeleri içeriyor.” İfadelerini kullandı.

“Horizon EUROPE programına dâhil olduk”

Sözlerinin devamında Avrupa Birliği Destek Programları kapsamında kuruluşların işlevselliğinden bahseden Bayraktar; “TÜBİTAK başlangıçta bir para yatırıyor. Çünkü bu bütçeler oradan geliyor. Bunun yanı sıra çeşitli kuruluşlar da var. Bu kuruluşlar buraya belli bir fon yatırıyor. Sonra bizler yaptığımız projeler ile bu fondaki paraları geri alıyoruz.  TÜBİTAK desteklemesi ile 2020 yılının sonunda, birçok fon kazanan projelerimiz oldu. Yatırdığımız parayı geri aldık. 2021 için de yine bir miktar parayı TÜBİTAK bu havuza koydu. Ve biz o yüzden yeni açılan Horizon EUROPE programına dâhil olduk. Bu program kapsamında yeni projeler yaparak üniversitemize ve ülkemize katkı sağlayacağız.” Şeklinde konuştu.

“Küresel ısınma için yeni hedefler belirleniyor”

İklim değişikliğine önem verilmesi gerektiğine vurgu yapan Meltem Bayraktar; “Avrupa’da işsizlik, yoksulluk, küresel sıkıntılar büyüyor. Bunun için yeni hedefler belirleniyor. Ana vizyon ise sürdürülebilir kalkınma hedefleri. Bilgi ve becerilerin ana kaynak olduğu belirtiliyor. Biz de üniversiteler ve firmalar olarak bu projelere ortak olmak istiyoruz çünkü Avrupa ile ortak bir coğrafya paylaşıyoruz. Bu konuda katkılar bize de fayda sağlar.  İstihdam yükseltmek, her zaman sosyo- ekonomik modelleri sürdürebilir kıldırmak için yapılan projelerdir.” Dedi.